به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مباحثات علمی یکی از شاخصههای اصلی حوزههای علمیه است، استفاده از این ابزار و طرح مباحثات علمی و برگزاری کرسیهای مباحثه در دانشگاهها نیز میتواند به سوق دادن دانشجویان به مباحث علمی کمک نماید، در این خصوص با فاطمه حبیبی، مدیر مدرسه علمیه مشکات پیرامون این موضوع گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
حبیبی در آغاز گفتوگو با خبرگزاری ایکنا و با اشاره به نحوه فعالیت مدرسه علمیه مشکات اظهار کرد: مدرسه علمیه مشکات طرح آموزشی ویژهای دارد و با مدارس علمیه دیگر متفاوت است و با محوریت قرآن و روایات فعالیت دارد چرا که مهمترین و اصلیترین منابع دینی ما قرآن کریم و احادیث ائمه اطهار(ع) است، به این ترتیب که قرآن در چند حلقه به طلاب خواهر ارائه داده می شود و از همان پایه اول که وارد حوزه میشوند، در این حلقهها حضور خواهند داشت؛ حلقه اول ترجمه آیات قرآن کریم به صورت واژه به واژه و اشاره به مفاهیم آنها ست و از ابتدای قرآن تا انتهای قرآن مطالب ارائه میشود.
وی افزود: در حلقه دوم، تدبر در قرآن به طلاب آموزش داده میشود، سپس ساخت صور قرآنی و در حلقه بعدی علوم قرآنی و حلقه آخر نیز تفسیر تخصصی به طلاب ارائه میگردد. از طرف دیگر توجه به احادیث و روایات مد نظر است که تفاوت این حوزه با سایر حوزههای علمیه را مشخص میکند، چرا که روایتخوانی نیز در حلقههای متعدد به طلاب خواهر ارائه میشود، حلقه اول با انتخاب موضوعاتی اخلاقی از وسایل الشیعه و ترجمه و اشاراتی به مسائل اخلاقی است، حلقه دوم نهجالبلاغه است که واژه به واژه عبارات ترجمه و مفاهیم ارائه میگردد و در حلقه بعدی نیز صحیفه سجادیه ارائه میشود.
حبیبی در خصوص نحوه جذب در این مرکز خاطرنشان کرد: خواهران میتوانند با ورود به سامانه whc.ir ثبتنام نمایند و در صورت قبولی در آزمون ورودی، افرادی که حد نصاب را آورده باشند دعوت به مصاحبه میشوند و پس از این مرحله طلاب خواهر جذب میشوند. اکثرا فارغالتحصیلان مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد و از دانشگاههای مطرح تمایل به حضور در حوزههای علمیه را دارند. دو هفته یکبار آزمون جامع در مدرسه علمیه مشکات برگزار میشود که این در کنار آزمون میانترم و پایان ترم است.
وی گفت: تلاش ما در سال جدید این است که آموزشها پژوهشمحور باشند، چرا که معتقدیم آموزش جدای از فرهنگ و فرهنگ جدای از پژوهش نیست و اینها به هم گره خوردهاند. امسال برای اولینبار فارغالتحصیل خواهیم داشت و هدف این است که این افراد پس از فراغت از تحصیل به سمت پژوهش سوق پیدا کنند و خروجی کار پایان نامههای خوبی باشد.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران تهران با تاکید بر شاخصه اصلی حوزه علمیه که همان مباحثات علمیه است و توجه به این مسئله در دانشگاههای کشور، عنوان کرد: مهمترین شاخصه اصلی حوزه علمیه؛ مباحثه علمی است. طبق روال مباحثه، طلاب مطلبی را میخوانند، استاد در کلاس تدریس میکند و سپس مرحله مباحثه در گروههای متعدد آغاز میشود و طلاب به نقد و بررسی مطالب و مباحث طرح شده میپردازند. اکنون برخی دانشگاهها در کشورهای دیگر به این نتیجه رسیدهاند که مباحثات طلبگی باعث جا افتادن درس و مطلب خواهد شد، فلذا خوب است به این مسئله در دانشگاههای ما نیز توجه شود.