به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دومین همایش بینالمللی پاسداشت ادبیات عاشورایی آذربایجان با حضور رئیس دانشگاه تبریز، رایزن فرهنگی کشورمان در باکو و ۱۶ نفر از شاعران و مداحان ادبیات عاشورایی از کشورهای آذربایجان، ترکیه و گرجستان و جمع زیادی از علاقمندان و فعالان عرصه ادبیات آیینی در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار شد.
در این همایش که اساتید دانشگاه، شعرا و مداحان اهل بیت(ع) نیز حاضر بودند، سیدابراهیم ابراهیمی، رایزن فرهنگی کشورمان در آذربایجان به عنوان میهمان ویژه به همراه شش تن از شعرای آیینی مشهور و مداحان به نام جمهوری آذربایجان حضور داشت.
در ابتدای این مراسم، محمدرضا پورمحمدی، رئیس دانشگاه تبریز با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری همایش و رایزن فرهنگی کشورمان در باکو، درباره ادبیات عاشورایی از گذشته تا به حال مطالبی ارائه كرد.
وی گفت: عملکرد دانشگاه تبریز تنها در پرورش دانشجو از نظر علمی خلاصه نمیشود؛ زیرا دانشجویان دانشگاه تبریز در زمینه فرهنگی و سیاسی نیز پیشرو هستند.
پورمحمدی با اشاره به سابقه دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز در حوزه ادبیات عاشورایی، اظهار کرد: این دانشکده در طول زمان انسانهای بزرگی را پرورش داده که متأسفانه کمتر از علم این بزرگان استفاده شده است.
خادم امام حسین(ع) بودن افتخار ماست رئیس دانشگاه تبریز افزود: خادم امام حسین(ع) بودن افتخار ماست، ولی کار اصلی بر عهده ذاکران است که با آثار خود این مکتب را زنده نگه دارند و در سایه وجود چنین کسانی است که فرهنگ عاشورایی در ذهنها جای گرفته و تبلیغ میشود.
پورمحمدی گفت: یکی از رسالتهای جامعه مداحان و ذاکران، تحقق عبودیت و شناخت خداوند است که بازگویی فرهنگ عاشورا و الگو قراردادن زندگی پیامبران و ترویج آن در جامعه، نمونهای از این رسالت است.
رئیس دانشگاه تبریز ادامه داد: دین اسلام بر استدلال و عقلانیت استوار است، اما اگر جنبه عقلانی با احساس و عاطفه آبیاری نشود، نمیتواند به رسالت خود عمل کند و این وظیفه مداحان و ذاکران است که عقلانیت را با احساس پیوند زنند و یاد امام حسین(ع) را بر زبانها جاری کنند.
وی افزود: دشمن در عرصه فرهنگی و اخلاقی بسیار تلاش میکند تا باورهای عمیق جوانان را سست و با هجمه فرهنگی و تلههای موجود اخلاقیات را بیارزش کند؛ در این بین وظیفه مداحان است که بخشی از فعالیت خود را برای این حوزه اختصاص دهند.
برای ادبیات عاشورایی، شاعران و نویسندگان زیادی قلمفرسایی کردهاند محمدرضا پورمحمدی افزود: برای ادبیات عاشورایی، شاعران و نویسندگان زیادی قلمفرسایی کردهاند؛ اولین کسی که در رثای امام حسین(ع) شعر سرود، عبیدالله جعفی بود. اما در زبان فارسی، فردوسی از اولین شاعرانی بود که برای عاشورا و کربلا شعر سرود. پس از آن شاعران در قرون متمادی این سرایش شعر در مورد عاشورا و امام حسین(ع) را ادامه دادند. کسایی مروزی در قرن 4، قوامی رازی در قرن 6 و محتشم کاشانی در قرن ۱۰ از بزرگترین این شاعران بودند.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود، ضمن پرداختن به ادبیات عاشورایی از منظر هنرهای دیگر از قبیل طراحی، نقاشی، فیلم، تئاتر و ... گفت: در قرن حاضر، نویسندگان بزرگی چون سیدعلی موسویگرمارودی، علی معلم، استاد شهریار، استاد عابد، سیدحسن حسینی و قیصر امینپور در موضوع شعر فارسی و نیز سخنسرایان بزرگی در زبان ترکی همچون دخیل، منزوی، یحیوی و شکوهی و در حوزه پژوهش و تحقیق، استاد شهید مطهری، استاد حکیمی، آیتالله شهیدی و استاد محدثی، کارهای خوبی انجام دادهاند که امیدواریم این شعله عشق حسینی تا آخر در سینه عاشقان خاموش نشود.
احمد فرشبافیان، مدیر مؤسسه تحقیقاتی قفقاز، آناتولی و آسیای میانه دانشگاه تبریز هم در این همایش ضمن تقدیر و تشکر از رایزن فرهنگی ایران در باکو به دلیل همکاریهای مجدانه با دبیرخانه همایش و نیز حضور در این مراسم گفت: هدف ما از برگزاری چنین همایشی در یک محفل علمی، این است که بتوانیم هویت اصلی منطقه آذربایجان را نشان دهیم.
فرشبافیان، دبیر این همایش افزود: دانشگاه یک محل علمی است، اما این علم اگر با فیوضات اهل بیت(ع) همراه نباشد، ثمری نخواهد داد. بنابراین آذربایجان بدون مکتب عاشورایی در ذهن هم تصور نمیشود، از این رو در این صحنه تاخت و تاز عالم و در مقابل تروریسم باید ما عاشقان مکتب عاشورایی توسط این نقطه اتحاد، یکدیگر را بیمه کنیم.
وی ادامه داد: هویت اصلی ملت آذربایجان فرهنگ عاشورایی است و سایر مؤلفههای موجود در فرهنگ آذربایجانی فرعیاتی در جهت رسیدن به مؤلفه اصلی است.
فرشبافیان افزود: در دو سال گذشته با پشتیبانی ریاست دانشگاه تبریز و رایزنیهای فرهنگی کشورمان در منطقه به ویژه در باکو، فعالیتهای خوبی در این زمینه از جمله مسافرت به کشورهای همسایه انجام گرفته است که در این میان شاهد فرهنگ عاشورایی واحدی بین این کشورها بودیم.
وی همچنین گفت: با تکیه بر فرهنگ عاشورایی، میتوان بین ملت آذربایجان وحدت ایجاد کرد و زمینههای پیشرفت و ترویج آن را فراهم کرد.
فرشبافیان اظهار کرد: باید با الگوسازی و الگودهی در جامعه، فرهنگ عاشورایی را احیا و مردم را در مقابل شبه فرهنگهای غلط مقاوم کنیم؛ همچنین باید با پاسداشت از ذاکرین و مداحان عاشورایی در مقابل فشارهای زیادی که امروزه در این عرصه وجود دارد، مقابله کنیم.
حجتالاسلام مجتبی نظری، استاد حوزه و دانشگاه نیز در سخنرانی خود در این همایش گفت: ادبیات عاشورایی و عشق به امام حسین (ع) وقتی ارزشمند است که همراه با عمل باشد؛ یعنی اگر در مورد امام حسین(ع) و عاشورا الفاظی گفته شود ولی قلب آن را همراهی نکند، این الفاظ فاقد ارزش خواهد بود.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه افزود: بر همین اساس، وقتی شاعر رجزی را میخواند و هیئت وقتی تعزیهداری میکند، باید با ماهیت حسین(ع) همخوانی داشته باشد. گریهکردن هم اگر با دریافت درونی فلسفه قیام عاشورا همراه باشد، ارزشمند است.
مدافعان حرم؛ بهترین نمونه تجلی قیام عاشورا وی ادامه داد: بهترین نمونه عملی تجلی قیام عاشورا در قلبها را میتوان در مدافعان حرم اهل بیت(ع) پیدا کرد؛ بنابراین وقتی ما پیام عاشورا را دریافتهایم که همراهی مدافعان حرم در عراق و سوریه برای ما و در دل ما وجود داشته باشد و از شبههافکنیهای بیمورد دور باشیم.
بنا بر اعلام این گزارش، در این همایش از 23 شاعر، مداح و محقق داخلی و خارجی شعر و ادبیات عاشورایی آذربایجان، سه هیئت مذهبی تبریز و یک هیئت دانشجویی تجلیل به عمل آمد.
همچنین به همت رایزنی فرهنگی کشورمان در باکو، 6 تن از شاعران و مداحان به نام جمهوری آذربایجان(الشن خزر، سید نورالدین دارافرین، افغان شریفاف و آقا میر رحیم، به عنوان شاعر و سیدطالح بردگاهی و یاشار جاهد به عنوان مداح) در این همایش شرکت داشتند که هر یک در مدح و وصف اهل بیت(ع) به ویژه قیام عظیم عاشورا، سرودههای خود را اجرا كردند.