کد خبر: 3579656
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۸
در نشست جشنواره شعر فجر عنوان شد؛

جشنواره شعر فجر در مسیر جهانی شدن/ نیشابور میزبان شاعران خارجی

گروه ادب: دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره شعر فجر با بیان اینکه این جشنواره در مسیر جهانی شدن است، گفت: نیشابور میزبان محفل شاعران خارجی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری یازدهمین جشنواره شعر فجر صبح امروز 11 اسفندماه با حضور مهدی قزلی، دبیر اجرایی جشنواره و مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و محمدکاظم کاظمی، دبیر علمی یازدهمین دوره جشنواره شعر فجر برگزار شد.

قزلی در این نشست گفت: امسال در سومین دوره‌ای هستیم که بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان جشنواره شعر فجر را برگزار می‌کند. در این دوره هم کتاب‌های شعر مورد بررسی قرار گرفت و تا روز شنبه 14 اسفندماه نامزدهایی نهایی بخش‌های گوناگون معرفی می‌شوند. هیئت علمی جشنواره نیز شاعران و اساتیدی چون فاطمه راکعی، جواد محقق، محمدجعفر یاحقی، اسماعیل امینی، مصطفی رحماندوست و محمدحسین مهدوی سعیدی(م. موید) هستند.

وی افزود: به رسم 10 سال گذشته محافل شعر جشنواره شعر فجر در شهرهای مختلف از جمله کرج، کاشان، خلیج فارس، مشهد، شعر ری، ایستگاه حسن‌آباد تهران به یاد آتش‌نشان‌ها، محفل جوانان(شعر فاطمی) و شوش برگزار شد و محافل دیگری نیز تا مراسم اختتامیه که 18 اسفندماه در سالن نور مشهد است، در جوار حرم مظهر امام رضا(ع) برگزار خواهد شد، همچنین نیشابور میزبان محفل شاعران خارجی خواهد بود.

قزلی ادامه داد: این جشنواره شامل چهار بخش شعر بزرگسال، کودک و نوجوان، درباره شعر و بخش ویژه افغانستان است که به ترتیب شامل 3934، 879، 203 و حدود هزار اثر احصاء شد و پس از بررسی‌های اولیه بخشی از آنها غربال شد؛ چرا که تعدادی از آنها در بخش‌های غیر مرتبط دسته‌بندی شده بودند و تعدادی به صورت کار گروهی بوده‌اند که از دایره داوری‌ها خارج شدند. همچنین به اداره کل فرهنگ و ارشاد تمامی استان‌ها نامه‌هایی ارسال کرده و درخواست کردیم آثار شعر را معرفی کنند؛ چرا که بسیاری از آثار شهرستانی یا درج نمی‌شود و یا در آمارها گم می‌شود.

وی در ادامه گفت: داوران در بررسی نهایی در بخش شعر بزرگسال 22 اثر، کودک و نوجوان 20 اثر و در بخش «درباره شعر» به 15 اثر رسیدند. همچنین در بخش ویژه افغانستان که کمتر از هزار اثر طی 10 سال اخیر بود و جمع‌آوری آنها نیز ساده نبود بررسی شده و در نهایت به 19 کتاب رسیدیم.

دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر تصریح کرد: در برگزاری بخش رقابتی و ویژه افغانستان جشنواره شعر فجر همانند آنچه در جایزه جلال آل احمد رخ داد، تلاش داریم مهمانانی از کشورهای خارجی در حوزه شعر فارسی دعوت کنیم که این افراد از کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان، افغانستان، روسیه و تاجیکستان حضور می‌یابند و در محفل بین‌المللی شاعران خارجی در نیشابور نیز حضور خواهند داشت و در این راستا دعوتنامه‌هایی را ارسال کرده‌ایم تا جشن شعر کشورمان را با همزبانان خودمان به اشتراک بگذاریم.

قزلی در ادامه بیان کرد: در مراسم اختتامیه این جشنواره علاوه بر تجلیل از برگزیدگان در هر بخش، نشان درجه یک هنری به هفت نفر اعطا خواهد شد و جایزه برگزیده 30 سکه و تقدیری نیز 10 سکه خواهد بود.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه در سال آینده غیر از افغانستان کشور دیگری پای قابت این جشنواره خواهد بود یا نه؟ عنوان کرد: علاوه بر ایران و افغانستان، کشور تاجیکستان نیز به زبان فارسی تکلم می‌کنند، اما با این تفاوت که ایران و افغانستان هم زبان و هم دست‌خط مشترک دارند، اما تاجیکستان دست‌خط متفاوتی دارد و برای اینکه کتاب‌های آنها بررسی شود، باید فکری برای آن شود که داوری‌ها یا در آن کشور صورت گیرد و یا کتاب‌ها برگردان شود، در هر صورت ما آمادگی داریم تاجیکستان را هم در این عرصه وارد کنیم. البته به‌تدریج این اتفاق خواهد افتاد که کتاب‌های فارسی زبان اهل فن در سراسر دنیا در دایره داوری‌ها قرار گیرد و به صورت جایزه جهانی شعر فارسی بررسی شود که تاکنون برای شروع چنین اقداماتی مسیر خوبی را طی کرده‌ایم.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: در بخش اختتامیه نامزدهای نهایی جشنواره شعر فجر که در مراسم اختتامیه حضور می‌یابند، به رسم ادب و یادگاری یک سکه تمام بهار آزادی دریافت خواهند کرد.

وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگر درباره محافل بین‌المللی شعر عنوان کرد: طی دو سال گذشته ما هر سال سه محفل شعری در خارج از ایران برگزار می‌کردیم، اما امسال با توجه به شرایط مالی و سیاسی، امکان برگزاری این محافل فراهم نشد و فقط امکان برگزاری دو محفل میسر بود و با دو محفل شعر کار را به انتها خواهیم رساند. به باور من برگزاری بخش رقابتی افغانستان در جشنواره بعد بین‌المللی بیشتری دارد تا این محافل شعری.

محمدکاظم کاظمی در ادامه این نشست گفت: از اولین جشنواره شعر فجر حضور کشورهای فارسی‌زبان از افغانستان و تاجیکستان حضور داشته‌اند، اما اخیراً این موضوع به صورت جدی‌تر دنبال می‌شود و جایگاه زبان فارسی پررنگ‌تر شده است.

وی افزود: در بخش ویژه افغانستان بنا است از سال آینده کتاب‌های هر سال همان سال بررسی شود و در رابطه با سایر آثار، کتاب‌های قابل اعتنایی در این دوره وجود داشت؛ احتمالاً در هر چهار بخش برگزیده خواهیم داشت. اما نکته مهم این است که در این جشنواره، ممکن است اثری از یک شاعر نسل جوان و یا پیشکسوت این حوزه درخشان باشد و از نظر کیفی در یک سطح قرار گیرند که از این نظر سهمیه‌بندی وجود ندارد و در نهایت داوران اثر برگزیده را معرفی خواهند کرد.

captcha