کد خبر: 3535278
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۶
آسیب‌شناسی کتب‌ عاشورایی/4

راهکارهای تشخیص کتب عاشورایی متقن و علمی از تحریف شده

گروه ادب: مدیرعامل انتشارات دارالحدیث دو راهکار ساده برای تشخیص کتاب‌های عاشورایی متقن و علمی از آثار ضعیف و تحریف شده را بیان کرد و گفت: ناشر و نویسنده معتبر اعتبار و حیثیت خود را برای تولید آثار ضعیف خرج نمی‌کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی‌نیا، مدیرعامل انتشارات دارالحدیث در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره کتاب‌های عاشورایی گفت: ناشرانی که در حوزه کتاب‌های عاشورایی فعالیت دارند دو دسته هستند؛ یک دسته به انتشار آثار معتبر و متقن اهتمام دارند و پیش از آنکه نشر را به عنوان یک شغل انتخاب کنند آن را یک مسئولیت فرهنگی می‌دانند و تلاش می‌کنند آثار منتشر شده از محتوای متقن و قابل اطمینان برخوردار باشد و حیثیت خود را در گرو معتبر بودن آثارشان می‌بینند. البته تعداد این ناشران کم نیست، به ویژه ناشرانی که وابسته به مؤسسات و مراکز علمی هستند، از جمله انتشارات دارالحدیث که به مؤسسه علمی دارالحدیث وابسته است؛ از این رو اعتبار و حیثیت خود را برای تولید آثار ضعیف هزینه نمی‌کند.
وی افزود: دسته دیگر از ناشران هدف فرهنگی ندارند و در حوزه نشر، کسب را پیشه کرده‌اند، یعنی هدف اولیه آنها در حوزه نشر، کسب و سود مادی است؛ از این رو به سراغ کتاب‌هایی می‌روند که پرفروش بوده و  با ذائقه مخاطب سازگاری داشته باشد و بسیاری از این آثار، کتاب‌هایی هستند که خرافات در آنها رواج یافته است؛ از این رو مخاطبان باید توجه داشته باشند که این گونه آثار بازاری است و نه اثر متقن علمی.
حجت‌الاسلام سبحانی‌نیا با اشاره به راهکارهای تمیز آثار متقن از تحریف شده عنوان کرد: یک راه برای انتخاب یا تمیز این آثار از آثار غیرمعتبر این است که نویسنده آن اثر نویسنده معتبری باشد؛ چرا که یک نویسنده معتبر اثر بی‌ارزش تولید نمی‌کند. نشانه دیگر این است که یک ناشر معتبر آن را منتشر کند. در این زمینه نشانه‌های دیگری نیز می‌توان عنوان کرد، اما به نظر می‌رسد این دو برای عموم مردم ساده‌تر باشد.
وی در پاسخ به اینکه درباره عاشورا نیازمند چه گفتمانی هستیم که باید در آثار مکتوب به آن توجه شود، بیان کرد: یکی از مفاهیمی که می‌توان از عاشورا بهره برد و درس گرفت، مقاومت است. امام حسین(ع) در راه هدف مقدس خود که به درستی آن نیز علم داشتند، به سوی کربلا حرکت کردند و در برابر همه نابسامانی‌ها و مخالفت‌ها مقاومت کردند و این مقاومت تا جایی پیش رفت که فرزندانش به شهادت رسیده و خانواده‌اش به اسارت گرفته شدند. این موضوع مهمترین پیامی است که می‌توان از قیام عاشورا گرفت.
حجت‌الاسلام سبحانی‌نیا ادامه داد: در جامعه اسلامی خودمان که در معرض انواع تهاجم‌ها و دشمنی‌هاست، مقاومت مهمترین راهی است که می‌توان از آن استفاده کرد و دنباله‌رو اهداف آن حضرت بود. همچنین مقاومت زمانی معنا پیدا می‌کند که سختی‌ها و دشواری‌ها وجود داشته باشد و ما در قبال آن سختی‌ها کمر خم نکنیم و تسلیم نشویم که امیدوارم در برهه‌های اساسی و کلیدی که در کشورمان پیش می‌آید نیز مقاومت کنیم.
وی در ادامه، آسیب‌های جدی تحریف در کتاب‌های عاشورایی را مورد اشاره قرار داد و گفت: آسیب‌هایی که در این حوزه وجود دارد کج‌روی‌هایی است که در جامعه ما روز به روز خود را نشان می‌دهد و متأسفانه این رفتارها در راستای تضعیف اعتقادات دینی مردم است. به عنوان مثال در شبکه‌های اجتماعی با حرکت خزنده موذیانه تلاش می‌کنند اعتقادات و باورهای مردم و هنجارهای مورد تأکید جامعه را مخدوش کرده و اهتمام مردم را به پاسداری از آنها کم کنند تا نوعی لاابالی‌گری رفتاری در جامعه رواج یابد، یعنی جامعه ما به گونه‌ای تربیت شود که نسبت به اعتقادات، اخلاق و ... تعصب نداشته باشد و این نگران‌کننده است.
مدیرعامل انتشارات دارالحدیث تصریح کرد: در سبک زندگی حضرت سیدالشهدا(ع) و سایر ائمه  معصومین(ع) دیده می‌شود که همه آنها خطوط قرمزی داشته‌اند که همواره مورد تأکید بوده است. به عنوان مثال تأکید همه ائمه معصومین(ع) بر برپا داشتن نماز است؛ چرا که این امر پیوند دائمی با خالق است و اگر این پیوند روزانه قطع شود، پیوند انسان با خدا و دین قطع خواهد شد و به تدریح از خداوند فاصله می‌گیرد و این موضوع در بسیاری از کتاب‌های عاشورایی مورد غفلت واقع شده است؛ از این رو باید از نظر اعتقادی، رفتاری و معارفی از سیدالشهدا(ع) درس بگیریم و در این راستا به سراغ آثاری برویم که مستند و متقن است.
captcha