کد خبر: 3542648
تاریخ انتشار : ۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۰

اعطای جایزه علامه طباطبایی به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی

گروه مسابقات: جایزه علامه طباطبایی در مراسم اختتامیه مسابقات قرآن دانشگاه آزاد اسلامی به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی اعطا شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی و نیز اولین جشنواره شیخ طبرسی صبح امروز سه‌شنبه، 11 آبان‌ماه با حضور آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیئت مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی، حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدطه هاشمی، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد و سایر مسئولان و حضار در محل سالن شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.

در ابتدای این مراسم و پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید توسط محمد عاشوری، نفر اول رشته قرائت این دوره از مسابقات قرآن دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدطه هاشمی، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی طی سخنانی به ارائه گزارشی از برگزاری برنامه‌های مختلف قرآنی در دانشگاه آزاد پرداخت.

وی بیان کرد: طی فراخوان نخستین دوره جشنواره شیخ طبرسی، بیش از دو هزار اثر قرآنی از اعضای هیئت علمی دانشگاه به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و کمیته داوران متشکل از اعضای هیئت علمی که دارای درجه استادی و دانشیاری در دانشگاه هستند در مرحله اول ارزیابی اقدام به بررسی آثار رسیده به دبیرخانه کرد که تعداد ۲۲۰ پایان‌نامه، ۷۵ کتاب، ۱۲۲ مقاله و ۱۲ طرح پژوهشی واجد شرایط برای ارزیابی شناخته شد و به مرحله دوم راه یافت.

هاشمی گفت: کمیته داوران بر اساس شاخص‌های تعیین شده در تیرماه سال جاری آثار راه‌یافته به مرحله دوم را بررسی کرد و تعداد ۲۱ کتاب، ۱۳ پایان‌نامه، ۱۰ مقاله و ۵ طرح پژوهشی را برای راهیابی به مرحله نهایی انتخاب کرد. همچنین، کمیته داوران در آبان‌ماه سال جاری جلسه نهایی انتخاب آثار را برگزار کرد و با بررسی دقیق آثار تعداد ۴ کتاب، یک پایان‌نامه و دو مقاله را به‌عنوان آثار برگزیده انتخاب کرد که در مراسم اختتامیه جشنواره مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.

معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه با اشاره به شاخص‌های انتخاب آثار نیز تصریح کرد: نو بودن و مفید بودن محتوای تحقیق، برخورداری از نتایج دستاوردهای جدید، قوت علمی مباحث و تحلیل محتوا، نوآوری و تولید دانش در عرصه قرآن و حدیث‌، روشمند بودن محتوای اثر، ادبیات نگارشی حاکم بر اثر، استفاده از منابع دسته اول و ارجاع درست، شکل ظاهری مناسب و رعایت اصول کتاب‌نویسی، نظم منطقی موضوعات و تفاوت عناوین و موضوعات از جمله شاخص‌های انتخاب آثار توسط داوران جشنواره بود.

هاشمی در ادامه با اشاره به برگزاری بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی که ویژه استادان و دانشجویان برگزار شد، افزود: از جمله اقدامات تبلیغی و ترویجی دانشگاه آزاد اسلامی برای توسعه فرهنگ قرآن و عترت، برگزاری این مسابقات بود. مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۷۲ تاکنون در دو بخش کتبی و شفاهی همزمان با جشنواره هنر و ادبیات دینی و پژوهشی در سه رده استادان، دانشجویان و کارکنان برگزار می‌شود.

معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی در بخش‌های کتبی و شفاهی با شرکت ۱۲۰ هزار استاد، دانشجو و کارمند دانشگاه در ۱۴ رشته مختلف برگزار شد که ۱۲ نفر استاد همراه با ۳۰ دانشجوی برتر امروز در این مراسم مورد تقددیر قرار خواهند گرفت.

وی در ادامه بیان کرد: بخش شفاهی مسابقات قرآن کریم در سه مرحله مقدماتی در سطح واحدها، استانی و کشوری در سه رده استادان، دانشجویان و کارکنان دانشگاه برگزار شد و شامل رشته‌های قرائت ( تحقیق و ترتیل) و حفظ قرآن کریم (۵،۱۰،۲۰و کل قرآن) است.

معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: طی روزهای یکشنبه و دوشنبه، ۹ و ۱۰ آبان‌ماه مرحله نهایی مسابقات در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم برگزار شد که تعداد راهیافتگان به مرحله کشوری ۱۹۰ نفر استاد و ۲۶۰ نفر دانشجو است و در هر رشته سه نفر از برگزیدگان مسابقات دانشجویان به جشنواره ملی دانشجویان اعم از دولتی و غیر‌دولتی که از ۲۰ تا ۲۳ آبان‌ماه برگزار می‌شود، معرفی خواهند شد.

هاشمی بیان کرد: مرحله نهایی ششمین دوره مسابقات کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی نیز طی آذرماه سال جاری به میزبانی استان هرمزگان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس برگزار می‌شود. همچنین، در بخش داوری مسابقات نیز از داوران بین‌المللی و با‌تجربه استفاده شد.

معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در پایان اظهار کرد: آئین‌نامه بیست و دومین دوره مسابقات کتبی و شفاهی هنر و ادبیات دینی و فرهنگی و پژوهشی در حال بازنگری است که به زودی برای اجرا از سوی ریاست دانشگاه آزاد اسلامی به همه واحدهای دانشگاهی ابلاغ خواهد شد.

همچنین، در ادامه برگزاری این مراسم، حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز طی سخنانی گفت: اینکه بحمدلله و با توفیق الهی بیش از ۵۰۰ کانون قرآن و عترت در همه دانشگاه‌های آزاد سراسر کشور وجود دارد و اساتید، کارکنان و دانشجویان عزیز ما اقبال خیلی خوبی برای حضور در این کانون‌ها و فعالیت‌های قرآنی دارند.

وی در ادامه با اشاره به این جمله از مرحوم علامه شیخ طبرسی که «قرآن کریم معدن تمام علوم و سرچشمه همه دانش‌ها است» تصریح کرد: این کتاب عظیم الهی نه تنها «هذا بیان للناس» فقط برای عموم مردم نازل شده بلکه کتاب علمی و کتابی است که برای استفاده اولی‌الالباب و تذکر به ایشان نیز تأکید شده است.

میرزاده در ادامه با اشاره به اینکه انس با قرآن را از دوران نوجوانی با راهنمایی معلم شهید مرحوم مهدی نصیری که در جریان هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰ همراه با شهید بهشتی به شهادت رسید، آغاز کرده است، اظهار کرد: این استاد بزرگوار همواره اشاره داشت که قرآن کتاب تدبیر برای صاحبان عقل است. قرآن تنها کتابی برای عوام نیست البته درست است که بیانی برای مردم است ولی کتاب هدایت و کتابی است که انسان را به تفکر و تدبر درباره خلقت و آفرینش و انواع و اقسام علوم متوجه می‌کند و انسان را به کشف حقایق آفرینش ترغیب می‌کند تا با آیات الهی مأنوس شود و در آن‌ها تفکر کند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: سال گذشته که در جشنواره کانون‌های قرآن و عترت دانشگاه در بروجرد شرکت کرده بودیم، مسئله جدیدی را مطرح کردم که همه باید از قرآن استفاده کنند اما ما به عنوان دانشگاهیان باید برخوردمان با قرآن غیر از قرائت آن یک برخورد عمیق باشد. خوب است که جلسات علمی مرکب از دانشمندان مختلف داشته باشیم که درباره مقوله‌های پیچیده‌ای که در قرآن مطرح شده و به بحث و تبادل‌نظر بپردازیم و نتیجه‌گیری کنیم که این امر باعث انس بیشتر با قرآن است.

وی در ادامه سخان خود ضمن طرح سؤالاتی در زمینه مسائل مهم و بعضا پیچیده‌ای که در قرآن کریم وجود دارد مانند بحث‌های مربوط به صحبت ملائک با خداوند متعال در مورد آفرینش انسان که آیا قبل از خلقت آدم(ع) آیا انسان دیگری در زمین وجود داشته است؟ و یا مباحث مربوط به حرکت جرم انسان در زمان با سرعت نور که در قرآن نیز در رابطه با آوردن ملکه سبا نزد سلیمان در کمترین زمان، به این موضوع اشاره شده است پرداخت و از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی درخواست کرد تا به این سؤالات پاسخ دهند.

میرزاده در ادامه با اشاره به نظریات فراوان دانشمندان قرون اخیر مانند انیشتین و دیگران در مورد فرضیه نسبیت و دیگر موضوعات مربوط به این مقوله، بیان کرد: بسیاری از این موضوعات و نظریات را می‌توان در آیات قرآن کریم مشاهده کرد که در قالب‌های گوناگون به آن پرداخته شده است. همچنین، بسیاری از مسائل در قرآن کریم وجود دارد که هنوز به آن‌ها پرداخته و کشف نشده است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه به مسئله دائمی بودن خلقت و آفرینش از سوی خداوند متعال اشاره کرد و گفت: این موضوع نیز از موضوعاتی است که در قرآن کریم به آن اشاره شده است و نظریات دانشمندان بزرگ زمان نیز بر این امر صحه می‌گذارد که این نیز نشان از عظمت قرآن کریم دارد.

میرزاده در پایان، ضمن ارائه پیشنهاد به آیت‌الله‌ هاشمی رفسنجانی که مانند یک دانشگاهی آکادمیک خدمات فراوانی در عرصه قرآنی دارند جهت تشکیل کرسی‌ هفتگی تفسیر قرآن توسط وی در دانشگاه آزاد، اظهار کرد: من معتقد هستم با این روش جدید و آکادمیک که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در قرآن‌پژوهی دارند، راه جدیدی برای جوانان ما در عرصه قرآن‌پژوهی باز می‌شود که انس ایشان با قرآن نیز به‌عنوان یک کتاب علمی، اخلاقی و هدایت بیشتر خواهد شد.

همچنین، در ادامه برگزاری این مراسم نیز حجت‌الاسلام والمسلمین ایازی، از مسئولان قرآنی دانشگاه آزاد اسلامی طی سخنانی کوتاه به بیان نکاتی در رابطه با کتاب تفسیر راهنمای آیت‌الله هاشمی رفسنجانی پرداخت.

در ادامه این مراسم، برنامه اعطای جایزه علامه طباطبایی به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با حضور حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدطه هاشمی، معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد و حجت‌الاسلام والمسلمین ایازی برگزار شد.

پس از اجرای این برنامه نیز آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیئت مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی طی سخنانی ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع قرآنیان و پیروان عترت و اساتید و دانشجویان حاضر در این مراسم اظهار کرد: استفاده از قرآن به هر شکل آن برای انسان ثواب به همراه دارد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه این دانشگاه در ابتدای تأسیس با نام دانشگاه آزاد اسلامی مزین شد، افزود: این نام به این جهت گذاشته شد که دانشجو و استاد محدودیت نداشته باشند که بتوانند به بحث‌های مختلف علمی بپردازند اسلامی‌ترین کار آشنایی دانشگاهیان دانشگاه آزاد با قرآن است. اساتید و دانشجویان می‌توانند خود معلم واقعی قرآن نیز باشند.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه هدف اصلی من در زندان طاغوت ایجاد یک فرهنگ قرآنی بود و چنین فرهنگی در هیچ کتابخانه‌ای وجود ندارد اظهار کرد: تحقیق و پژوهش برای محققان راجع به موضوعات مختلف قرآنی به دلیل پراکندگی موضوعات کاری سخت و دشوار بود به همین دلیل در این تفسیر هر موضوعی از قرآن و آیات مربوط به آن در یک جا جمع شده است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه این کار جز توفیقات الهی بود و من به برکت خود قرآن در زندگی خود از این کتاب الهی خیلی استفاده کرده‌ام، گفت: از کودکی و در زمانی که هنگام عبادت سحر پدرم از خواب بیدار می‌شدم به قرآن می‌پرداختم و با قرآن مأنوس شدم و به شما عزیزان توصیه می‌کنم در خانه‌هایتان طوری زمینه فراهم شود که فرزندان با قرآن مأنوس شوند.

رئیس هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه هر چه دارم از قرآن است و یکی از برکات قرآن برای من این بود که در زندان‌های طاغوت با این آیات الهی مأنوس شدم، تصریح کرد: در زمان طاغوت در بند ۵ به زندان افتادم که سختی‌ها و مشکلات موجود در زندان با عشق به قرآن کریم برایم شیرین بود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینکه در زندان ۲۲ دفترچه برای برنامه‌ قرآنی داشتم و تمام وقتم را برای قرآن و تفسیر می‌کردم، افزود: البته در اصل بنده هدفم ایجاد کلید قرآن بود یعنی کلیدی که هر کسی می‌خواهد در رابطه با هر موضوعی و آیات مربوط به آن در قرآن آن را یکجا ببیند. البته در آینده نام این اثر که ذیل آن کلید مطالب قرآن است فرهنگ گذاشته شد که در حال حاضر به سرعت در حال ترجمه‌ در کشورهای مختلفی از جمله لبنان، پاکستان و نیز درخواست چاپ از انگلستان است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بیان اینکه در این کتاب هر موضوعی با آیات مربوط با قرآن کریم در یکجا جمع شده است و چنین چیزی تقریباً در دنیا وجود ندارد، تصریح کرد: ۳۳ جلد از این کتاب فرهنگ قرآن و ۲۰ جلد آن نیز تفسیر قرآن کریم به زبان فارسی است و مهمتر از این نیز بحث تفسیر موضوعی است که هم اکنون مشغول انجام آن هستیم.

وی در ادامه با اشاره به شکنجه‌های فراوانی که در زمان طاغوت متحمل می‌شد، بیان کرد: شکنجه‌گران و طاغوتیان فکر می‌کردند که من زیر شکنجه از دنیا خواهم رفت ولی بنده با قرآن و انس با قران در زندان زنده شدم.

رئیس هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی ضمن توصیه به همه حضار در این مراسم به اینکه فرزندان خود را با قرآن کریم آشنا و مأنوس کنید، ادامه داد: انس فرزندان با قرآن در خانواده‌ها موجب می‌شود تا ایشان قرآن را در زندگی خود سرلوحه کار قرار دهند. قرآن کریم باید تا قیامت در دست ما باشد و از آن بهره ببریم. قرآن دارای مبانی و معارف عمیقی است که می‌توان با عبادات و رعایت اخلاقیات به مطالب شگرف آن دست پیدا کرد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان ضمن توصیه به اساتید و دانشجویان دانشگاه‌ها به اینکه پرداختن به قرآن یکی از کارهای است که می‌تواند خداوند را راضی کند، تصریح کرد: بنا دارم بخاطر عزتی که برای دانشگاه دارم یک دوره از این کتاب قرآنی را به هر یک از دانشکده‌های دانشگاه آزاد اسلامی که دارای کتابخانه هستند برای استفاده دانشجویان و اساتید اعطا کنیم.

یادآور می‌شود، در پایان برگزاری این مراسم معنوی، ضمن اعلام اسامی نفرات برتر بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی و نیز اولین جشنواره شیخ طبرسی، طی برنامه‌ای با اعطای لوح تقدیر و جوایزی تجلیل شد.

captcha