همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان بهداشت مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با بیان اینکه در دورههای دانشجویی پزشکی علاوه بر تبحر و تخصص اصول اخلاقی حائز اهمیت است، اظهار کرد: در روابط و مسائل پزشکی چون از دو جهت با انسان سر و کار داریم رعایت اصول اخلاقی بسیار حائز اهمیت میشود.
وی افزود: در یک سو بیمار و همراه بیمار قرار میگیرد، در طرف دیگر پزشک و عوامل پزشکی، اینها علاوه بر داد و ستد تخصصی، یک داد و ستد اخلاقی با هم دارند اگر این داد و ستد اخلاقی مخدوش شود هر دو سو متضرر شده و در نهایت جامعه نیز دچار آسیب میشود.
هاشمی با تأکید بر رعایت اصول اخلاقی در حوزه سلامت باید به گونهای باشد که در آن پزشکستیزی مطرح نباشد گفت: پزشک در جوامع انسانی جزء عناصر مؤثر، کارساز و اثر گذار جامعه بوده و هیچ قاعده عقلی این را قبول نمی کند که به عناصر مؤثر جامعه حملههای غیر اصولی شود، از آن سو در قاعده دین مبین ما بیمار به عنوان کسی است که خداوند به او نظر دارد و حرمت برایش قائل است.
وی ادامه داد: این اهمیت به بیمار در اسلام، در قالب نوازش بیمار و تیمار او با سرکشی از بیمار از سوی حکمای قدیم بروز و آرام آرام اصول اخلاقی رابطه پزشک و بیمار بسط پیدا کرده است.
نماینده مردم میاندوآب و شاهیندژ در مجلس شورای اسلامی بیان اینکه در گسترش اخلاق پزشکی باید متوازن پیشرفت عنوان کرد: یکسری مباحث تخصصی در اصول اخلاق پزشکی وجود دارد که رعایت برخی از آنها باید از سوی رسانهها مورد توجه قرار گرفته و موجب نگرانی جامعه نباشد.
وی بیان کرد: علاوه بر این باید فعالیت پزشکی و درمانی از سوی پزشکان یک حرفه مقدس شناخته شود نه محلی برای فعالیتهای اقتصادی، این تقدسگرایی موجب میشود حرمتهای اخلاقی پاس داشته شوند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در جامعه امروز چون اقتصاد پزشکی وجود دارد کنار آن هم یکسری موضوعات نا متوازن مانند زیرمیزی، فروش خدمات پزشکی از سوی ارائه دهندگان آن به صورت مستقیم و با قیمتهای گزاف وجود دارد اما در مقابل موضوعات متوازن شامل جنبههای مثبت پزشکی مانند درمان، و نجات جان بیمار و پیشگیری از گسترش بیماریهای عمومی وجود دارد.
رئیس سابق سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در پزشکی یکسری اصول اخلاقی وجود دارد، گفت: نظارت بر حسن اجرای این کدها در حوزههای فردی از سوی سازمان نظام پزشکی و در حوزههای دولتی بر عهده وزارت بهداشت است.
وی افزود: یکسری نهادهای انتظامی در حوزه سلامت وجود دارد که اینها خط کش و شاخص هستند، مانند سازمان نظام پزشکی و واحدهای نظارتی وزارت بهداشت که اینها باید مداخله کرده و نظارت خود را زیاد کنند.
هاشمی در ادامه با انتقاد از نبود بیمههای فراگیر و همگانی در کشور برای تحت پوشش قرار دادن تمامی خدمات درمانی، اظهار کرد: در بسیاری از کشورها دولت خود خریدار خدمت پزشکی است علاوه بر آن نظام ارجاع نیز در آن به خوبی تعریف شده است لذا بسیاری از جنبههای نامطلوبی که به دلیل مسائل مالی به وجود میآید در آن کشورها نزدیک به صفر شده است، این امر در کشور ما وجود ندارد لذا پزشکان ما را دچار درگیریهای مالی کرده و بسیاری از بیاخلاقیها در جامعه را دامن میزند.
وی یادآور شد: این مدلی که در حال حاضر در کشور وجود دارد، اگر نظارت خوبی بر آن بوده و بیمهها سرویس های خود را به موقع ارائه داده و مراکز خدمت دهنده هم به روز باشند مشکل چندانی نخواهیم داشت.
هاشمی متأسفانه در عرصه خدمات دهی کمی اشکال داریم، عمده اشکالات ما و نارضایتی مردم از حوزه سلامت مربوط به بیات بودن و خارج از قاعده بودن این خدمات است اگر خدمات به موقع باشد و سطح استفاده آن برای مردم تسهیل شود خدمات گیرنده هم اظهار رضایت میکنند.