کد خبر: 3560620
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۱
اسفنانی عنوان کرد:

منشور حقوق شهروندی؛ پاسخی مناسب به اتهامات حقوق بشری غرب

گروه سیاسی: سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس منشور حقوق شهروندی را پاسخی مناسب به اتهامات حقوق بشری غرب به اسلام و نظام جمهوری اسلامی دانست و تهیه سازوکار اجرایی آن با همکاری سه قوه و اطلاع‌رسانی آن به افکار عمومی در سایر کشورهای جهان را به عنوان راهکار اثرگذاری آن در داخل و خارج کشور بیان کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با رونمایی از منشور حقوق شهروندی توسط رئیس جمهور، پس از سه سال تلاش دولت در تنظیم و تدوین این منشور به ثمر رسید؛ منشوری که با بهره‌مندی از مبانی دینی و قرآنی، اصول قانون اساسی و نظرات و پیشنهادات کارشناسان و نخبگان حوزوی و دانشگاهی در ۲۲ بخش و ۱۲۰ ماده منتشر شد و سعی کرده است به صورت جامع و همه‌جانبه حقوق شهروندی را مدنظر قرار دهد.

فارغ از برخی انتقادات و تحلیل‌ها نسبت به این متن که در واقع نوعی نیت‌خوانی از دولت برای دست زدن به این اقدام بوده است نفس انجام این کار از سوی هر شخص، دولت و جریان سیاسی امری مبارک است و چه بهتر آنکه رسانه‌ها و جریانات سیاسی با پرهیز از مباحث حاشیه‌ای در جهت اصلاح و غنی‌تر ساختن آن وارد شوند تا بتوانند گامی مؤثر در تقویت مقوله حقوق شهروندی در نظام مردم‌سالاری دینی بردارند.

همچنین باید به این مسئله نیز توجه کرد که در هنگامه‌ای که برخی کشورهای غربی به سردمداری امریکا اتهامات حقوق بشری به جمهوری اسلامی ایران وارد می‌کنند و در سطح رسانه‌ای نیز اسلام را دینی مخالف حقوق و آزادی‌های انسان‌ معرفی می‌کنند این اقدام می‌تواند گام مناسبی در پاسخ به این‌گونه اتهامات باشد که البته در ادامه لازم است در فضای بین‌المللی نیز تکثیر و منتشر شده و به صورت عملی نیز در کشور به اجرا درآید.

متن کامل «منشور حقوق شهروندی» را اینجا بخوانید!              

منابع اسلامی سرشار از مسائل مربوط به حقوق انسانی و شهروندی است

در این راستا محمدعلی اسفنانی، حقوقدان و سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا درباره اهمیت معرفی منشور حقوق شهروندی به عنوان متنی برگرفته از مبانی دینی و قرآنی که از تجربیات بشری نیز بهره برده است، گفت: اینکه در مسائل انسانی و بشری که در موارد زیادی مشترک است حتی از تجربیات غربی‌ها نیز استفاده کنیم امری طبیعی است و اشکال خاصی ندارد.

وی ادامه داد: اما وقتی به گذشته و تاریخ خود مراجعه می‌کنیم و آموزه‌‌های دینی و قرآنی را نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم منابع ایرانی و اسلامی ما مملو از همان مسائلی است که بعدها در کشورهای غربی به عنوان حقوق مطرح شد و سپس به حقوق شهروندی و حقوق بشر تبدیل گردید.

اسفنانی اظهار کرد: به عقیده من مبانی دینی و اسلامی در زمینه حقوق شهروندی و حقوق بشربه اندازه کافی از کارآمدی برخوردار است که نیازی به کپی‌برداری از غربی‌ها نباشد، اما در عین حال براساس روایت پیامبر اکرم(ص)، که به آموختن علم و دانش ولو اگر در چین باشد تأکید دارند، حتی اگر در این زمینه از تجربیات بشری در غرب و شرق استفاده شود اشکالی ندارد زیرا حقوق شهروندی معطوف به انسان‌ها در همه جهان است که در موارد بسیاری مشترک هستند.

تهیه سازوکار اجرایی منشور حقوق شهروندی همکاری سه قوه را می‌طلبد

اسفنانی درباره ضرورت ضمانت اجرایی پیدا کردن منشور حقوق شهروندی و حرکت آن از متن به عمل گفت: آنچه که مسلم است اکثر مطالب و مواد منشور حقوق شهروندی، فراقوه‌ای است و منحصرا مربوط به یک قوه نیست. لذا اگر بنابه اجرایی شدن این متن باشد و حتی اگر قرار باشد از حیث اطلاع‌رسانی مردم از حقوق خود آگاه شوند همکاری و هماهنگی قوای سه‌گانه ضروری است و امکان اجرا و به نتیجه رسیدن این متن از سوی یک قوه امر بعیدی است.

محمد علی اسفنانی، حقوقدان و نماینده سابق مجلس
این حقوقدان عنوان کرد: بنابراین همانطور که در همه امور کلان حکومتی هم‌افزایی و ارتباط بین قوا ضرورت دارد در این مسئله نیز ایجاب می‌کند که هر سه قوه در کنار هم نسبت به تهیه سازوکار اجرایی منشور حقوق شهروندی اقدام کنند.

منشور حقوق شهروندی؛ پاسخی مناسب به اتهامات حقوق بشری غرب

اسفنانی درباره نقش این منشور در تبیین نگاه اسلام به حقوق بشر و پاسخ به اتهامات حقوق بشری غربی‌ها به نظام جمهوری اسلامی گفت: برخی کشورهای غربی که بعضا دشمنانه با نظام جمهوری اسلامی برخورد می‌کنند هر چقدر هم که کشور ما اقدامات مثبتی در زمینه حقوق بشر انجام دهد متاسفانه وانمود می‌کنند که حقوق بشر در کشور ما زیر سؤال است و صرفا به دنبال بهانه گیری و اتهام‌زنی هستند.

سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس یادآور شد: البته در برخی از گزارش‌های حقوق بشری درباره کشورمان که به سازمان ملل ارائه می‌شود بعضا نقائصی را در بین قوانین خودمان ارائه می‌کنند و بر روی آن دست می‌گذارند که این مسئله وجهه خوبی برای نظام جمهوری اسلامی ندارد.

وی تأکید کرد: به اعتقاد من متن منشور حقوق شهروندی و مطالب و مفاهیمی که به درستی در آن گنجانده شده است و به دنبال آن اجرای صحیح این متن به طور قطع و یقین می‌تواند پاسخ مناسبی به اتهامات حقوق بشری غرب به کشورمان باشد.

اسفنانی در پایان اظهار کرد: البته لازم است این متن به صورت گسترده منتشر شود و از طریق سفارتخانه‌ها و فضای مجازی به اطلاع افکار عمومی در سایر کشورها نیز برسد که کمک بسیار زیادی به رفع این اتهامات و سوء تفاهم‌ها خواهد کرد.    
captcha