به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) خانه هنرمندان با همکاری انتشارات کتاب نیستان جلسه نقد و بررسی کتاب «لم یزرع» اثر محمدرضا بایرامی را برگزار میکند.
کتاب «لم یزرع» نگاهی متفاوت به جنگ تحمیلی است که نویسنده اثر از سال ۸۸ تمام وقت خود را صرف مطالعه دقیق تاریخ معاصر عراق کرده و بیشتر مطالعه خود را در زمینه به قدرت رسیدن صدام انجام داده و مطالب جامعی را استخراج کرده است.
بیشترین مسائلی که در این کتاب به آنها پرداخته شده است حول محور موضوع حادثه شهر «دوجیل» یعنی تنها موردی که صدام به خاطر آن پس از سقوط رژیم بعث در زندان محاکمه و به خاطر جنایاتی که مرتکب شده بود به اعدام محکوم شد و به موارد دیگر جنایاتی آن پرداخته نشد و دادگاه به همان بسنده کرد.
محمدرضا بایرامی، نویسنده کتاب «لم یزرع» در گفتوگو با
ایکنا در مورد این کتاب بیان کرد: این کتاب نگاهی از بیرون به جنگ تحمیلی دارد، یعنی تمام داستان در ایران نیست و در کشور عراق و در منطقهای که به صدام سوء قصد شد و آن ترور ناکام ماند و صدام نیز به تلافی این کار تمام مزارع شیعیان را به آتش کشید و حدود 150 نفر را کشت و در دادگاه نیز فقط به همین ماجرای «دوجیل» پرداخته شد و با همین اتهام صدام به دار محکوم شد. این نگاه، بستر تاریخی این رمان است.
وی ادامه داد: ماجرای روایت این داستان، قضیه دلباختگی پسری شیعه به دختری سنی است که اصل محور داستان ارتباط دو خانواده شیعه و سنی است که عملاً هیچ مشکلی با هم ندارند و میدانند که این وصلت و نزدیک شدن به یکدیگر مشکلی ندارد، اما از عوامل بیرونی میترسند، عواملی مانند موانع قبیلهای، ترس از تندروها و مواردی از این دست و این ترسها شرایطی را ایجاد میکند که باعث میشود این وصلت صورت نگیرد و پسر عاشق برای خودزنی و تخلیه خود سر از جنگ در میآورد و این در حالی است که میتوانست به جنگ نرود و در جنگ علیه ایران دچار سرنوشت بدی میشود که در کتاب نوشته شده است.
بایرامی افزود: برای من جنگ تحمیلی هرگز اصل و مبنا نبوده و این موقعیت افراد حاضر در جنگ است که مورد توجه من قرار میگیرد و در حقیقت این داستان نگاهی بر کشور عراق و دیکتاتوریهای صدام است که چقدر با مردم خود خشن بوده و این مسئله نشانگر این است که با ما چقدر خشن بوده.
نویسنده در مورد دیدگاه کتاب «لم یزرع» اظهار کرد: این کتاب به وحشتی میپردازد که دیکتاتور عراق بر مردم خودش تحمیل کرده است و یکی از وجوه برجسته این رمان همان وحشت حاکم بر جامعه دیکتاتوری است که همه در وحشت زورگوییهای صدام به سر میبرند.
در جلسه نقد کتاب «لم یزرع» که در روز یکشنبه، چهارم مهرماه در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان برگزار میشود، نویسنده اثر و منتقدین؛ شهریار عباسی و حبیب احمدزاده و علاقهمندان حوزه داستان حضور خواهند داشت.