حسن تفکری، مدیر انتشارات کاتبان وحی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره وضعیت چاپ و نشر قرآن و کتابهای دینی گفت: سرو سامان دادن به حوزه نشر بهویژه چاپ قرآن و کتابهای مذهبی یکی از ضروریات است که باید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به آن توجه بیشتری کند؛ چرا که اوضاع نشر بد بوده و سوددهی ندارد و بسیاری از ناشران یا کار خود را کم کرده و یا تعطیل کردهاند، به این دلیل که صرفه اقتصادی ندارد، البته این موضوع به صورت عام برای همه ناشران وجود دارد، اما وضعیت ناشران کتابهای قرآنی و دینی بدتر است.
وی افزود: یکی از دلایلی که سببشده ناشران قرآن روز بهروز ضعیفتر و نحیفتر شوند، رقابت نهاد و سازمانها با ناشران است؛ چرا که برخی از نهادها و سازمانها قرآن مورد نیاز خود را به چاپ رسانده و به ناشران مراجعه نمیکنند.
تفکری ادامه داد: در گذشته یارانه کاغذ به ناشران اختصاص مییافت، اما چند سالی هست که این یارانه حذف شده تا به مصرفکننده اختصاص یابد. در این راستا بُن کاغذی نیز حذف و بُن الکترونیکی جایگزین آن شد تا از ناشران کتاب خریداری شود، که در این زمینه توزیع عادلانهای صورت نگرفت و به دست مصرفکننده اصلی نرسید؛ چرا که اغلب بنهای کتاب را به فروش میرسانند.
این ناشر در ادامه عنوان کرد: اگر قرار است یارانه کتاب به این شکل مصرف شود و به افرادی اختصاص یابد که خود را بینیاز از خرید کتاب میدانند، بهتر است جمعآوری شود و هزینه آن صرف کمک به صنعت نشر شود.
وی تصریح کرد: در رابطه با نمایشگاهها نیز عرضه کتاب کمتر شده است، در گذشته ارشاد نمایشگاههای استانی کتاب را برگزار میکرد و سوددهی خوبی برای ناشران داشت، اما در حال حاضر این نمایشگاهها نیز کارکردهای خود را از دست دادهاند.
وی با تأکید بر ارتباط وزیر ارشاد با ناشران بیان کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که بهتازگی رأی اعتماد گرفت، باید ارتباط بیشتری با ناشران داشته و به مشکلات آنها رسیدگی کند؛ چرا که بسیاری از این مشکلات با پیشنهادها و راهکارهای ناشران قابل حل است.
تفکری با اشاره به روش غلط در چاپ کتابهای تکراری گفت: متأسفانه رویه درستی در رابطه با چاپ کتابها وجود ندارد و کتابهای زیادی به صورت تکراری از سوی ناشران مختلف چاپ میشود که در فهرست خرید وزارت ارشاد قرار میگیرد اما کتاب دیگری که اثر خوبی هم هست، مورد توجه ارشاد قرار میگیرد؛ از اینرو به نظر میرسد خریدی که وزارت ارشاد از ناشران دارد، اغلب براساس روابط و نه ضوابط است.
وی با تأکید بر برخورد عادلانه در حوزه نشر گفت: عرصه نشر برای ناشران جذابیتی ندارد و بسیاری از ناشران جرئت نمیکنند کتابی را چاپ کنند، با وجود اینکه میدانند این کتاب محتوای خوبی دارد اما چون خریدار ندارد، ناشر چاپ نمیکند و از مؤلف میخواهد که خودش سرمایهگذاری کند، در حالی که در گذشته ناشر کتاب را میخرید و چاپ میکرد.
مدیر انتشارات کاتبان وحی یادآور شد: امیدواریم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامههای کلیدی برای بهبود وضعیت ناشران بهویژه در حوزه نشر قرآن و کتابهای دینی داشته باشد و صنعت نشر کشور رونق بگیرد.