کد خبر: 3559144
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۵

تفكر شاعر معرف انقلابی بودن اوست

کانون خبرنگاران نبأ: سعید یوسف‌نیا معتقد است كه برای بررسی انقلابی بودن شعر باید تفكر شاعر را مورد بررسی قرار داد و با توجه به رویكرد شاعر او را مصداق شاعر انقلابی دانست.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ سعید یوسف‌نیا، داور بخش پژوهش دهمین جشنواره بین‌المللی شعر انقلاب گفت: شعر انقلاب یكی از عمده‌ترین زیرمجموعه‌های شعر فارسی است كه از انقلاب سال 57 در كشورمان تقویت شد؛ البته این جریان ریشه در سال‌های بسیار قبل از این دارد و نگاهی كه شاعران آن زمان داشتند عمیق‌تر و همسو با دین و مذهب تشیع حركت می‌كرد.
وی تصریح كرد: حتی در زمان‌هایی جهت هر دو شعر آیینی و انقلاب در یك مسیر قرار می‌گرفت و در این مسیر سبک نیمایی پیش‌قدم از سایر سبک‌های شعری توانست درون‌مایه شعر انقلاب را هرچه بهتر مطرح كند؛ ولی بعد از شكل‌گیری انقلاب و تقویت ادبیات سایر قالب‌های ادبی هم تقویت شد.
شاعر مجموعه شعر «خلاصه باران» اعتراض و بیان مسائل مشكلات جامعه را هم نوعی شعر انقلابی عنوان كرد و گفت: این شعر نشان‌دهنده وجه معنوی انقلاب است و سرودن شعر توسط شاعران بزرگی چون قیصر امین‌پور، مهرداد اوستا و ... كه با بیان اعتراضی خودشان سعی داشتند تا توده‌ مردم را نسبت به شرایط نامناسب جامعه‌شان آگاه كنند، نوعی شعر انقلاب محسوب می‌شود و نمی‌توان آن را محدود به موضوعات خاصی كرد.
وی ادامه داد: برای بررسی انقلابی بودن یک شعر باید تفكر شاعر را مورد ارزیابی قرار داد و با توجه به رویكرد وی در سرودن شعری او را مصداق یک شاعر انقلابی نامید یا خیر. در این میان شاعران بسیاری بودند كه شعر اعتراضی و اجتماعی داشتند ولی در زمره شاعران انقلابی قرار نمی‌گیرند.
این پژوهشگر ادبی كشورمان سطح آثار رسیده در بخش پژوهش را دارای شباهت‌هایی دانست و اظهار کرد: موضوعات اعتراضی و شباهت‌های فرمالیستی پژوهش‌ها و مقالات چیزی بود كه در اكثر آثار دیده می‌شد و به همین خاطر كار تیم داوری در ارزیابی آثار بسیار سخت بود و با محدودیت انتخاب روبه‌رو بودیم.
یوسف‌نیا اكثرمقالات ادبی را تحت تأثیر متدشناسی غربی خواند و بیان کرد: كار منتقد، پژوهشگر و شاعر ایجاد ارتباط میان مردم و موضوعات مدنظر است و به همین علت كار انقلابی باید در دانشگاه‌ها انجام شود و نه با تقلید از مكاتب غربی.
وی در پایان، نقش ذوق و طبع شاعری را در موفق بودن شعر انقلاب بیش از پیش تأثیرگذار خواند و گفت: شاعرانی را داریم كه دارای تحصیلات عالیه هستند ولی توفیقی در این خصوص ندارند و فقط در شناختن آرایه‌های ادبی و صنایع ادبی موفق بودند. ولی برای موفق شدن در این خصوص اول از همه ذوق شاعری مدنظر است كه باید در درون شاعر اتفاق بیفتد.

حسن سعدی
captcha