کد خبر: 3557280
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۴
حمید بهمنی:

جشنواره عمار می‌تواند به یکی از اصلی‌ترین اتفاقات سینمای ایران تبدیل شود

گروه هنر: یک کارگردان سینما با بیان اینکه جریان روشنفکری می‌خواهد به انحای مختلف آنچه که در جشنواره عمار می‌گذرد را کم‌ارزش جلوه دهد، گفت: جشنواره عمار اگر حمایت شود به‌زودی به یکی از اصلی‌ترین اتفاقات سینمای ایران خواهد شد، تنها کافی‌است که اراده‌ای جمعی و ملی در این حوزه وجود داشته باشد.

حمید بهمنی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) درباره جایگاه موضوعاتی چون حماسه 9 دی در سینما و تلویزیون کشورمان اظهار کرد: در 9 دی سال 88 حماسه‌ای توسط ملت ایران رخ داد که تا سال‌ها یاد و خاطره آن در ذهن و جان تمامی ایرانیان باقی خواهد ماند. این رویداد که می‌تواند الهام‌بخش آثار بسیاری در سینما و تلویزیون باشد، طی سال‌های گذشته با مهجوریت رو برو شد و هیچ‌کس (جامعه سینمایی) به آن توجهی ندارد، البته تلویزیون به صورت آرشیوی به این موضوع می‌پردازد، اما گزارشات خبری مسلما قادر نیستند کارکردی که برنامه‌های نمایشی دارند را داشته باشند. 

وی افزود: نکته تاسف‌آور این‌که وقتی کاری در این حوزه تولید می‌شود با مخالفت گروه‌هایی مواجه می‌شوند که با جریان انقلابی در سینما چندان همراه نیستند؛ برای مثال دو فیلم «پایان‌نامه» و «قلاده‌های طلا» را مثال می‌زنم. این دو کار انصافاً در بحث ساختار، جزء کارهای خوب سینما بودند، اما برخوردی که با این دو کار شد به اندازه‌ای آزاردهنده بود که باعث شد دیگر فیلمسازی جرئت نزدیک شدن به این موضوعات را نداشته باشد. این اتفاق تنها به موضوعات سیاسی در زمان حال خلاصه نمی‌شود، بلکه اگر بخواهیم تاریخ معاصر را با زبانی انقلابی تعریف کنیم نیز با مخالفت جریان‌های معاند مواجه می‌شویم. بهترین مثال هم در این زمینه فیلم «یتیم‌خانه ایران» است. 

این فیلمساز در پاسخ به این سوال که در چنین شرایطی راه‌اندازی جشنواره عمار تا چه حد به رونق مفاهیم انقلابی در سینما کمک می‌کند؟ گفت: جشنواره عمار یک حرکت کاملا انقلابی است که در سینما شکل گرفته است. برگزارکنندگان این رویداد هم افرادی هستند که دغدغه‌مند بودن آنها در حوزه انقلاب اسلامی برای کسی قابل کتمان نیست؛ برای مثال حضور نادر طالب‌زاده، دبیر جشنواره به عنوان یکی از پایه‌های این رویداد می‌تواند گواه بارزی برای ادعای مورد نظر باشد. با توجه به این توضیحات این رویداد سینمایی از هشتم دی‌ماه، هفتمین دوره خود را برگزار خواهد شد؛ رویدادی که به لحاظ گستردگی که دارد باید عظیم‌ترین جشنواره سینمای ایران نامیده شود که همه مردم در آن حضور دارند. 

بهمنی به توضیح فوق اضافه کرد: جشنواره‌های بسیاری در کشور ما برگزار می‌شود، اما هیچکدام همانند عمار حضور مردمی در آن عیان نیست؛ اتفاقی که سبب شده تاثیرگذاری این رویداد در بین توده‌های مردم احساس شود. جشنواره عمار یک ویژگی مشخص دارد آنهم این‌که اجرای آن، تنها مختص به سالن‌های سینما نیست، بلکه در مساجد، مدارس، منازل، حسینیه‌ها و... می‌توان آن را احساس کرد، حتی در شکل بین‌المللی هم این جشنواره در بین مردم شایع است. این مزیت‌ها به نظرم اتفاق بسیار فرخنده‌ای در سینما محسوب می‌شود که باید به آن جدی نگریسته شود. 

کارگردان فیلم «گلوگاه شیطان» اظهار کرد: جریان روشنفکری می‌خواهد به انحای مختلف آنچه که در جشنواره عمار می‌گذرد را کم‌ارزش جلوه دهد، اما مطمئنا در رسیدن به خواسته‌شان موفق نخواهند بود، چون همان‌گونه که گفته شد برگزارکنندگان این رویداد سینمایی، تنها قشر و تفکری خاص نیست، بلکه توده مردم در آن حضور دارند. نکته دیگری که می‌توان گفت این است که جشنواره عمار اگر حمایت شود به‌زودی به یکی از اصلی‌ترین اتفاقات سینمای ایران خواهد شد، تنها کافی‌است که اراده‌ای جمعی و ملی در این حوزه وجود داشته باشد. خواسته‌ای که به‌شخصه نسبت به آن بسیار خوش‌بین هستم. 

این کارگردان در پاسخ به این سوال که چرا ما باید به موضوعاتی چون حماسه 9 دی یا فتنه 88 در سینما بپردازیم؟ چنین توضیح داد: فتنه دشمنان این سرزمین همیشه وجود داشته و باز هم ادامه خواهد داشت، برای همین باید با ابعاد مختلف فتنه آشنا باشیم، برای همین باید به جوانان خود آموزش دهیم که فتنه چیست و اشکال مختلف آن کدام است تا هوشیاری لازم در این حوزه وجود داشته باشد. موضوع دیگری که نباید از آن غافل شد این است که اگر ما در این حوزه منفعل باشیم بدخواهان نظام اسلامی بعد از چند سال حقیقت را به صورت وارونه به مردم توضیح می‌دهند. 

بهمنی تاکید کرد: جشنواره عمار همانند یک جریان جاری همیشه در سینما می‌بایست جاری باشد تا فضای انقلابی همیشه در هنر پا برجا بماند. اتفاقی که اگر رخ دهد به‌نوعی فرهنگ‌سازی نیز در عالم هنر رخ خواهد داد. درضمن به واسطه این جشنواره می‌توان تماشاگر را به سمت مفاهیم انقلابی هدایت کرد، اتفاقی که معتقدم در سال‌های اخیر فراموش شده و همین مسئله بسیاری از مخاطبان سینما را از سالن‌ها دور کرده است. در چنین شرایطی فیلمی نظیر «یتیم‌خانه ایران» با آن همه داشته‌های فنی در گیشه به موفقیت لازم دست پیدا نمی‌کند، اما کارهایی که تنها نشان دادن ضعف ملت ایران، هدفشان است با استقبال مواجه می‌شود. 

مدیرعامل سابق موسسه فرهنگی – هنری شهید آوینی در انتهای سخنانش تصریح کرد: معتقدم اگر بتوانم مخاطبان جشنواره عمار را به سمت سینماها هدایت کنیم اتفاق بسیار مثبتی در هنر هفتم این سرزمین رخ خواهد داد. این آرزو و خواسته نیز امری دور از ذهن نیست، چون با توجه به داشته‌هایی که در اختیار جشنواره عمار هست معتقدم این رویداد سینما خواهد توانست تاثیرات برونی خود را به روی مردم داشته باشد.

captcha