به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) پایان سفر رئیس جمهور به نیویورک، پس از سخنرانی و دیدارهای فشرده در سازمان ملل، فرصتی برای ارزیابی دستاوردهای این سفر در گفتوگو با کارشناسان است. دکتر روحانی در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل بر مسائل مختلفی از جمله خطر فراگیر شدن تروریسم، نقاط مثبت برجام و پایبندی ایران به این توافق، بدعهدیهای آمریکا در اجرای تعهدات و سیاستهای تفرقهافکنانه عربستان در منطقه اشاره کردند.
بخشی از سخنان رئیسجمهور که به این موارد اشاره داشت به شرح ذیل است:
ـ دولت عربستان سعودی اگر به تحقق چشمانداز تازهای در توسعه خود و امنیت منطقه چشم دوخته است، باید از ادامه سیاستهای تفرقهافکنانه، ترویج ایدئولوژی نفرت و تعرض به حقوق همسایگان باز ایستد، مسئولیت خود نسبت به حیات و حرمت زائران را بپذیرد و روابط خود را بر پایه احترام متقابل و مسئولیتپذیری در قبال ملتهای منطقه تنظیم کند.
ـ هرگونه بدعهدی در اجرای برجام، به بیاعتباری بیشتر ایالات متحده در سطح جهان میانجامد. تعلل ایالات متحده در اجرای تعهدات قانونیاش در ماههای گذشته اشتباهی راهبردی است که باید فوراً جبران شود. متأسفانه اینگونه اقدامات غیرقانونی مسبوق به سابقه است و آخرین نمونه آن رأی دیوان عالی امریکا در تایید دست اندازی به میلیاردها دلار اموال ملت ایران در سالهای گذشته است.
ـ تجربه گفتوگو میان ایران و کشورهای ۱+۵ و دستیابی به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) نمونهای موفق از سیاست اعتدال و تعامل سازنده و رویآوردن به گفتوگو است؛ که با اتخاذ رویکرد برد – برد به یک بحران غیرضروری اما پیچیده و طولانی پایان داد. این توافق با طراحی سازوکارهای اعتمادساز، پایان دادن به اتهامات جعلیِ «ابعاد احتمالی نظامی» و پذیرش اعمال حق غنیسازی، بر برنامه هستهای صلحآمیز ایران مهر تایید زد؛ به نگرانیهای ساختگی پایان داد و تحریمهای ظالمانه علیه ایران را رفع نمود.
ـ برجام درسهای مهمی برای حل و فصلِ مشکلات پیچیده جهانی نیز به همراه دارد. برجام فقط یک توافق سیاسی نیست، بلکه یک رویکرد جدید و روشی خلاقانه برای تعامل سازنده بهمنظور حل و فصل مسالمتآمیز بحرانها و چالشها است. برای این که بتوانیم از آموزه برجام در بهبود روابط بین المللی بهره گیریم، هرگز نباید فراموش کنیم که فشارها و تحریمها و تهدیدهای غیرقانونی که با هدف برچیدن کلیه تأسیسات غنیسازی طراحی شده بود، به شکست انجامید و امروز شورای امنیت و آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسماً برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را پذیرفتهاند.
سخنان رئیس جمهوردر راستای دفاع از منافع ملی بود
داریوش قنبری، عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا، در گفتوگو با
ایکنا درباره ارزیابی خود از محورهای مورد تأکید رئیسجمهور در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل و ملاقات با سران کشورها گفت: آقای روحانی از یک سو با ادبیات مناسب اوضاع و احوال منطقه و جهان و مبتنی بر هنجارهای پذیرفته شده بینالمللی و از سوی دیگر در راستای دفاع از منافع ملی و پیگیری حقوق کشور سخنرانی کردند و در مجموع سخنان رئیسجمهور نتیجهبخش و مؤثر بود.
وی ادامه داد: در این میان بعضی اعلام کردند که مثلا میان فروش بوئینگ به ایران و سفر آقای روحانی رابطهای وجود نداشته است اما به عقیده من سخنان و دیدارهای رئیس جمهور تأثیرگذار بود.
قنبری اظهار کرد: رئیسجمهور در سخنان خود به بدعهدیهای آمریکا اشاره کردند و دیدارهای انجام شده گشایشهایی را ایجاد کرد و اکنون مشکلات موجود بر سر راه اجرای برجام به سمت برطرف شدن سوق یافته است. در کنار آن رئیس جمهور سخنان خوبی نیز درباره گسترش روابط با کشورهای اروپایی بیان کردند. در کل میتوان گفت دستاوردهای این سفر در راستای پیشبرد منافع ملی بسیار خوب و قابل توجه بود.
ایدئولوژی خشن وهابی به ترسیم چهرهای تحریف شده از اسلام منجر شده استقنبری درباره تأکید رئیسجمهور بر سیاستهای فرقهای و تفرقهآمیز عربستان در منطقه و نقش سعودیها در گسترش تروریسم در منطقه گفت: سخنان آقای روحانی درباره عربستان و سایستهایش بهحق و منصفانه بود و بایستی جلوی زیادهخواهیهای عربستان گرفته شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا عنوان کرد: عربستان در عین حال که به تفرقه در جهان اسلام دامن زده و از طرف دیگر به مأمن تروریستها تبدیل شده است. ایدئولوژی خشن و رادیکالی وهابیها از اسلام باعث شده است که چهره اسلام در جهان خدشهدار شود و تصویری ناصحیح از این دین آسمانی در اذهان افکار عمومی شکل بگیرد.
وی تأکید کرد: دلارهای نفتی عربستان در جهت توسعه رادیکالیسم وهابی هزینه میشود که مبتنی بر چارچوبهای دین اسلام نیست و در حقیقت یک انحراف از دین و به نوعی کمک به دشمنان اسلام برای تحریف چهره رحمانی دین اسلام است و از این نظر نیز سعودیها به جهان اسلام ضربه میزنند.
رئیس جمهور چهره حقیقی آل سعود را ترسیم کرد قنبری با بیان اینکه در واقع اقدامات آلسعود در دو سطح به جهان اسلام ضربه زده است، گفت: این اقدامات در سطح جهانی به حقیقت اسلام و چهره نورانی این دین ضربه زده است و در سطح منطقهای با دنبال کردن سیاستهای فرقهای و به ویژه ضد ایرانی به توسعه خشونت و نفرت در جهان اسلام انجامیده است.
این نماینده اسبق مجلس یادآور شد: قطعا بایستی پاسخ تندرویها و افراطگریهای سعودیها داده شود و سکوت در مقابل این رفتارها و سیاستهابه هیچ وجه جایز نیست. رئیس جمهور نیز در سخنان خود به خوبی چهره حقیقی این رژیم مرتجع و ماهیت سیاستهایش را برای جهانیان ترسیم کردند.
وی ابراز کرد: به هر حال بایستی تلاش شود «پترودلار»های عربستان باعث تفرقه در جهان اسلام نشود و با حضور فعال در عرصههای جهانی از ایجاد تصورات غلط از اسلام در میان کشورهای غیراسلامی جلوگیری شود.
تأثیر دیدار با سران 1+5 در تغییر رفتار آمریکاییها در اجرای برجام قنبری درباره تأثیر دیدار با سران 1+5 در تسهیل اجرای برجام به واسطه اشتراک نظر کشورهای اروپایی این گروه با ایران در مورد تعلل و کارشکنی آمریکا در روند اجرای برجام گفت: فضایی که در اثر دیدارهای رئیسجمهور با سران کشورهای اروپایی ایجاد شد، توانست در تغییر رویه آمریکاییها مؤثر باشد که همانطور که گفته شد بحث فروش بوئینگ ناشی از فضایی بود که این دیدارها شکل داد.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: در واقع دیدارهای دوجانبه و چندجانبه و نقدهایی که رئیس جمهور به طور متناوب در دیدارها و سخنرانیها نسبت به عملکرد آمریکا در روند اجرای برجام بیان کردند، بدون شک به تغییر رفتار آمریکاییها انجامید و حتی وزیر خارجه امریکا بر پایبندی این کشور بر تعهدات خود در برجام تأکید کرد، لذا به عقیده من استفاده مناسبی از دیپلماسی رسمی و عمومی در این سفر برای تأمین منافع ملی انجام گرفت.
مهدی مخبری