به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مراسم اختتامیه نهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر شب گذشته شنبه 30 بهمن در تالار وحدت برگزار شد و در ابتدای این مراسم مجتبی آقایی، دبیرکل جشنواره ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری این دوره از جشنواره گفت: جشنواره «تجسمی فجر» از دوره هشتم با رویکرد نوینی کار خود را ادامه داد که در آن با توجه به گستردگی زمینهها و فراهم آمدن فضا و قالبهای خاصی به منظور خلق آثار گوناگون لذا شاهد بودیم که این حوزه هنری منحصر و محدود به چند رشته خاص به شکل سنتی آن نشد.
وی گفت: امسال در کنار حضور پرشور مفاخر هنرهای تجسمی که به طور حتم آثارشان موجب اعتبار و غنای جشنواره است شاهد این نکته نیز بودیم که جشنواره امکان بروز اندیشههای جدید را در زمینه پرداختن به گونهای از هنرهای جدید به ویژه از سوی نسل جوان را فراهم کرده بود.
آقایی ادامه داد: بیش از 13 هزار پیشنهاد و تقاضا در نهمین دوره جشنواره برای شرکت در آن از سوی هنرمندان به ثبت رسید که این تقاضاها از سوی نزدیک به 6 هزار هنرمند تجسمی کار بود و در نهایت شورای هنری این دوره از جشنواره 3 هزار و 163 اثر رسیده به دبیرخانه جشنواره را مورد ارزیابی اولیه قرار دادند که ارزیابیهای کارشناسی در نزدیک به 14 جلسه کاملاً حرفهای به انجام رسید.
دبیر نهمین جشنواره «تجسمی فجر» تصریح کرد: بررسیها از سوی شورای هنری به این نتیجه رسید که با توجه به ایدههای خوب اجرایی که در اغلب آثار هنری مشهود بود لذا این امکان فراهم شود که این آثار در فضای نمایشگاهی به مبادله ایده با یکدیگر بپردازند و هیئت داوران نیز بدون در نظر گرفتن رشته و قالبی که اثر هنری در آن تولید شده است، آثار را به شکل یکجا و بر اساس ایده پردازی آنها مورد ارزیابی نهایی قرار دهد.
وی افزود: علاوه بر موزه هنرهای معاصر تهران، در فرهنگسرای نیاوران نیز به غیر از به نمایش درآمدن آثار هنری در بخش بینالمللی، بیش از 300 اثر هنری از مفاخر هنرهای تجسمی نیز در معرض دید علاقهمندان گذاشته شد.
آقایی تأکید کرد: تصور و اعتقاد ما این است که با توجه به غنا و محتوای بسیار ارزشمند و ساختار اجرایی آثار شرکتکننده در این جشنواره شایسته نیست که این جشنواره را به شکل یک جریان رقابتی در آینده ببینیم و باید جشنواره تبدیل به فضا و محملی شود که در آن کارهای فاخر در حوزه هنرهای تجسمی برای ایدهپردازی و الگوبرداری از سوی علاقهمندان و هنردوستان به نمایش گذاشته شوند.
وی ظرفیت هنری آثار در زمینه تجسمی را هم به لحاظ کمی و هم کیفی فزاینده توصیف کرد و گفت: این ظرفیت شتابنده در قیاس با مکان و فضایی که برای به نمایش درآمدن آثار وجود دارد غیرقابل قیاس است و باید در آینده فکری برای ایجاد فضا و افزایش سرانه فضاهای فرهنگی، گالری و نگارخانههای هنرهای تجسمی شود.
آقایی در پایان گفت: هنرهای تجسمی علاوه بر ماهیت هنری خود، امروز در حوزه اقتصاد خرد و کلان نیز نقش تعیین کنندهای دارد و میتوان از قابلیت و ظرفیتهای آن در زمینه دیپلماسی فرهنگی نهایت استفاده را برد که امیدوارم زمینه برای تحقق چنین اهداف بلندی در آینده نزدیک فراهم شود.
این گزارش حاکی است در ادامه این مراسم از 6 پیشکسوت هنرهای تجسمی به شرح زیر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با اهدای تندیس طوبای زرین، لوح تقدیر و جایزه نقدی تجلیل شد:
علی قلم سیاه؛ پیشکسوت عکاسی،
علی اصغر تجویدی؛ پیشکسوت نقاشی و نگارگری
احمد عربانی؛ پیشکسوت کاریکاتور
مجتبی ملک زاده؛ پیشکسوت خوشنویسی
ابوالفضل همتی آهویی؛ پیشکسوت تصویرسازی
مسعود نجابتی؛ پیشکسوت گرافیک
در ادامه با حضور هیئت داوران این دوره از جشنواره و قرائت بیانیه هیئت داوران از 10 برگزیده این دوره از جشنواره به شرح زیر تقدیر شد؛ لازم به ذکر است که جوایز این 10 برگزیده شامل تندیس طوبای زرین جشنواره، عضویت در مؤسسه هنرهای معاصر تجسمی، امکان انجام سفر مطالعاتی به هزینه دبیرخانه جشنواره به فرانسه و مبلغ 10 میلیون تومان وجه نقد بود:
مسعود محمدی از اندیمشک، سعید ملتجی از مشهد، حسن کاکاوند از تهران، حبیب پنبهچی از کرج، ریحانه مقدم از تهران، محمد باباکوهی از بهشهر، علیرضا ذاکری از تهران، کاظم خراسانی از مشهد، نسرین شاپوریآزاد از تهران، احمد شیخزاده از اردبیل.
همچنین فرزانه مندآبی از تهران برنده جایزه 1500 دلاری جشنواره و تندیس طوبای زرین و لوح تقدیر برای بخش اینستاگرامی جشنواره شد و اعلام شد برنده جایزه اینستاگرامی این جشنواره از نگاه مردم متعاقباً اعلام خواهد شد.
امیرسجاد دبیریان