فرهاد اقطار، رئیس دبیرخانه جمعیت داوطلبان سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به گروه های مورد علاقع خیرین برای کمک اشاره کرد و گفت: خیرین دوست دارند مدرسهسازی کنند، شیرخوارگاه بسازند، مسجد و درمانگاه بسازند اما باید در انجام امور خیر تغییر شرایط اجتماعی جامعه در نظر گرفته شود.
او با تأکید بر نیاز جامعه به فعالیت داوطلبان و خیرین در حوزه اجتماعی و تأثیر بسیار بالا و مثبت این گروه در رفع معضلات اجتماعی، عنوان کرد: هدایت خیرین و داوطلبان برای حضور در مباحث مورد نیاز جامعه بسیار مهم است. به صورت سنتی در جامعه ما نیاز به مدرسه و بیمارستان بوده و خیران علاقهداشتهاند که در این دو بخش کار کنند؛ اما اکنون ما در کشوری زندگی میکنیم که اعتیاد جزو اصلیترین آسیبهای موجود در جامعه است.
خیران علاقه چندانی به مشارکت در کاهش آسیب اعتیاد ندارند
اقطار عنوان کرد: حمایت از فرد معتاد و خانواده وی قبل و بعد از ترک اعتیاد بسیار مهم است اما ما وقتی این نیاز را با خیرین مطرح میکنیم علاقهچندانی نشان نمیدهند در حالی که افراد معتاد همسر و فرزند دارند و زندگی آنها نیز به شدت تحت تأثیر اعتیاد پدر خانواده قرار دارد.
اگر خیرین به مسئله طلاق ورود پیدا نکنند آسیب بیشتر میشود
وی به آسیب مهم دیگر کشور یعنی طلاق اشاره و عنوان کرد: طلاق در جامعه ما سیر صعودی داشته است، اگر مردم نخواهند به مسئله پیشگیری و کاهش آسیب طلاق ورود پیدا کنند آسیب وارده به جامعه بسیار زیادتر خواهدشد.
برای بانوان مطلقه خانه امن بسازیم
معاون مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی ضمن واکاوری مشکلات خانوادههای درگیر با طلاق گفت: برخی از خانمها مجبور هستند از همسر خود جدا شوند، یا شوهر اصرار به طلاق دارد، شرایط سنتی جامعه ما در برخی مناطق اجازه بازگشت خانم به خانه پدری را نمیدهد و این خانمها در شرایط فعلی در جامعه رها میشود. این گروه از بانوان جای امنی برای خود و فرزندانشان ندارند پس لازم است خیرین دعوت شوند تا خانههای امنی برای این خانمها ساخته شود.
وی تصریح کرد: نیاز به ایجاد مراکزی برای ارائه مشاوره به خانوادهها برای کاهش طلاق داریم که جای حضور خیرین در این حوزه نیز خالی است.
مدیرکل سابق آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی به علاقه خیران برای ساخت شیرخوارگاه نیز اشاره و عنوان کرد: بچهها بعد از گذراندن دوران کودکی خود در شیرخوارگاهها رها میشوند در حالی که نیاز دارند خیران به عنوان امین موقت از آنها بعد از ترخیص از بهزیستی حمایت کنند یا مراکز شبه خانواده ایجاد شود، این کار هم نیازمند هدایت خیرین است.
باید تلاش کرد افراد آسیب دیده خود آسیبرسان به جامعه نشوند
وی تصریح کرد: اجتماع ما تغییر کرده است اگر خیران به سمت مسائل اجتماعی سوق پیدا کنند آسیبها در آینده کمتر به جامعه فشار وارد خواهد کرد. باید تلاش کرد افراد آسیب دیده آسیبرسان به جامعه نشوند.
منع قانونی برای ورود داوطلبان به برخی فعالیتها
اقطار در پاسخ به این سؤال که بسیاری به گمان اینکه ثروتمند نیستند به فکر مشارکت در امور خیر نمیافتند برای این افراد چه پیشنهادی دارید؟ گفت: یک خلاء قانونی در زمینه فعالیت داوطلبان در نهادهایی مانند بهزیستی، هلال احمر، کمیته امداد و ... وجود دارد که بر اساس آن افراد داوطلبی که بدون دریافت پول میخواهند با این نهادها مشارکت کنند نیز شاغل محسوب میشوند. ورود نیروهای داوطلب به این نهادها مشکل است. نباید منع قانون کار برای ورود داوطلبان به نهادهای خیر وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: اعتقاد من این است که ظرفیتهایی زیادی در کشور وجود دارد حتی در نهادهایی مانند وزارت صنعت و معدن، جهاد کشاورزی و ...، حتی هنرمندانی که بازنشسته شدهاند نیز به راحتی میتوانند به مددجویان ما آموزش دهند. باید از ظرفیت بازنشستگان که سالها تجربه کسب کردهاند نیز استفاده شود، آنها میتوانند در مراکز بهزیستی برای مددجویان ارائه خدمت کنند.
اقطار افزود: در مراکز سالمندان و مهدهای کودک نیاز داریم افرادی قصهگویی کنند این کار به کاهش افسردگی و برقراری ارتباط بین سالمندان کمک میکند. در مراکز شبهخانواده نیاز داریم افراد داوطلب بیایند و به درس بچهها برسند. یک دبیر آموزش و پرورش میتواند بیاید و در این زمینه به ما کمک کند.
دیگر نیازی به بهزیستی و کمیته امداد نخواهیم داشت اگر ...
وی به تجربه برخی کشورها در زمینه انجام کار داوطلبانه نیز اشاره و عنوان کرد: در برخی کشورها وقتی افراد از کار عادی روزانه خود باز میگردند در یک سازمان مردم نهاد کار داوطلبانه انجام میدهند، اگر چنین نگاه و برنامهای در کشور ما نیز نهادینه شود دیگر نیازی به بهزیستی و کمیته امداد و ... نخواهیم داشت. وقتی من به عنوان یک پزشک (به عنوان مثال) وقتی از مطب خودم خارج میشوم سری هم به درمانگاه خیریه بزنم و رایگان چند مریض را معالجه کنم دیگر نیازی به وجود سازمانهای عریض و طویل نیست. اما هنوز دیدگاه مسئولان ما به این سمت حرکت نکرده است که به جای جلب صرف مشارکتهای مادی مشارکتهای مردم نهاد را جلب کنیم.
اقطار در پایان گفت: افراد علاقهمند برای مشارکت داوطلبانه در بهزیستی میتوانند به مراکز بهزیستی مراجعه و یا در سایت سامانه مشارکتهای بهزیستی به آدرس mosharekat.behzisti.ir مراجعه و ثبتنام کنند.