فریدون عزیزی، رئیس کمیته سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه سلامت معنوی دستاورد ایمان به مبدا و اعتقاد به ذات لایزال الهی با توجه به توحید ذاتی، صفاتی و افعالی و انجام اعمال صالح است؛ اظهار کرد: این جنبه از سلامت اثرات فوق العادهای در ارتباط انسان با خود، دیگران و با جهان پیرامون او دارد. در صورتی که سلامت معنوی که ریشه آن در فطرت انسانها است، خدشهدار شود مراقبتهای معنوی و مداخلات مدبرانه میتواند در بازگشت آن موثر باشد.
وی در رابطه با سنجش و ارزیابی تاثیر سلامت معنوی بر سلامت جسمی و روانی بیمار عنوان کرد: ديدگاه معنوي از طريق رفتارهای بهداشتی، حمایت اجتماعی، سایکونوروفیزیولوژیک و اثرات مافوق طبیعی بر سلامت جسمي، رواني و اجتماعي تاثير ميگذارد.
معاون علمی فرهنگستان علوم پزشکی بیان کرد: تعهد ديني و معنويت موجب فعالسازي مسئوليت پذيري شخص در زمينه اصول و باورهاي مندرج شده در دين ميشود كه اثرات جسماني و رواني را نيز به خود اضافه ميكند مانند رفتارهاي تغذيهاي توصيه شده در اديان که بخشی از رفتارهای بهداشتی هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: انجام مناسك ديني و معنوي توصيه شده در دين نیز موجب افزايش حمايت اجتماعي شده كه این مؤلفه به عنوان يكي از تعيين كنندههاي اجتماعي سلامت شناخته میشود. دين تعاملات اجتماعي را افزايش داده و حمايت اجتماعي را به عنوان يك منبع ارتقاء سلامت فراهم ميآورد.
دانشمند برتر جهان اسلام در رابطه با تأثیر سايكونوروفيزيولوژيك سلامت معنوی تصریح کرد: احساس رضايت ناشي از ديدگاه معنوي از طريق نوروپپتيدهاي پيامرسان روي سيستمها و ارگانهاي بدن مانند قلب و عروق، ايمني و ... تاثير تقويت كننده دارد.
وی با اشاره به اثرات مافوق طبيعي سلامت معنوی بر سلامت کلی انسان كه براي انسان ناشناخته مانده است؛ گفت: نتيجه اين تاثيرات پيشگيري از بيماري، افزايش تحمل بيماري، بهبود سريعتر بيماري، كاهش ميزان استفاده از خدمات بهداشتي- درماني است كه در تحقيقات مختلف اين مسئله نشان داده است.