به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با رونمایی از منشور حقوق شهروندی توسط رئیس جمهور، پس از سه سال تلاش دولت در تنظیم و تدوین این منشور به ثمر رسید؛ منشوری که با بهرهمندی از مبانی دینی و قرآنی، اصول قانون اساسی و نظرات و پیشنهادات کارشناسان و نخبگان حوزوی و دانشگاهی در ۲۲ بخش و ۱۲۰ ماده منتشر شد و سعی کرده است به صورت جامع و همهجانبه حقوق شهروندی را مدنظر قرار دهد.
فارغ از برخی انتقادات و تحلیلها نسبت به این متن که در واقع نوعی نیتخوانی از دولت برای دست زدن به این اقدام بوده است نفس انجام این کار از سوی هر شخص، دولت و جریان سیاسی امری مبارک است و چه بهتر آنکه رسانهها و جریانات سیاسی با پرهیز از مباحث حاشیهای در جهت اصلاح و غنیتر ساختن آن وارد شوند تا بتوانند گامی مؤثر در تقویت مقوله حقوق شهروندی در نظام مردمسالاری دینی بردارند.
همچنین باید به این مسئله نیز توجه کرد که در هنگامهای که برخی کشورهای غربی به سردمداری امریکا اتهامات حقوق بشری به جمهوری اسلامی ایران وارد میکنند و در سطح رسانهای نیز اسلام را دینی مخالف حقوق و آزادیهای انسان معرفی میکنند این اقدام میتواند گام مناسبی در پاسخ به اینگونه اتهامات باشد که البته در ادامه لازم است در فضای بینالمللی نیز تکثیر و منتشر شده و به صورت عملی نیز در کشور به اجرا درآید.
متن کامل «منشور حقوق شهروندی» را
اینجا بخوانید!
اهمیت تبدیل منشور حقوق شهروندی به قانونناصر ایمانی، تحلیلگر سیاسی و فعال رسانهای اصولگرا، در گفتوگو با
ایکنا درباره اقدام دولت در رونمایی از منشور حقوق شهروندی و گامهای بعدی در راستای به فعلیت رساندن این منشور گفت: نظام جمهوری اسلامی باید پیشقراول حقوق انسانها و حقوق بشر در جهان باشد. متأسفانه به واسطه شرایطی که پس از انقلاب مانند درگیری گروهکها، منافقین، جنگ تحمیلی و ... پیش آمد آن چنان فرصتی ایجاد نشد که به مسئله حقوق بشر اسلامی و تبیین و انعکاس آن در سطح افکار عمومی پرداخته شود.
وی افزود: اقدامی که اخیرا دولت انجام داد با وجود آنکه بسیاری از مواد منشور حقوق شهروندی همان اصول قانون اساسی است، اما گامی رو به جلو است و شنیده شد که رئیس جمهور این منشور را به مجلس فرستادهاند. اگر این منشور به قانون تبدیل شود آنگاه ضمانت اجرایی محکمی نیز پیدا خواهد کرد.
ایمانی اظهار کرد: یکی از اشکالات عمده که به منشور حقوق شهروندی وارد میشد این بود که این متن صرفا یک منشور است که ضمانت اجرایی ندارد اما با تبدیل شدن آن به قانون حکومت موظف خواهد شد حقوق شهروندی را براساس قانون مصوب مجلس رعایت کند. لذا باید از این اقدام استقبال و از دولت تشکر کرد. البته این متن ممکن است نقاط ضعفی هم داشته باشد که طبیعی است و باید به مرور زمان مورد اصلاح قرار بگیرد.
جریان ارزشی با دید مثبت به اقدامات دولت در حوزه حقوق شهروندی بنگرند
ایمانی درباره اهمیت حمایت جریان ارزشی و انقلابی از این اقدام و جلوگیری از به انحصار درآمدن مقولاتی مانند حقوق شهروندی، حقوق بشر، آزادی و ... توسط طیف سکولار و دگراندیش و نقش دولت در مشارکت دادن جریان ارزشی در مقوله حقوق شهروندی گفت: در این زمنیه دو طرف باید ایفای نقش کنند تا ذهنیتها زدوده شود و یک آرامشی نیز بر فضای سیاسیون ارزشی کشور حاکم شود.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: اولین وظیفه بر عهده طیف متدینین و ارزشیهاست. این جریانات باید نسبت به این نوع مقولات (حقوق شهروندی، حقوق بشر و ...) روی خوش نشان دهند و با دید مثبت به اقدامات در این حوزهها بنگرند زیرا این مسائل در قانون اساسی هم آمده است و منفیگرایی نکنند و با دیدی کاملا ایجابی عمل کنند.
وی با تأکید بر اینکه حقوق بشر و توجه به آن از افتخارات دین اسلام است، گفت: ده سال حکومت پیامبر اکرم(ص) و پنج سال حکومت حضرت امام علی(ع) نمونهای از توجه در حد اعلا به مسئله حقوق انسانها از سوی حکومت اسلامی است. در واقع جریانات ارزشی نباید تصور کنند که منظور از این حقوق بشر همان حقوق بشری است که در غرب اجرا میشود و به آن فضاحت اخلاقی رسیده است.
دولت جریان متدین و انقلابی را در طرحهای مربوط به حقوق مردم مشارکت دهد ایمانی یادآور شد: اما طرف دیگر ماجرا دولت قرار دارد که نقشش در این باره کم هم نیست. این دولت است که میتواند نقش مهمی در آمادهسازی افکار جریانات ارزشی و متدین ایفا کند. لذا دولت نباید به این جریانات به نوعی کممحلی کرده و سعی کند آنها را در این مسائل مشارکت دهد.
وی تصریح کرد: اگر دولت واقعا میخواهد بدون هیچگونه مانعی در جامعه مورد استقبال قرار بگیرد میبایست از مشارکت گروههای متدین و ارزشی از آغاز تدوین این طرحها تا تصویب و نهایی شدن آن بهره برده، از نظرات آنها استفاده کرده و ذهنیت منفی جریانات ارزشی نسبت به دولت را بزداید. زیرا همین جریانات هستند که از انقلاب اسلامی دفاع و پاسداری میکنند در حالی که جریانات سکولار پای این انقلاب نمیایستند. بر همین اساس است که معتقدم دولت نقش مهمی در ایجاد تعادل در روابط میان جریانات ارزشی با خود دارد.
اجرایی شدن منشور حقوق شهروندی بخشی از «نق»های غربی را رفع میکند ایمانی درباره اینکه منشور حقوق شهروندی در صورت ضمانت اجرایی پیدا کردن تا چه حد میتواند پاسخ مناسبی به اتهامات حقوق بشری غرب به نظام جمهوری اسلامی باشد، گفت: ما از یک سو نباید نگاهمان به این باشد که غربیها درباره ما چه میگویند و برای خوشایند آنها اقدام کنیم اما از سوی دیگر این حرف بدان معنا نیست اگر حرف درستی هم غربیها میزنند رد کنیم.
این فعال سیاسی اصولگرا ابراز کرد: از نگاه ما حقوق بشری که در اسلام است بسیار غنیتر و متعالیتر از حقوق بشر غربی است. از نگاه اسلامی که ما به آن اعتقاد داریم بشر را کسی خلق کرده که حقوق او را نیز بهتر از خود انسانها میشناسد. بنابراین پیروان دین مبین اسلام پرچمدار واقعی حقوق بشر هستند و باید اینگونه هم باشد.
وی عناون کرد: با این نگاه تبدیل شدن منشور حقوق شهروندی به قانون و اجرایی شدن آن مسلما بخشی از «نقها» و ایرادهای غرب به وضعیت حقوق بشر در ایران برطرف خواهد شد هرچند آنها اساسا با نظام مخالفند و همواره به دنبال اتهامزنی هستند اما این اقدام و انعکاس آن در فضای افکار عمومی به رفع برخی از بهانهگیریهای آنها خواهد انجامید.