به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی امروز، سهشنبه 4 آّبان، پس از مذاکرات دوجانبه هیئتهای عالیرتبه ایران و بوسنی و هرزگوین در نشست مشترک خبری با همتای بوسنیایی خود با بیان اینکه روابط بوسنی و هرزگوین از آغاز استقلال تا امروز با جمهوری اسلامی ایران دوستانه و مستحکم بوده است، اظهار کرد: بیتردید این سفر سرآغازی برای توسعه هر چه بیشتر روابط تهران – سارایوو خواهد بود.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه در سالهای گذشته به دلیل مشکل تحریم، روابط دو کشور شاهد دوران رکود بود، گفت: امروز بعد از برجام شرایط کاملاً برای توسعه بیش از پیش روابط دو کشور مهیا است و در مذاکرات دوجانبه راههای گسترش روابط اقتصادی و همکاریهای بخش خصوصی دو کشور و نیز روابط علمی، فرهنگی و گردشگری را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم و بنا شد فهرست همکاریها در کمیسیون مشترکی که در ماه دسامبر در سارایوو تشکیل خواهد شد مورد بحث و توافق قرار بگیرد.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بوسنی و هرزگوین تجربه خوبی در همزیستی مسالمتآمیز بین اقوام مختلف دارد، اظهار کرد: امروز شاهد همزیستی مسالمتآمیز میان نمایندگان اقوام و مذاهب در بوسنی هستیم و این موضوع میتواند، زمینه بسیار خوبی برای صلح و ثبات و توسعه این کشور باشد و در نشست دو جانبه لزوم تقویت همکاریهای دو کشور در این زمینه مورد تأکید قرار گرفت.
رئیس جمهور همچنین بحث و تبادل نظر در خصوص مسایل منطقهای و تروریسم را با همتای بوسنیایی خود مورد اشاره قرار داد و گفت: مسایل منطقهای و از جمله افراطگری و تروریسم به عنوان خطر بزرگی برای منطقه و جهان مورد نگرانی هر دو طرف بود و در مذاکرات خود همکاری در این زمینه را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: در زمینه همکاریهای فرهنگی بین تهران و سارایوو، بدون تردید ترویج اسلام اعتدالی میتواند به عنوان پایه مهم روابط فرهنگی برای مسلمانان اروپا و از جمله در بوسنی و هرزگوین باشد.
رئیس جمهور افزود: اسلام اعتدالی، اسلام رحمت است و همه مردم جهان را به همزیستی مسالمتآمیز با یکدیگر دعوت میکند.
دکتر روحانی اظهار امیدواری کرد سفر رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین به ایران زمینه مناسبی را برای توسعه روابط دو کشور در چارچوب منافع ملی دو ملت فراهم کرده و به روند توسعه روابط تهران – سارایوو شتاب دهد.
رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین نیز در این نشست مشترک خبری با بیان اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه، مستحکم و قوی بوده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران در زمان جنگ بوسنی تلاش زیادی برای توقف جنگ و برقراری صلح و ثبات داشت و امروز شاهد یک روند تسریع همکاریهای دو کشور در بخشهای مختلف هستیم.
باقر عزت بگوویچ خاطرنشان کرد: تحریمها باعث شد که در مقطعی از زمان خللی در روابط دو کشور وارد شود و با خوشحالی اخبار مربوط به توافق هستهای و لغو تحریمها را دریافت کردیم و این زمینه بسیار خوبی برای توسعه روابط دو کشور بوجود آورده است.
رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین افزود: مصمم هستیم با لغو موانع از جمله ارایه تسهیلات ویزایی و تسهیل در نقل و انتقالات پولی زمینه مناسبی برای فعالین تجار و سرمایهگذاران دو کشور ایجاد نماییم و ضرورت دارد هر چه سریعتر کالای مندرج در تعرفه تدریجی را گسترش دهیم تا زمینه توسعه روابط و تسهیل در سرمایهگذاری بین دو کشور بوجود بیاید.
بگوویچ افزود: امروز یادداشت تفاهمی در خصوص همکاری بین بنگاههای کوچک و متوسط بین دو کشور امضاء خواهد شد که در روند توسعه و تقویت روابط مؤثر است.
رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین خاطرنشان کرد که کشورش دارای چارچوبهای قوی و قانونی در همکاری با اتحادیه اروپا میباشد و جمهوری اسلامی ایران از طریق بوسنی و هرزگوین میتواند به راحتی وارد بازار تجاری اتحادیه اروپا شود.
بگوویچ در ادامه همکاری دو کشور در زمینه مسایل منطقهای را مورد اشاره قرار داد و گفت: بوسنی و هرزگوین و ایران توافق کردند که در مورد مبارزه با تروریسم و افراطگرایی با یکدیگر همکاری کنند امروز متأسفانه تروریسم و افراطگرایی به نام اسلام، چهره واقعی اسلام را مخدوش کرده و ضرورت دارد با همکاری یکدیگر، اسلامی که دین صلح، ثبات و رحمت است را در مقابل دیدگان همه جهانیان به نمایش بگذاریم.
وی گفت: کسانی که سعی میکنند با جنایت و وحشیگری چهره اسلام را مخدوش کنند، هیچگونه وابستگی به اسلام ندارند و باید در مبارزه با آنها مشارکت داشته باشیم و چهره واقعی اسلام را معرفی نماییم.
رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در پایان اظهار امیدواری کرد: سفر دکتر روحانی به بوسنی و هرزگوین در سال آینده انجام شود.
بنابراین گزارش پیش از این نشست، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و بوسنی و هرزگوین در تهران، گفت: جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهایی بود که استقلال بوسنی و هرزگوین را به رسمیت شناخت و تهران همواره خواهان روابط دوستانه و صمیمی با این کشور است.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: اراده جدی جمهوری اسلامی ایران بر توسعه همه جانبه روابط و همکاری ها با بوسنی و هرزگوین است و امروز خرسندیم که اراده جدی برای ایجاد تحرک در روابط، میان مسوولان ارشد دو کشور وجود دارد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه برای توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری میان دو کشور نیاز به تدوین نقشه راه داریم تا بتواند این روابط را به طور پایدار حفظ کرده و روز به روز گسترش دهد، افزود: باید در راستای توسعه روابط تجاری، اقتصادی و همکاری بخشهای خصوصی دو کشور تلاش کنیم و در کنار آن زمینهها را برای گسترش روابط در حوزههای مختلف علمی، فرهنگی و گردشگری فراهم نمائیم.
دکتر روحانی با اشاره به همزیستی مسالمتآمیز اقوام و مذاهب مختلف در ایران و بوسنی و هرزگوین اظهار کرد: توسعه و پیشرفت زمانی سریعتر محقق میشود که میان همه اقوام و مذاهب دوستی وجود داشته باشد و تهران از صلح و آرامش و همکاری اقوام و مذاهب مختلف در مسیر توسعه و آبادانی بوسنی و هرزگوین حمایت میکند.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ایران همواره به سیاست گفتگو و رویکرد برد – برد در همکاریها معتقد بوده است، گفت: زمانی که در مناسبات، دو طرف احساس کنند که منافع آنها تامین شده، آنگاه تا بلندمدت شاهد ثبات در روابط خواهیم بود چرا که امروز صلح و ثبات نه در سایه توازن وحشت، بلکه در سایه توازن منافع میان ملتها ایجاد میشود.
دکتر روحانی باتاکید بر اینکه تفکر اسلام افراطی با اسلام حقیقی هیچ ارتباطی ندارد، گفت: تروریستهایی که به عنوان القاعده و داعش دست به جنایت میزنند نه تنها به اسلام بلکه به خدا و معنویات هم اعتقادی ندارند.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز بیش از هر زمان خطر بزرگ تروریسم را در منطقه و جهان احساس میکنیم، گفت: کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان، عراق و سوریه در شرق و غرب ایران سالها است که با مشکل تروریسم روبرو هستند و مردم این کشورها آواره و تمدن و محل زندگی آنان نیز تخریب شده است.
دکتر روحانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران بنا به درخواست دولتهای عراق و سوریه برای کمک به مبارزه با تروریسم در این کشورها هیچ تردیدی نکرده است اما برخی کشورهای غربی با اشتباه بزرگی که در تحلیل خود داشتهاند هنوز تصور میکنند می توانند از تروریسم به عنوان ابزاری در راستای منافع خودشان در منطقه استفاده کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امروز هم به نظر میرسد آنان به طور جدی قصد مقابله و مبارزه با تروریسم را ندارند، گفت: امروز تروریسم و افراطیگری به عنوان دو معضل بزرگ برای همه جهان است.
دکتر روحانی باتأکید بر ضرورت همکاری همه کشورها برای مقابله با تروریسم و افراطیگری، اظهار کرد: راه حلی جز تفکر اعتدالی، حفظ مرزهای جغرافیایی، احترام به استقلال کشورها و همکاری همگان برای برقراری ثبات و صلح در منطقه وجهان وجود ندارد.
رئیس جمهور با اشاره به بررسی توان و ظرفیت های همکاری میان ایران و بوسنی در کمیسیون مشترک دو کشور گفت: ما آماده توسعه همکاریها با بوسنی و هرزگوین هستیم و توسعه گردشگری یکی از زمینههای مناسب همکاری میان دو کشور است که باید در این راستا تسهیلات لازم برای سفر گردشگران و ارتباط مردم دو کشور فراهم شود.
دکتر روحانی اظهارامیدواری کرد این سفر سرآغازی برای ایجاد تحرک مناسب برای توسعه روابط علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و گردشگری میان تهران – سارایوو باشد.
باقر عزت بگوویچ، رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، نیز در این نشست با اشاره به اینکه ایران و بوسنی پیوندها و روابط بسیار مستحکم دوستی با یکدیگر داشته و ایران به بوسنی در جهت برقراری صلح و ثبات در این کشور کمکهای بسیاری نموده است، گفت: متاسفانه در سالهای گذشته به خاطر تحریمها، روابط دو کشور دچار تنزل شده بود اما امروز شرایط گذشته پشت سر گذاشته شده و آماده توسعه هر چه بیشتر روابط میان دو کشور هستیم.
وی با اشاره به اینکه اخبار توافق هستهای ایران و لغو تحریمها را با خوشحالی پیگیری میکردیم گفت: تلاش میکنیم در فضای جدید تحرکی در روابط اقتصادی و مالی با ایران ایجاد کنیم.
رییس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین با تاکید بر اینکه امروز اراده جدی و ظرفیت کافی میان دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری وجود دارد، افزود: خوشبختانه موافقتنامه تجارت ترجیحی میان دو کشور به امضا رسیده و با توجه به موافقتنامه بوسنی با اتحادیه اروپا، میتوانیم دروازهای برای دسترسی ایران به بازار اروپا و متقابلا ایران نیز میتواند دروازهای برای دسترسی بوسنی به بازار آسیا باشد.
بگوویچ اظهار کرد: باید فضا را برای فعالیت بخشهای خصوصی و همکاریهای بانکی دو کشور مهیا کنیم و با برطرف کردن موانع، تسهیلات لازم را برای برقراری نقل و انتقالات مالی و روابط راحتتر میان تجار دو کشور بوجود آوریم.
وی با اشاره به ضرورت مبارزه مشترک با تروریسم گفت: افراطگرایانی که به ظاهر منطق خود را اسلامی معرفی میکنند بهشدت همه ما را نگران کردهاند. باید با کمک یکدیگر از نزاعهای فرقهای جلوگیری کنیم و ایران به عنوان کشوری بزرگ، قدرتمند و مؤثر در منطقه میتواند نقش بسیار مهمی در ایجاد صلح و ثبات در منطقه داشته باشد.