به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست هماندیشی سیدرضا صالحیامیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی قلم و نشر دوشنبه شب اول آذرماه در هتل پارسیان انقلاب برگزار شد.
صالحیامیری در این نشست گفت: من نسبت به مسائل صنف نشر اطلاع نسبی داشتم و امشب نیز مسائل بیان شده را یادداشت کردم و حتماً در دستور کار قرار خواهم داد؛ در رابطه با مواردی مانند آثار غیرمجاز، مالیات، بیمه، یارانهها و نحوه هدایت آنها، تسهیلات کارگاههای آموزشی، برونسپاری، ممیزی، اتحادیههای صنفی منطقهای، پژوهش در حوزه نشر و شبکه توزیع و موزعان دغدغههایی وجود داشت که وظیفهام توجه به آنها است.
وی افزود: نکته کلیدی این است که اگر بناست در یک کشور توسعه شکل بگیرد، نقطه آغاز و عزیمت آن، فرهنگ و کتاب است. به همین دلیل ما به توسعه نخواهیم رسید، مگر آن که ریل توسعه از فرهنگ آغاز شود و فرهنگ مسیر توسعه را نمیپیماید مگر آنکه همراه با کتاب باشد؛ از این منظر زیرساخت توسعه کشور مربوط به فرهنگ است.
صالحیامیری امروز اگر در حوزه اقتصاد، فقر، ارتشاء و ... میبینید، بدون تردید ریشهاش فرهنگی است، اگر در حوزه اجتماعی ایدز، طلاق، ناامنی و آسیبهای اجتماعی میبینید، ریشهاش فرهنگی است و اگر در حوزه سیاسی انگزنی و بداخلاقی وجود دارد، باز هم ریشه آن به فرهنگ بازمیگردد و از این منظر بستر توسعه از فرهنگ آغاز میشود و مفهوم کتاب، کتابخوانی و کتابفروشی و ... مفهوم مییابد و بدون درک آن امکان تشخیص و وجه تمایز این صنف با بقیه ممکن نیست.
وی تصریح کرد: شغل نشر و پدیدآورندگی و کتابفروشی، کتابداری، موزع و ... مقدس است و باید پاس داشته شود. آقای سیدعباس صالحی میتوانند شهادت دهند که از بدو ورودم به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قریب به پنج جلسه در حوزه کتاب با حضور 30 تن از نخبگان کشور برگزار کردم تا راهحلی برای این حوزه پیدا کنیم و امروز علاوه بر دغدغه این عرصه، مسئولیت نیز دارم.
پرهیز از تصدیگری
وزیر ارشاد با بیان اینکه باید بپذیریم که راه نجات دولت، پذیرش اصل پرهیز از تصدیگری است، گفت: در این راستا وقت زیادی گذاشته و مطالعاتی را در رابطه با 10 کشور انجام دادهام و میدانم دنیا در این حوزه چه میکند؛ از این رو با شما موافقم که دولت باید از حوزه نشر خارج شود و از این منظر سیاستگذاری و نظارت و حمایت وظیفه اصلی دولت است و بقیه امور به حوزه نشر مربوط میشود و بیتالغزلم این است که کار را باید به اهلش سپرد که سیدعباس صالحی و همکارانش نیز در این زمینه گام برداشتهاند و این اقدامات باید با شتاب بیشتری انجام شود که این موضوع دستور رئیس جمهور بوده است.
صالحیامیری ادامه داد: بخشی از مشکلات موجود در حوزه نشر به اهالی این حوزه برمیگردد؛ در این حوزه نباید شاهد چندصدایی باشیم و باید صدای واحد از سوی اهالی قلم و نشر به گوش دولت برسد و این یک ضرورت است.
رویکرد عدالتمحوری
وی رویکرد عدالتمحوری را مورد تأکید قرار داد و بیان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید رویکرد عدالتمحوری را در حوزه نشر سرلوحه خود قرار دهد و بیعدالتی به مثابه موریانهای است در یک ساختمان بوده و ما مؤظف و مکلف به عدالتمحوری هستیم. در این نگاه ناشر و صنف برتر و برترین وجود خارجی ندارد و باید همه ناشران فعال به یک نگاه دیده شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه عنوان کرد: واقعگرایی موضوع دیگری است که البته نباید دچار نگاه آرمانگرایی دستنیافتنی باشیم. از این رو تلاشم این است که بتوانم بخش مهم و اولویتدار مطالبات شما را پاسخ دهم و محقق کردن همه مطالبات در زمان محدود 9 ماه، خارج از توانم است. یکی از مسائل مهم حوزه نشر موضوع بیمه است که اقداماتی را آغاز کردهام و بهزودی نتیجه آن را هر چه باشد تبیین خواهم کرد. البته مانع این بحث مربوط به تعداد افرادی است که مشمول معافیت بیمهای میشوند که حدود چند میلیون نفر شده و منابع مورد نیاز آن 20 هزار میلیارد تومان میشود که چالش مهمی است و باید در دولت حل شود.
صالحیامیری گفت: 18 هزار و 700 نفر از مجموع 47 هزار نفر عضو صندوق هنرمندان مشمول بیمه هستند که 12 هزار و 200 نفر در نوبت عضویت برای استفاده از معافیتهای بیمهای هستند و این موضوع را جزء اهداف سال 96 قرار دادهایم.
وی یادآور شد: برای موفقیت در مسیر توسعه فرهنگی، بر استفاده از ظرفیت خرد جمعی و پرهیز از خودانگاری است که تقاضا دارم به صورت دائمی و مکتوب نقطهنظرات خود را به سیدعباس صالحی و یا من ارائه دهید و مطمئن باشید ترتیب اثر داده خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در همه مسائل الگوی مصرف تعریف شده، اما در رابطه با کتاب و کتابخوانی تعریف نشده است، گفت: ما برای همه چیز از چیتوز موتوری گرفته تا انواع کالاها تبلیغات داریم اما برای کتاب تبلیغات وجود ندارد که چالش بنیادی حوزه نشر از همین مسئله آغاز میشود.
صالحیامیری گفت: اگر نتوانیم تقاضای خرید و مطالعه کتاب را تحریک کنیم، کتاب و کتابخوانی همچنان در رکود خواهد ماند، اکسیر نجاتبخش آسیبهای فرهنگی و اجتماعی در ایران، افزایش سرانه مطالعه کتاب و کتابخوانی است و دولت باید این موضوع را در رأس مسائل فرهنگی خود قرار دهد و نکته مهمتر این است که باید به مطالبات اولویتدار بپردازیم، اتحادیههای نشر باید به ما بگویند که کدامیک از مطالبات حوزه نشر در اولویت است تا براساس اولویتها، مطالبات را پیگیری کنیم.
مشهد 2017 فرصتی برای اتصال ایران و جهان
وی افزود: ما در حوزه سینما دیدیم که با همه چالشهایی که داشت، در اسکار درخشید و این پیامش این است که فیلمهای ایرانی میتوانند به روی پرده سینماهای جهان ظاهر شوند، مانند فیلم محمد(ص) که اکنون در سینماهای ترکیه در حال اکران است؛ از اینرو ما در عرصههای صنعت نشر نیز با وجود توانمندیهای بالا، نیاز به عزم ملی اهالی نشر داریم، از سوی دیگر مشهد 2017 نیز به این موضوع کمک خواهد کرد و این نقطه اتصال ایران و جهان در 2017 مشهد خواهد بود.
وزیر ارشاد با اشاره به چاپ کتاب به صورت غیرمجاز و بدون مجوز گفت: این کار از سوی عدهای افراد سودجو، نادان و خائن انجام میشود، که در این راستا تمام تلاشمان را به کار خواهیم بست و در این زمینه نیز نیروی انتظامی قول همکاری مساعد داده تا با متخلفان برخورد جدیتری داشته باشد.
تشکیل شعبه قضایی ویژه نشر کتاب
وی با تأکید بر کاهش هزینههای سربالایی حوزه نشر اظهار کرد: در آینده نزدیک جلسهای با شهردار تهران در رابطه با غیرتجاری کردن کتابفروشیها خواهیم داشت. همچنین در رابطه با مالیات، امشب با وزیر اقتصاد صحبت کردم و وی نیز گفت؛ از قول من به اهالی نشر بگویید، که آنچه در قانون است، به آن پایبند هستیم و به آن عمل خواهیم کرد. همچنین تقاضایی برای تشکیل شعبه قضایی ویژه نشر و کتاب داده شده بود که با تشکیل آن موافقت شده است.
صالحیامیری ادامه داد: من به عنوان رئیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور هفته گذشته اعلام کردم، نهاد مؤظف است از طریق نیازسنجی محیطی براساس نیاز مخاطبان کتاب تهیه کند و از نظام سلیقهای و احساسی و رابطهای پرهیز شود که آقای مختارپور با این نگاه موافق است.
گزارش تصویری این نشست را
اینجا ببینید.