به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، فارس نوشت: «زهره حیدری» متولد 1366 در شیراز حائز رتبه عالی مسابقات سراسری قرآن کریم و یکی از راهیافتگان به مرحله نهایی ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است.
وی از دوران کودکی به تشویق خانواده وارد عرصههای قرآنی میشود و در کلاسهای روخوانی و روانخوانی قرآن کریم شرکت میکند اما در آن زمان علاقهای به حفظ نداشت و تنها به قصد یادگیری کلام وحی در کلاسهای حضور داشت.
حیدری در دوران راهنمایی پس از موفقیت در یکی از مسابقات قرآن مدرسه به حفظ علاقهمند و دوم راهنمایی ترک تحصیل کرده و به جامعةالقرآن میرود و در یک سال حافظ کل قرآن میشود.
خانم حیدری چرا به سمت فعالیتهای قرآنی رفتید؟
زمانی که پا به عرصه فعالیتهای قرآنی گذاشتم سن و سالی نداشتم و تنها با تشویق خانواده به این سو رفتم. اوایل یعنی دوران کودکی و حتی ابتدایی وقتی به کلاس قرآن میرفتم حضور در کلاس جذابیتی برایم نداشت اما دوران راهنمایی نگاهم به امور قرآنی تغییر کرد.
چه چیزی موجب تغییر نگرش شما به امور قرآنی شد؟
پنجم ابتدایی بودم که در مدرسه مسابقه حفظ سوره مبارکه «فجر» برگزار شد و من در این رقابتها شرکت کردم. وقتی خانواده متوجه شدند که در این مسابقات شرکت کرده و علاقهمند به حفظ سوره فجر هستم پدرم برایم نوار کاست جزء 30 قرآن با صدای استاد «پرهیزکار» خرید و من در بیشتر اوقات در به صوت تلاوت این سوره مبارکه میپرداختم.
با گوش دادن به تلاوت قرآن جزء 30 را حفظ کردم/ هدیه پدر برای پیشرفت در حفظ
تلاوت استاد پرهیزکار آنقدر برایم جذاب بود که روزی چندین بار نه تنها تلاوت سوره «فجر» بلکه سایر سورههای جزء 30 را گوش میدادم به طوری که ناخواسته حافظ جزء 30 قرآن کریم شدم. تلاوت دلنشین استاد پرهیزکار مرا به حفظ قرآن علاقهمند کرد و سال 1377 پس از اینکه خانواده اشتیاقم به حفظ را دیدند برایم نوار کاست تلاوت کل قرآن با صدای استاد پرهیزکار را تهیه کردند و از آن پس عاشق گوش دادن به قرآن و حفظ آیات الهی شدم.
ترک مدرسه و حفظ کل قرآن در یک سال
از چه زمانی تصمیم به حفظ کل قرآن گرفتید؟
سال 1378 بود که آگهی برگزاری کلاسهای حفظ یکساله قرآن کریم در شیراز را دیدم و تصمیم گرفتم درس را رها کنم و حافظ قرآن شوم. البته در آن زمان من علاوه بر جزء 30 با گوش دادن به نوار کاست تلاوت استاد پرهیزکار جزءهای 1 و 2 را نیز حفظ کرده بودم یعنی حافظ 3 جزء از قرآن بودم.
در همان سال تحصیل در کلاس دوم راهنمایی را رها کردم و به جامعةالقرآن رفتم که مدیر آن استاد شاهفضل بود. دوره آمادگی برای ورود به جامعةالقرآن را سپری کردم؛ در این دوره باید سوره مبارکه «انفال» که 10 صفحه بود حفظ میکردیم که خوشبختانه موفق شدم و پس از آن وارد دورههای حفظ یکساله شدم.
موفقیت تحصیلی با حفظ قرآن
از اینکه درس را رها میکنید و معلوم نبود بتوانید کل قرآن را حفظ کنید، نگران نبودید؟
خودم اصلا نگران نبودم چون با اعتقاد و انگیزه زیادی وارد عرصه حفظ شده بودم اما اوایل خانواده گاهی احساس نگرانی میکردند که مبادا حفظ را نیمه کاره رها کنم و درس هم ادامه ندهم. اما به لطف خداوند متعال توانستم کل قرآن را در یکسال حفظ کنم و پس از آن تحصیل را ادامه دهم.
بعد از اینکه قرآن را حفظ کردم حس میکنم تحصیل نیز برایم آسانتر شد و توانمندیهایم نیز ارتقا یافت تا جایی که هماکنون دانشجوی مقطع دکترا رشته زبان و ادبیات عرب هستم و هیچگاه درس را رها نکردم.
افزایش انگیزه به حفظ با برگزاری اردوهای تفریحی
از دوران حفظ و خاطرات حضور در جامعةالقرآن برایمان بگویید.
دوران حفظ واقعا با تمام لحظات زندگی متفاوت است. آن یک سال بهترین دوران زندگیام بود چرا که همواره با قرآن انس داشتم و در کنار حفظ به یادگیری تجوید، صوت و لحن و سایر فنون تلاوت هم میپرداختم.
استاد شاهفضل و شیعی تلاش بسیاری کردند تا ما بتوانیم به صورت اصولی قرآن را حفظ کنیم. همچنین برگزاری اردوهای مختلف انگیزه بسیاری به ما میداد تا روند حفظ را بهتر پیگیری کنیم. به یاد دارم ما در اردوها به شهرهای مختلفی همچون قم، اصفهان، سپیدان، تهران و ... رفتیم که بهترین آنها سفر به تهران و دیدار با مقام معظم رهبری بود.
برگزاری اردوهای تفریحی و آموزشی باعث میشد که ما با توانمندی بیشتری به حفظ ادامه دهیم و فشاری به هیچ کدام از قرآنآموزان نیاید.
حفظ کدام سورهها برایتان سختتر بود؟
ما برای حفظ از جزء 10 قرآن یعنی سوره مبارکه «یونس» آغاز کردیم. اوایل هم حفظ برایم سخت بود اما هر چه پیش میرفتیم حفظ آسانتر میشد و حالا که حفظ را به اتمام رساندم میبینم هر کدام از سورههایی که سختتر حفظ کردم برایم آسانتر و بیشتر در ذهنم تثبیت شده است.
خاطرات نخستین حضور در کلاس به عنوان معلم قرآن
وقتی حافظ کل قرآن شدید چه حسی داشتید؟ چه تفاوتی در زندگی خود حس کردید؟
حفظ قرآن تأثیرات بسیاری در زندگی افراد دارد و نه تنها بر روی نگرش و رفتارها بلکه در تصمیمگیریها هم مؤثر است. به نظر من اگر افراد با بصیرت آیات الهی را حفظ کنند نگاه مادی به زندگی کاهش مییابد.
اولین بار که به تدریس قرآن پرداختید چند ساله بودید؟
13 ساله یعنی سوم راهنمایی بودم که در مدرسه کلاس قرآن برگزار شد و من به دانشاموزان همسن و سال خود قرآن تدریس میکردم. حال و هوای جالبی بود. آنها برایشان جالب بود که من توانستم کل قرآن را حفظ باشم به خاطر همین هم همواره از نحوه حفظ و چگونگی آن از من سؤال میکردند. هر موقع که سورههای کوچک را قرار بود حفظ کنیم با اشتیاق به کلاس میآمدند و حفظ میکردند.
پس از آن هم با اخذ مدارک تحصیلی و مدارج عالی در سازمان تبلیغات، دانشگاه و مؤسسات به تدریس میپرداختم.
شما در مسابقات سراسری قرآن کریم اوقاف که امسال در زیباکنار برگزار شد هم موفق به کسب عنوان عالی این رقابتها شدید، چقدر برای کسب این رتبه تلاش کردید؟
به دلیل علاقه زیادی که به قرآن و مرور آیات الهی دارم تلاش خاصی نکردم بلکه برنامههای روزانه را دنبال کردم. البته به دلیل اینکه فرزند کوچک هم دارم گاهی از برخی برنامهها عقب میافتادم اما به لطف خداوند در این رقابتها موفق به کسب رتبه عالی شدم.
ناگفته نماند موفقیت در مسابقات و آزمونها در کنار لطف خدا و تلاش خودم به خاطر همراهی همسرم نیز هست به طوری که بعد از ازدواج فعالیتهایم بیشتر شد و تشویق همسرم مرا به پیشرفت در این عرصه هدایت کرد.
موفقیتهایم را مدیون خانواده و همسرم هستم
همسرتان چگونه در تشویق شما نقش ایفا کرد؟
ما سال 1391 ازدواج کردم. ایشان حافظ و قاری قرآن است و در تمامی مراحل مرا همراهی میکند. موفقیت در عرصههای قرآنی را اول مدیون خانواده و بعد همسرم هستم. برکات قرآن آنقدر در زندگی ما متجلی شده است که من و همسرم همیشه سعی میکنیم با قرآن مأنوس باشیم و برای پیشرفت در این عرصه از هیچ کوششی دریغ نمیکنیم.
چه برنامهای برای تربیت قرآنی فرزندتان دارید؟
محمدحسین اکنون 8 ماه دارد. تربیت قرآنی او برایم خیلی مهم است البته به نظرم تا قبل از رفتن به مدرسه باید به صورت غیرمستقیم با آموزههای دینی آشنا شود به همین دلیل باید ابتدا من و همسرم با رفتار و کلام قرآنی او را تربیت کنیم. آموزش غیرمستقیم در این سنین بسیار مؤثرتر از آموزش مستقیم و حتی اجبار به کارهای نیک است.
وظیفه خطیر حافظان قرآن/ امسال در آزمون اعطای مدرک به حافظان شرکت نمیکنم
به افرادی که علاقهمند به حفظ قرآن هستند و آنهایی که در این مسیر قرار دارند چه توصیهای دارید؟
کسانی که قرآن را حفظ کردند وظیفه خطیری دارند و خواندن قرآن بر آنها واجب است چرا که نباید آیات الهی را فراموش کنند. در روایات داریم روز قیامت کسی که سورهای را حفظ کرده و آن را فراموش کرده باشد آن سوره به زیبایی مجسم میشود و میگوید من آن سوره هستم که فراموش کردی و انسان حسرت میخورد.
اما برای افرادی که علاقه به حفظ قرآن دارند خواندن کلام وحی مستحب است. آنها باید با همت و انگیزه به حفظ بپردازند و بدانند هر لحظهای که با قرآن سر و کار دارند شیرینترین ساعات است.
شما به مرحله نهایی آزمون های اعطای مدرک به حافظان هم راه یافتید، چقدر برای حضور در این آزمون آمادگی دارید؟
به دلیل داشتن فرزند کوچک آمادگی زیادی ندارم به همین دلیل امسال در این آزمون شرکت نمیکنم. البته اگر وقت بگذارم میتوانم خود را به آزمون 19 آذر برسانم اما ترجیح میدهم در زمان مناسب منابع آزمون را مطالعه کنم.
در پایان حرفی دارید؟
تشکر میکنم از شما که به حافظان هم توجه دارید. از همسر و خانوادهام هم کمال قدردانی را میکنم که همواره همراه و مشوقم برای پیشرفت در امور قرآنی بودند.