به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آخرین اکران فیلمهای سینمایی بخش سودای سیمرغ سی و پنجمین جشنواره «فیلم فجر» در کاخ جشنواره واقع در برج میلاد تهران شب گذشته چهارشنبه 20 بهمن اختصاص به انیمیشن «رهایی از بهشت» با موضوع پرداختن به زندگی شهیدمصطفی چمران داشت.
پس از اکران فیلم که ساعت 23:30 به انجام رسید، نشست خبری این انیمیشن با حضور عوامل ساخت شامل علی نوری اسکویی؛ کارگردان، سیدوحید اولیایی؛ تهیهکننده، آرش قاسمی؛ صداگذار، کتایون اعظمی و پانتهآ همایون؛ دو تن از صداپیشههای این فیلم در سالن سعدی برج میلاد با اجرای محمود گبرلو برگزار شد.
علی نوری اسکویی در ابتدای این نشست با ابراز تأسف از برخورد نامناسب مسئولان جشنواره نسبت به این انیمیشن گفت: ایران جزء معدود کشورهایی است که به طور متوسط سالی یک انیمیشن بلند سینمایی تولید میکند و واقعاً باید افسوس خورد که مسئولان جشنواره «فیلم فجر» آنچنان نسبت به «رهایی از بهشت» کم لطف بودند که آن را به عنوان آخرین فیلم جشنواره اکران کردند و اکنون نیز نشست خبری فیلم در ساعتی پس از نیمهشب در حال برگزاری است.
وی از بیاعتنایی و بیمسئولیتی برگزارکنندگان جشنواره انتقاد کرد و گفت: اگر به واسطه بیوقت بودن اکران این فیلم قادر به نظارت دقیق بر روی اکران فیلمها نیستید، پس چرا زمان آن را به این وقت شب موکول میکنید؛ من امشب در سالن نمایش با یک مورد بینزاکتی برخورد داشتم که طی آن یکی از مخاطبان فرصتطلب در حال ضبط فیلم از روی پرده با استفاده از تلفن همراه بود و وقتی شخصاً اقدام به ضبط تلفن همراه او کردم هیچ ناظر و بازرسی در سالن حضور نداشت که من طرح شکایت کنم؛ نمیدانم اگر متوجه این امر نمیشدم آیا چند روز بعد در کنار خیابان انقلاب تلاش جانکاه چهار ساله من و همکارانم در ساخت این انیمیشن به چند هزار تومان در قالب لوح فشرده به حراج گذاشته میشد؟
نوری اسکویی تصریح کرد: همه به وضوح میدانیم که ساخت انیمیشن آن هم در زمان بلند تا چه اندازه سخت و دشوار است و با توجه به کمبود و در مضیقه بودن امکانات باید از تلاش گروه سازنده که با جان و دل به ساخت این اثر سینمایی اقدام کردند کمال تشکر را داشته باشم.
کارگردان انیمیشن «رهایی از بهشت» در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا که آیا تصور نمیکنید موسیقی بیش از اندازه در تمام صحنههای فیلم به کار رفته است و این امر کمی آزاردهنده است و موجب خستگی ذهن میشود گفت: قبول دارم و باید برای این امر فکری کنم که امیدوارم اصلاحاتی در این زمینه و سایر مسائل فنی در زمان اکران عمومی داشته باشیم کمااینکه تصور میکنم مقداری نیز زمان فیلم زیاد است و نیاز به کوتاه شدن دارد.
نوری اسکویی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگر که مخاطب این انیمیشن چه گروه سنی هستند افزود: نوجوان و بزرگسال مخاطب هدف این فیلم هستند هرچند که در اکران مردمی جشنواره که من از نزدیک در جریان آن بودم تصور کردم که کودکان نیز با فضا و روایت فیلم ارتباط خوبی برقرار کردهاند.
این کارگردان انیمیشن در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر چرایی به ساخت این انیمیشن در دو قالب 3D و 2D گفت: تلفیق دو بعدی و سهبعدی بودن این فیلم اتفاقاً از جمله ویژگیهای این انیمیشن است و واقعیت آن است که ما ابتدا درصدد بودیم روایت واقعگرا و مستند فیلم را به شکل زنده فیلمبرداری کنیم و در مورد صحنههای تخیلی متوسل به کارتون شویم که در نهایت تصمیم به تولید انیمیشن در تمام صحنههای فیلم شد.
این گزارش حاکی است سیدوحید اولیایی؛ تهیهکننده انیمیشن «رهایی از بهشت» نیز با گله از نحوه برخورد جشنواره با این فیلم گفت: تصمیم داشتم که در جشنواره حضور نداشته باشم و به این وسیله اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانم اما از آنجا که نسبت به جامعه رسانه و خبرنگاران علاقهمند هستم لذا صرفاً برای پاسخگویی به پرسشهای خبرنگاران در این مکان حضور دارم.
وی ادامه داد: پرسش من از مسئولان برگزاری جشنواره این است که اگر قرار نبود این انیمیشن دیده شود پس چرا با تقاضای آن برای حضور در سودای سیمرغ موافقت شد و اکنون شاهد رفتار ضد و نقیضی هستیم که فیلم را در شرایط و زمانی نامناسب اکران کرده و نشست خبری آن را بیوقت برگزار میکنند و پرسش دیگر اینکه آیا با توجه به سختی و مرارتی که برای ساخت انیمیشن گروه سازنده متحمل میشوند و همگی نیز به آن آگاهی دارند «رهایی از بهشت» در هیچ رشتهای قادر به کاندیدا شدن نبود؟
اولیایی تصریح کرد: خوشبختانه این انیمیشن توانست در بازار جهانی نیز با اقبال مناسبی مواجه شده است و ما به غیر از اروپا و امریکا که برنامهریزی برای اکران آن صورت گرفته است، در کمال تعجب مطلع شدیم که چین نیز که قوانین سرسختی در اکران آثار خارجی دارد خواهان آن است و با ترجمه و دوبله فیلم اوایل ماه مارس شاهد اکران آن در کشور چین نیز خواهیم بود.
این تهیهکننده سینما در پایان سخنان خود گفت: «رهایی از بهشت» در حد و اندازه استانداردهای انیمیشن جهانی ساخته شده است و مصداق این مدعا اظهار نظر یکی از کارشناسان و منتقدان مطرح سینمای جهان است که با دیدن گوشههایی از این انیمیشن با حیرت از ما پرسید آیا واقعاً این فیلم در ایران ساخته شده است؟
براساس این گزارش دیگر عوامل این فیلم در سخنان کوتاهی نسبت به نگاه تبعیضآمیز جشنواره «فیلم فجر» گلهمند بوده و نکاتی را متذکر شدند.
امیرسجاد دبیریان