صالحی در این مراسم با اشاره به وضعیت نقد در کشور گفت: در حوزه نقد در رابطه با قالب و فرمت آن اتفاقاتی افتاده که میتواند فرصتهایی را برای نقد فراهم کند و در این زمینه سابقه قالببندی نقد نشان میدهد که در این حوزه دو نقد مکتوب و شفاهی سابقه بیشتری دارند.
وی افزود: نقدهای شفاهی و رو در رو این حُسن را دارند و این امکان را فراهم میکنند که منتقد و صاحب اثر میتوانند در یک گفتوگوی رو در رو قرار گرفته و با هم بحث کنند و این گفتوگوی رو در رو موجب میشود، هم موضوع کتاب شفافتر شود و هم این پینگ پنگ کلامی، عملاً ترکیبسازیهایی را در محفل ایجاد کند.
صالحی در ادامه به مزایای نقد مکتوب اشاره کرد و گفت: این نوع نقد، این حُسن را دارد که نویسنده مقاله با تمرکز بیشتری بتواند آنچه را به عنوان نقد مینویسد، عرصه کند؛ از این رو فاصلهای میان قلم و کلام است؛ چرا که شتابی که در کلام است در قلم وجود ندارد و قلم میتواند آن را بگیرد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به قالب دیگری از نقد با عنوان نقد در فضای مجازی اشاره و بیان کرد: دو نوع نقد مکتوب و شفاهی در حوزه نقد کتاب در کشور رایج و متداول هستند، اما شاخه دیگری در قالب نقد در فضای مجازی در حال رویش است و شبکههای مجازی این فرصت را فراهم میکنند تا در حوزه نقد به طور عام و نقد کتاب به طور خاص، یک دوگانه شفاهی مکتوب شکل بگیرد.
وی ادامه داد: این شاخه قابلیت رصد داشته و محاسن و نیکوییهایی دارد که میتوان هر دو وجه آن را بارور کرد. بهنظر میآید مسیری که در حوزه نقد داشتهایم، امروز با این ابزار جدید به کمک نقد بهویژه نقد کتاب آمده است؛ از این رو باید از این قالب بیش از گذشته برای نقد، به ویژه نقد کتاب استفاده کنیم.
صالحی در ادامه تصریح کرد: چه در نقد مکتوب و چه شفاهی، بیشتر تأکیدات بر آن بوده که وجوه آسیبشناسانه کتاب و نظریه مورد نظر را مورد توجه قرار دهیم تا خللها و نواقصی که در قالب، روشها و محتوای آن وجود دارد، بررسی کنیم، اما در حوزه کتاب میتوان از زاویه دیگری نیز این موضوع را بررسی و تبیین کرد و این یکی از رسالتهای نقد است.
وی گفت: در میان انبوه کتابهای کمفایده یا بیفایده، کتابهای خوب گم میشوند. روزگاری حجم تعداد کتابها محدود بود و اهالی کتاب به سرعت کتاب خوب را پیدا میکرد، اما اکنون در انبار کتاب مثل انبار بی در و دروازه، کتابهای خوب مدفون میشوند. من نمیگویم نباید کتابهای بد را نقد کرد، اما باید در ابتدا کتابهای خوب نقد شود. و این یکی از رسالتهای مهم منتقدان به شمار میرود.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: انبوهی از خواهندگان علم و فرهنگ و کتاب در حوزه آنچه باید بخوانند؛ دچار سردرگمیهایی هستند و در این زمینه اهالی فن میتوانند کمک کنند. جریان نقد مکمل تولید علم است و میتواند کارسازتر و رو به جلو باشد.