سیدرضا صالحی امیری در این مراسم، هنرمندان را صاحبان مقامات رفیع در عرصه اجتماع توصیف کرد و گفت: همانطور که ما در عرصههای گوناگون علمی و فناوری از نعمت وجودی اندیشمندان، دانشمندان و صاحبان فضل و خرد برخورداریم، در عرصه اخلاقیات، معرفت و انسانیت نیز از وجود هنرمندان نازنینی بهرهمند هستیم که با خلق اثر و هنرنمایی خود، چگونه زیستن را به ما میآموزند.
وی ادامه داد: من شخصاً در غور و مطالعه پیرامون هنرهای تجسمی و روند تاریخی آن به این نکته مهم که ممکن است از سوی بسیاری دیگر نیز همین برداشت اتفاق بیفتد، مواجه شدم که اگر ما هنرهای تجسمی را از ابتدا تاکنون در اختیار نداشتیم آیا بهراستی قادر بودیم از تمدن غنی ایرانی سخن به میان بیاوریم؟
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اوج شکوه و غنای هنرهای تجسمی در دوره صفویه تصریح کرد: اگر اکنون از این دوره تاریخی که از نظر هنری با افتخار از آن یاد میشود و آثار هنری پدید آورده شده در این دوران بهویژه در بررسی هنرهای اسلامی مورد توجه قرار میگیرد، اغلب شاهد هستیم به آثار تجسمی برجای مانده از آن دوران که اتفاقاً نقطه نزدیک تاریخ تمدن ما نیز هست، رجوع میشود و از این آثار به عنوان مرجع و الگو بیشترین بهرهبرداری صورت میگیرد.
وی در ادامه گفت: همینطور در مورد دوره میانه سلسله هخامنشی به عنوان کانون و مهد تمدن باستانی ایرانی؛ آنچه که از آن روزگار باقی مانده است و به آنها به عنوان مظاهر فرهنگی و تمدنی استناد میشود جملگی در قالب آثار تجسمی هستند که به یادگار ماندهاند و بهترین معرف برای ما و آیندگان که از بررسی آنها به چگونگی آداب و رسوم و نحوه زندگی پیشینیان خود پی ببریم.
صالحی امیری افزود: با این تفاصیل باید گفت که تداوم حیات و تمدن هر کشوری در آثار هنرهای تجسمی آن در ادوار گوناگون منعکس شده و نمود پیدا میکند و لذا ما باید به واسطه چنین قابلیت و ظرفیتی که در این هنر ناب و انسانی وجود دارد به اصالت این هنر و هنرمندانی که در آن مشغول فعالیت هستند افتخار کنیم.
وی به هنرمندان پیشکسوت و مفاخری که در آئین اختتامیه نهمین دوره از آنها تجلیل به عمل آمد اشاره کرد و گفت: این هنرمندان مایه شرف و فضیلت جامعه هستند و باید گفت بیش از آنکه ایشان نیاز به تشویق و تمجید داشته باشند، این ما مخاطبان و مردمان عادی هستیم که نیازمند حضور آنها در هر محفل و مجلسی هستیم تا از انفاس ناب و انسانی این اشخاص بزرگ متنعم شویم و من به نوبه خود برای همه این عزیزان پیشکسوت که سالیان متمادی عمر خود را صرف اعتلای هنر و باور ایرانی کردند، آرزوی سلامتی و بهروزی دارم و به نمایندگی از جانب دولتمردان امیدوارم که بتوانیم خادمان شایستهای برای ایشان و تمامی مردمان هنردوست ایرانی باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: اصولاً هر جامعهای با شاخصهای گوناگون سرمایهای که در آن وجود دارد شناخته میشود که شاید بتوان این مصادیق سرمایه را در چهار حوزه سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی تقسیمبندی کرد.
وی در پایان سخنان گفت: باید بگویم جامعه هنری و بهویژه پیشکسوتان عرصه فرهنگ و هنر هم در زمینه اقتصادی به واسطه خلق اثر هنری و بازرگانی محصولات هنری، هم از نظر فرهنگی به سبب تجارب و اکتسابات و اندوخته سالها ممارست، هم از نظر اجتماعی که بیتردید مورد وثوق و قبول آحاد مردم هستند و هم از نظر انسانی چراکه تمامی آنها انسانهایی دارای شخصیت والای اخلاقی و مردمدار هستند، سرمایهای تمامعیار برای ایران اسلامی محسوب شده که وظیفه ماست که قدردان آنها برای همیشه بوده و باقی بمانیم.
همچنین در این مراسم علاوه بر تجلیل از 6 تن از پیشکسوتان عرصه هنرهای تجسمی، اسامی 10 برگزیده این دوره از جشنواره از سوی هیئت داوران معرفی و از آنها با اهدای تندیس جشنواره و جوایز نقدی، تقدیر شد.
یادآور میشود، نهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر به دبیرکلی مجتبی آقایی از 3 تا 30 بهمن در موزه هنرهای معاصر تهران و فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
امیرسجاد دبیریان