به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، دومین کرسی آزاداندیشی نخبگان و سبک زندگی ایرانی اسلامی با همکاری بنیاد نخبگان استان بوشهر و دانشگاه خلیج فارس با موضوع «بررسی دیدگاه اسلام در خصوص تعالی علمی» با حضور اساتید دانشگاه و نخبگان تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان، دوم آذرماه، در تالار فردوسی این دانشگاه برگزار شد.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در استان و امام جمعه بوشهر در این مراسم با بیان اینکه برای رسیدن به خودکفایی و مرجعیت علمی به نقشه جامع علمی فوق روز نیاز داریم، اظهار کرد: آیا روش آموزشی ما به تولید نخبگان منجر میشود؟
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر با بیان اینکه دانشمندان و نخبگان سرمایه مملکت هستند، گفت: ابتدای خلقت، مسئله علم یکی از مسائل فطری و بدیهیات، مستقلات عقلی و اثباتی در اذهان بشر بوده است و توصیه تمامی ادیان الهی و بشریت در خصوص تحصیل علم، ارشاد به حکم عقل و فطرت است.
وی افزود: اولین چیزی که خداوند متعال بعد از خلقت انسان به او عنایت کرد علم بود و خود در این مسیر معلم او شد؛ این خلاقیت انسان در عرصههای مختلف دانش هم از همین معلم بودن خداوند است.
استاد تفسیر قرآن حوزه علمیه امام خمینی(ره) بوشهر با اشاره به آیات و روایاتی در مورد عظمت اصحاب دانش، گفت: انسان موجودی است که وقتی صاحب دانش شد گویا جهانی است بنشسته در گوشهای؛ وقتی انسان در علم نجوم به چنان تبحری برسد که حفرههای کهکشانی را بشناسد و نامگذاری کند، انسان به اندازه آن کهکشان وسعت پیدا کرده است.
امام جمعه بوشهر با بیان اینکه این علم بشر است که سرمایههای بالقوه جهان را بالفعل میکند و انسان با آن در پدیدهها تصرف میکند، اضافه کرد: در علوم ریاضیات، فیزیک و شیمی هنوز به درجهای نرسیدهایم که بگوییم به سمت تعالی حرکت کردهایم و همچنین فضای جهانی در علوم تجربی چنان پیچیده و گسترده است که هنوز علم جهان نتوانسته است بهصورت کامل به این فضا ورود پیدا کند و با وجود همه پیشرفتها در اوائل علم هستیم.
آیتالله صفایی بوشهری در مورد پیشرفت در علوم انسانی گفت: در علوم انسانی که جهتدهنده انسان است و آنجا خود خدا معلم است و توسط انبیاء و کتب الهی آن را راهنمایی کرده است، بشریت هنوز نیاز به کار دارد.
وی انسان بدون علم را انسان جاهل عنوان کرد و افزود: جهل و بیسوادی توهین به مقام بشر است، کدام انسان میخواهد جاهل باشد؟ به همین جهت است که بنیان همه تمدنها بر علم است، البته آن علمی که انسان را تراز محبوبیت الهی بسازد.
نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در استان بوشهر با اشاره به اینکه جهان استکبار برای توسعه قدرت استکباری خود حساب ویژهای روی علم باز کرده است، اظهار کرد: جهان استکبار با علم به چپاول کشورها، سلطه بر مراکز قدرت، ایجاد شبکههای سرمایهداری، امپریالیسم علمی و استثمار علمی میپردازد و به همین دلیل علوم و فناوریهای نوین و استراتژیک را مصادره میکند و روی جذب دانشمندان، مصادره کردن گزارههای علمی، تهدید، تطمیع و ترور شخصیتهای علمی سرمایهگذاری می کند.
رئیس شورای عالی حوزههای علمیه استان بوشهر با بیان اینکه علم سلطان است و اقتدار میآفریند، گفت: اگر علم در بستر انحراف قرار بگیرد باعث استثمار و استعمار میشود و اگر در بستر انسانی قرار بگیرد باعث توسعه و پیشرفت میشود.
وی افزود: یک مبارزه پنهان علمی در دنیا شکل گرفته است و قدرتهای استکباری به دنبال کنترل رشد علمی و رشد اقتدار ایران هستند، حتی در حوزه ادبیات و هنر از منظر علم نیز پروژه دارند، اینجاست که ما باید با این عقبافتادگی تحمیلی مقابله کنیم و پرشتاب به پیشرفت و توسعه علمی بپردازیم و اگر این کار را نکنیم قطعاً اقتداری در سطح دنیا نخواهیم داشت.
آیتالله صفایی بوشهری با اشاره به اینکه در همه زمینههای علمی بهویژه علوم هستهای، هوافضا و بیوتکنولوژی باید دنبال خودکفایی و مرجعیت علمی باشیم، بیان کرد: طراحی نقشه جامع علمی فوق روز و تهیه بانک اطلاعات موضوعات علمی با مشخص کردن سهم تمامی دانشمندان و مراکز علمی، دو کار عمدهای است که باید در این حوزه صورت بگیرد و نیز باید بیشترین اعتبارات برای اقتدار علمی و تولید ثروت و رفاه بر بستر علم فراهم شود.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر با نگاه تحلیلی به تولید نخبگانی اصحاب دانش پرداخت و گفت: پژوهشهای علمی هیچگاه بیثمر نیستند، قضایای سلبیه در حوزه علم نیز دانش ایجابی است، صرف هزینه در این حوزه سرمایهگذاری است و این تحقیقات در کنار خود زایش علم میکند و حوزه علم را گسترش میدهد و آیا محققان و پژوهشگران ما برای رسیدن به ایدهآلهای علمیمان کفایت میکنند؟ آیا روش آموزشی ما به تولید نخبگان منجر میشود؟ با این استعداد شگرفی که داریم باید در حوزه دانش و فناوری و تولید علم و تبدیل آن به محصول و تولید نخبه علمی در جایگاه بهتری باشیم.
امام جمعه بوشهر افزود: نخبه یعنی کسی که پژوهشگر است و میتواند تولید علم کند، آموزش و پرورش، صدا و سیما، خانواده، پارکها و شرکتهای دانش بنیان باید گفتمان غالبشان تولید علمی باشد، در 20 سال آینده بخش عظیمی از نظم نوین جهانی در حوزه علم و فناوری است و ما باید در این آینده سرنوشتساز تولید علمی بالاتری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه مشکل جدی در این است که نخبگان و اصحاب پژوهش ما در فضای سرگردانی و حیرت کاری باشند، عنوان کرد: فاصله بسیار با آن چیزی که مورد انتظار رهبری است وجود دارد و باید با نگاه جهادی در عرصه علم و فناوری به سمتی حرکت کنیم که نظم نوین جهانی در ۲۰ سال آینده تابع نظرات بزرگان و نخبگان علمی در ایران باشد.
آیتالله صفایی بوشهری کرسیهای نظریهپردازی در مورد دانش و علم را بسیار مفید دانست و افزود: علم چیزی است که بر سلولهای وجودی اندیشه انسان اضافه میکند و این سوای مدرک گرفتن است، سرمایه مملکت نیروی انسانی و دانشمندان و نخبگان هستند، نه نفت و ظرفیتهای طبیعی، باید به علم و عالم توجه و تکریم کنیم و فرهنگ تعالی علم را ادامه دهیم.
حجتالاسلام والمسلمین علیمحمد عباسی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه خلیج فارس بوشهر نیز در این مراسم فلسفه خلقت را خلیفه شدن انسان در زمان و خداگونه شدن دانست و گفت: عبادت ابزاری برای خداگونه شدن است و قانون اساسی اسلامی و آییننامه الهی در مسیر قرآن کریم است و مجری این قانون پیامبران و ائمه(ع) هستند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه خلیج فارس بوشهر با بیان اینکه این کتاب قانون جایگاه رفیعی برای علم قرار داده است، اظهار کرد: قرآن تفکر یک عالم را از عبادت بالاتر میداند و جایگاه بسیار رفیعی برای علم قرار میدهد و آیات خود را با قلم شروع میکند.
حجتالاسلام عباسی با اشاره به اینکه علم با ماهیت علم نزد خداوند ارزشمند است، عنوان کرد: جایگاه علم اینقدر مهم است که پیامبر مهربانیها میفرماید طلب علم کنید حتی از منافق و کافر، اگر کسی این علم را طلب کند میتواند مقرب درگاه الهی شود.
حامد فکوری