سیدعلی موجانی، رایزن فرهنگی ایران در آلمان در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تشریح برنامههای رایزنی به مناسبت اربعین و دهه پایانی ماه صفر گفت: ارائه تعریفی صحیح از سنت ماتم و سوگ حسینی جهتگیری فرهنگی جدیدی برای رایزنی است و در این راستا برنامههایی را در دستور کار قرار دادهایم.
وی افزود: در حال حاضر حضور جوامع پناهجو در آلمان که بخشی از آنان را شیعیان افغانستان، عراق و پاکستان تشکیل میدهند، بر دامنه برنامههای مذهبی در محرم و صفر افزوده است، به همین منظور مناسب دانستیم که با هدف معرفی مستند آیینهای عزاداری حسینی و تشریح رابطه این مراسم با روحیات اجتماعی شیعیان، فعالیتی را آغاز کنیم.
موجانی تصریح کرد: در این خصوص از چند ماه پیش رایزنی برنامه مدونی را دنبال کرد و با کمک انجمن سینمای مستند و تجربی در ایران، فدراسیون شیعیان آلمان در فرانکفورت و سالن «پناه جویان» در برلین دو نشست با محتوای سخنرانی و پخش فیلمهای مستند با عناوین «دلها در ماتم» و «عاشورا» را بهصورت همزمان برای روز شنبه، 29 آبانماه (شب اربعین)، تدارک دید که نشست سالن پناهجویان به دلایلی لغو شد.
وی در توضیح دلیل لغو این برنامه گفت: با هدف کاستن از تبعات سوء استفاده احتمالی کارگزار سالن یادشده، برنامه برلین به مناسبت اربعین در این محل لغو و مقرر شد که در همین تاریخ(29 آبان) برنامه به شکلی نو در سالن اجتماعات رایزنی برگزار شود.
رایزن فرهنگی کشورمان در ادامه یادآور شد: مخاطبان برنامههای اربعین در برلین و فرانکفورت دانشجویان فیلمسازی، کارگردانان مستندساز، دیپلماتهای مقیم و علاقمندان به فرهنگ اسلامی و ایران خواهند بود و در پایان، جلسه پرسش و پاسخ برای پاسخگویی به سؤالات حضار تشکیل میشود.
سخنرانی رئیس جامعه اهل سنت ایالت «هسن» موجانی با اشاره به بخشهای مختلف این دو برنامه دینی ـ فرهنگی بیان کرد: در این برنامهها پروفسور رولان پیچ، اسلامشناس آلمانی و استاد دانشگاه مونیخ، حجتالاسلام خلیلزاده، رئیس فدراسیون شیعیان مقیم آلمان، رمضان کورویوز، رئیس جامعه اهل سنت ایالت «هسن» و مصطفی کاتوزیان، محقق و استاد دانشگاه سخنرانی میکنند و در فاصله سخنرانیهای یادشده چهار فیلم مستند با موضوع سنتهای عزاداری حسینی و عاشورا برای حاضران در سالن به نمایش گذاشته میشود.
برنامه گروه بوشهری «نجواگران عشق» سیدعلی موجانی با بیان اینکه این مستندها شامل «نقل نخل»، «فرکانس عاشورا»، «صورتخوانی»(داستان پردهخوانی عاشورا توسط نقالان) و نیز «عاشورا در ماسوله» خواهد بود، تصریح کرد: همچنین در برنامه فرانکفورت مراسم سنتی عزاداری حسینی با حضور گروه «نجواگران عشق» بوشهر که به آلمان اعزام شدهاند، اجرا میشود.
موجانی اظهار کرد: در عزاداریهای دهه آخر ماه صفر نیز گروه نجواگران عشق با برنامهریزی رایزنی در چندین مرکز اسلامی همچون مرکز اسلامی فرانکفورت، مرکز قائم(عج) و مرکز اسلامی ایرانیان برلین، مرکز امام علی(ع) هامبورگ و همچنین در دهمین نشست اربعین حسینی که شیعیان ترکزبان مقیم اروپا همه ساله در «گرزن کرشن» آلمان برگزار میکنند، مرثیه حسینی و سینهزنی بر اساس سنت رایج مردم جنوب ایران اجرا میکند.
اهداف برنامههاوی در ادامه هدف از اجرای برنامهها را تبیین کرد و گفت: سخنرانی و نمایش فیلم مستند با موضوع عاشورا و قیام حسینی با این هدف صورت میگیرد که بتوان مانع از آن شد که در جریان شکلگیری قضاوتها درباره این رویداد هزار و اندی ساله که برخاسته از عواطف شیعیان نسبت به عاشورا است، رسانههای غربی تصویر و روایتی از عاشورا و مفاهیم و مصادیق آن را به زعم خود به مخاطب ارائه دهند.
رایزن فرهنگی ایران در آلمان در پایان تصریح کرد: بخش دوم برنامهها که شامل عزاداری و مرثیهسرایی در مراکز اسلامی است، نیز با هدف معرفی سبکهای بومی عزاداری در جغرافیای متنوع فرهنگی ایرانزمین اجرا میشود که رایزنی میکوشد با ارائه آن زمینه شناخت بیشتر از ایران را فراهم کرده و دلبستگی خاص اقوام و زبانهای مختلف به اهل بیت(ع) در گسترده ایران زمین را مورد اشاره قرار دهد.


پروفسور پیچ، اسلامشناس آلمانی و سخنران مراسم اربعین در آلمان