کد خبر: 3570853
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۸
قالیباف:

مدیریت بحران کشور دچار چالش است/ در حوزه ناکارآمدی‌ها باید از مردم عذرخواهی کنیم

گروه جامعه: شهردار تهران با حضور در جلسه شورای شهر تهران ضمن تشریح حادثه پلاسکو و جزئیات آن گفت: پلمپ ساختمان پلاسکو برعهده وزارت کار بود؛ متاسفانه ما در بحث مدیریت بحران، دچار مشکل هستیم و به همین علت و ناکارآمدی‌های رخ داده از مردم عذرخواهی می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران امروز با حضور در جلسه شورای شهر تهران که به صورت علنی برگزار شد به تشریح و جزئیات حادثه پلاسکو پرداخت و گفت: در این حادثه دو بخش مطرح است یکی در مورد شهردار تهران و وظایف آن در این حادثه و دوم بحث مدیریت بحران در شهر تهران بود.

وی در ادامه با طرح این سوال که چرا زودتر به حادثه پلاسکو پرداخته نشد گفت: همه ما پیام مقام معظم رهبری که برای حادثه بیان کرده بودند، شنیدیم ایشان تاکید داشتند تا حادثه را جمع نکردید به موضوع دیگری نپردازید، لذا با توجه به همین موضوع تا چهارشنبه هفته گذشته که مراسم ختم شهدا را برگزار کردیم درگیر حادثه پلاسکو بودیم و جلسه امروز شورای شهر تهران اولین جلسه‌ای بود که در رابطه با این موضوع برگزار شد.

وی با اشاره به مسئولیت‌های تعریف شده برای دستگاه‌ها در این حوادث افزود: قانون برای همه دستگاه‌ها مسئولیت‌هایی را تعریف کرده است. این وظیفه مسئولیت افرادی است که در جایگاه قانونی قرار گرفته‌اند.

شهردار تهران با بیان اینکه همه ما به عنوان مسئولیت‌های اجتماعی و انسانی وظایفی را برعهده داریم گفت: با توجه به همین مسئولیت باید در مقابل هر حادثه‌ای که برای هم‌نوع خود اتفاق می‌افتد مسئولیت داشته باشیم و در این مسئله نیز مسئول هستیم.

وی با بیان اینکه مسئولیت قانونی و مسئولیت اجتماعی افراد نفی کننده همدیگر نیستند ادامه داد: تمامی مسئولیت‌ها مشخص شده است و افراد باید با توجه به این مسئولیت‌ها به وظایف خود عمل کنند.

قالیباف در ادامه با اشاره به قوانین تعریف شده برای شهرداری تهران تصریح کرد: در بند 14 ماده 55 قانون مسئولیتی را به شهرداری تهران داده است این قانون در سال 1334 تصویب شده است و سال 45 اصلاحیه‌ای داشته است. در این قانون دو موضوع سیل و حریق دیده شده است که یک وظیفه عمومی نسبت به این موضوع برعهده شهرداری قرار گرفته است ما نیز اقدامات خوبی را در این زمینه انجام داده‌ایم.

وی ادامه داد: برای آب‌های سطحی بیش از 700 کیلومتر کانال ایجاد شده است که در بارندگی‌های شدید و آب گرفتگی‌های شدید در مناطق باعث کاهش خسارت و جلوگیری از آب گرفتگی‌ها شده است. در همین زمینه نیز حوضچه‌های را ایجاد کرده‌ایم که از سیل جلوگیری می‌کند.

وی در ادامه از اقدامات صورت گرفته در خصوص اطفاء حریق سخن گفت و افزود: سال 74 تعداد ایستگاه‌های آتش نشانی ما 71 ایستگاه بود که از این تعداد برخی تجهیز و بازسازی شد و امروز به 123 ایستگاه رسیده است. همچنین بیش از 930 دستگاه عملیاتی در اختیار آتش نشانان قرار گرفته است.

شهردار تهران با بیان اینکه امروز اگر ساختمانی در سازه ساختمانی دچار حادثه شود شهرداری تهران نمی‌تواند ورود پیدا کند گفت: امروز اجرای قانون به این معنا که شهرداری مشکلات ساختمان را به عنوان رفع خطر برطرف کند، قابلیت اجرایی ندارد.

وی در ادامه با اشاره به قانون مصوب سال 1369 در خصوص بررسی و تحقیق پیرامون اشکالات ساختمان‌ها گفت: با توجه به این قانون مشکلات ساختمان و رسیدگی به حوادث ناشی از کار به وزارت کار واگذار شده و در این موضوع قانون به صراحتا مشخص کرده که چه نهادی باید پلاسکو را پلمپ می‌کرد.

وی ادامه داد: براساس قانون مشخص شده زمانی که گزارش بازرسی وزارت کار ارائه شود باید ساختمان نیز پلمپ می‌شد. با توجه به الزامات دستگاه‌ها به اجرای قوانین مقرر در رابطه با سازمان آتش نشانی و براساس اصل 138 قانون اساسی در خصوص کارگاه‌های نا ایمن شهری تاکید شده که این کارگاه‌ها باید در اولویت وزارت تعاون برای رسیدگی قرار گیرد.

وی ادامه داد: در این قانون اشاره شده است که اگر آتش‌نشان‌ها گزارشی را در خصوص نا‌ایمن بودن واحد‌ها ارائه دهند وزارت کار مکلف شده ایمنی در حوزه آتش را در اولویت فعالیت‌های خود قرار دهد.

شهردار تهران تصریح کرد: برای تبیین ضوابط و ایمنی کارگاه‌ها و واحدهای تجاری، صنفی و اداری فرآیند نظارت آن جهت ارائه به شورای عالی نظارت فنی که ریاست آن بر عهده وزیر کار است قانون متولی تعریف کرده است.

وی در ادامه گفت: متاسفانه در رابطه با کارگرهای حاضر در ساختمان پلاسکو مسئله بیمه خیلی جدی دنبال نشده و در خصوص مجموعه قوانین و مقررات در سال 34 تاکنون آمده وظایف تمام دستگاه‌ها در رابطه با واحدهای تجاری، اداری، تولیدی و غیره مشخص شده است و قوانین در این رابطه موجود است.

شهردار تهران با بیان اینکه در حوزه مدیریت بحران با کمبود قانون مواجهه نیستیم افزود: این در حالی است که برای اجرای دقیق نظارت‌ها نیاز است قوانین اصلاح شود اما کمبود قوانین در این بخش مطرح نیست بلکه ضروریست که برخی از آنها در خصوص نظارت و ارزیابی به صورت جدی دنبال شود.

قالیباف در ادامه با اشاره به حادثه پلاسکو و اخباری که در خصوص زنده بودن برخی افراد در زیر آوار مطرح شده بود گفت: بعد از ورود به محل حادثه بازدید میدانی از تمام نقاط داشتم تا ببینیم چطور می‌شود که به محل این افراد دسترسی پیدا کرد که متاسفانه با نوع حادثه امکان دسترسی وجود نداشت.

وی در ادامه در خصوص عدم استفاده از هلیکوپتر هم گفت: حادثه به شکلی بود که جرثقیل‌های 360 تنی هم امکان جابه جایی آوار‌ها را نداشتند و حضور هلیکوپتر باعث می‌شد که شعله‌های آتش نیز افزایش پیدا کند به همین خاطر نمی‌توانستیم هلیکوپتر استفاده کنیم. اگرچه داشتن هلیکوپتر برای سازمان آتش نشانی لازم است اما استفاده و مدیریت آن نیاز به سازمان دارد که بهترین سازمان برای مدیریت آن هلال احمر است.

قالیباف با اشاره به ایجاد چندین حرفه برای نجات افرادی که احتمال داده می‌شد که زیر آوار زنده مانده‌اند افزود: با توجه به این مسئله حفره‌ای را از ساختمان کویتی‌ها به سمت ساختمان پلاسکو ایجاد کردیم اما با تلاش‌های بسیار در نهایت به جسد 4 هم وطن در موتورخانه رسیدیم که پزشکی قانونی اعلام کرد این افراد در لحظه ریزش آوار جان خود را از دست داده‌اند.

شهردار تهران در ادامه با بیان اینکه از همه دستگاه‌ها و تجهیزات و به صورت شبانه روز برای آواربرداری ساختمان پلاسکو استفاده شد گفت: تمام دستگاه‌های کشور با تجهیزات خود در محل حادثه حضور پیدا کردند و لذا از لحاظ امکانات با مشکلی مواجه نبودیم.

وی با اشاره به مسائل مطرح شده پیرامون کند بودن موضوع فعالیت‌های آواربرداری در حادثه پلاسکو در 48 ساعت ابتدایی گفت: به هیچ وجه این موضوع را قبول ندارم، چرا که به دلیل شدت حادثه فعالیت برای آتش نشانان و نیروهای امدادی دشوار شده بود اما این فعالیت‌ها لحظه‌ای متوقف نشد.

شهردار تهران در ادامه از اخطارهای که از سوی شهرداری به مالک، مستاجران و وزارت کار داده شده بود سخن گفت و افزود: در رابطه با حادثه پلاسکو اخطارهای بسیاری را ارائه کردیم و بارها در این زمینه تذکراتی را نیز بیان کرده بودیم.حتی کلاس‌های آموزشی را نیز برای کسبه ساختمان پلاسکو برگزار کردیم که در زمان اطفاء حریق اقدامات لازم را انجام دهند، اما این موضوع مورد استقبال کسبه قرار نگرفت.

وی ادامه داد: شهرداری تهران اقدامات گسترده‌ای به شهروندان در مواقع بحران داشته است که در این زمینه نیز 19 هزار شهروند به عنوان آتش نشان افتخاری فعالیت می‌کنند. علاوه بر حضور این آتش نشان افتخاری اکنون بیش از 4 هزار و 855 نفر تعداد آتش نشان‌های ما در این سازمان است.

قالیباف با بیان اینکه سهم حریق ضایعات در تهران افزایش یافته اما حریق خودرویی کاهش یافته است گفت: با توجه به آمارها سهم حریق خودرو از 15 درصد به 6 درصد کاهش داشته و این موضوع به دلیل این است که شهرداری تهران برنامه آموزشی را برای رانندگان تاکسی در سطح تهران داشته تا در هنگام حوادث بتواند اقدامات اساسی را هم در مورد خودروی خود و سایر خودروها انجام دهد.

قالیباف با اشاره به افزایش رشد 15.8 درصدی بودجه اعتباری سازمان آتش نشانی برای سال 96 بیان کرد: این اقدامات در جهت این است که شهرداری تهران سازمان آتش نشانی را جز اولویت برنامه‌‌ای خود می‌داند و لذا پیش بینی بودجه سازمان آتش نشانی در سال 96 افزایش داشته است. این در حالی است که بودجه کل شهرداری تهران در سال 95 تنها سه درصد افزایش داشته است.

وی در ادامه با اشاره به چرایی حضور سعید شریف زاده در راس سازمان آتش نشانی گفت: تحصیلات ایشان مدیریت استراتژیک در مقطع کارشناسی است که بیش از 75 ماه هم در مناطق عملیاتی فرماندهی دفاع مقدس را بر عهده داشته است، ضمن اینکه در چندین وزارتخانه نیز معاون وزیر بوده است، همچنین ایشان از جمله ورزشکاران آمادگی حوزه جسمانی و از همه نظر آمادگی قابل قبولی دارد.

قالیباف با بیان اینکه ما مدعی نیستیم مسئولیتی بر عهده ما نیست گفت: در حوزه مسئولیت اجتماعی همه ما مسئول هستیم و ما نیز به این مسئولیت خود پایبند هستیم.

وی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه در حوزه آئین نامه‌ها و ساختارهای غلط در نظام اداری و اجرای ناکارآمدی داریم که این ناکارآمدی در حوزه فعالیت‌های نهاد‌های دولتی مشهود است.

شهردار تهران با اشاره به مسئولیت مدیریت بحران در پایتخت هم گفت: این مسئولیت در تهران برعهده شهردار است اما باید به این موضوع توجه شود که مدیریت بحران در کشور خود دچار بحران است لذا در همین حوزه است که باید از مردم عذرخواهی کنیم.

وی در پایان گفت: متاسفانه برای بررسی حادثه پلاسکو دستگاه‌های زیادی در نظر گرفته شد که اگر هم جرمی هم باشد مشخص کردن آن بر عهده دستگاه قضا است ما نیز دنبال قضاوت نیستیم و لذا باید از حادثه پلاسکو درس بگیریم.

captcha