کد خبر: 3587575
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۳

آنچه از خواص شرف الشمس نمي دانيم!

نوزده فروردين روز شرف الشمس است و راجع به اين روز توجهات زيادي هست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آریا نوشت: در باور عاميانه، «شرف الشمس» نگين انگشتري زردرنگ است که بعضي ها به نيت گشايش در کارها به دست مي کنند. اما در واقع شرف الشمس سنگ نيست. بلکه دعايي است که در روز نوزدهم فروردين با آدابي خاص مي نويسند و نقشي رمزگونه را پشت انگشتر عقيق زردرنگ حک مي کنند.
زمان انجام اعمال:
نوزده فروردين روز شرف الشمس است و راجع به اين روز توجهات زيادي هست و اعمال و آداب خاصي براي اين روز آمده است و در کتب ذکر و دعا آمده است که: سالي يکبار شرايط مهيا ميشود تا موکلين خورشيد به زمين آيند. لذا امکان انجام اين اعمال در سال فقط يکبار است. آنهم فقط در شرف خورشيد که خورشيد در آن زمان نسبت به ساير کواکب روي زمين قدرت بيشتري دارد.
نگين شرف الشمس ضمن اينکه از عقيق اصل تهيه ميشود مزيتهاي زيادي دارد؛ به همين دليل موجب شده تا هم کمياب وهم پرطرفدار باشد وآن طلسمي است که روايات فراواني دال بر اسم اعظم بودن آن متواتر آمده است .اين نقوش فقط در نوزدهم فروردين هرسال که به روز شرف الشمس معروف است در ساعات محدودي وبا آداب مخصوص آن بر عقيق اصل حک ميشود .اگر خارج از اين ساعات حک شود خاصيت هاي لازم را نداشته وبي اثر خواهد بود .چون اين نگين ها را توسط اساتيد انگشت شماري حک ميشوند ودر اين ساعات منحصر بفرد تنها تعداد بسيار محدودي را ميتوانند تهيه نمايند کميابي و پرطرفداري اش را موجب ميشود.مشابه اين نگين در بازار يافت ميشود ولي در بموقع نوشته شدن آن ترديد هاي فراوان وجود دارد.
حرز شرف الشمس بايد از ساعت 11 ظهر تا ساعت 11شب 19 فروردين روي عقيق زرد رنگ نوشته شود و اگر اين سنگ در دسترس نبود، روي يک تکه کاغذ به رنگ زرد. در اين حرز 5 اسم اعظم خداوند به شيوه مخصوصي نوشته مي‌شود که حکاکي آن کار هر کسي نيست. مي‌گويند نويسنده اين اسامي بايد فرد آگاه و پاکي باشد و بتواند قوانين نوشتن اين حرز را رعايت کند. در نوشتن شرف الشمس، هيچ خطي نبايد دوبار کشيده شود، سوراخ‌هاي ستاره و ميم و‌ها و واو نبايد بسته باشد، خطوط ابتدا و انتهاي ستاره نبايد يگديگر را قطع کنند، اندازه الف‌ها يکسان باشد، واو آخر روي تمام نقش کشيده شود و اگر متن، روي کاغذ نوشته مي‌شود، به جاي جوهر از گلاب و زعفران استفاده شود.
معمولا روي سنگ شرف الشمس کلمات الله، جميل، رحمان، مومن و نور با خطوط مخصوصي که براي اين کار تعريف شده حکاکي مي‌شود. البته گاهي حکاکان شرف الشمس به جاي نوشته، از نقوشي استفاده مي‌کنند که معرف همين کلمات هستند ودر واقع حروفي هستند که از تورات، ‌ انجيل و قرآن گرفته شده‌اند.
اما به جز اين‌ها، شرف الشمس چند شرط ديگر هم دارد. اينکه در ساعات مشخصي از روز نوزدهم برج حمل نوشته شود و به نام کسي باشد که قرار است از آن دائما استفاده کند. به همين دليل است که بين شرف الشمس‌هايي که در بازار فروخته مي‌شوند نمونه غير اصل زياد است. چون اطلاعي از زمان حکاکي آن‌ها، جنس سنگ و نويسنده خطوط آن در دست نيست و مهم‌تر از همه، سنگ به نام استفاده کننده آن حکاکي نشده است. سنگ‌هاي شرف الشمس در صورت نياز، در سال‌هاي بعد درست در روز 19فروردين ماه بازنويسي مي‌شوند اما خيلي‌ها معتقدند اگر سنگ به درستي حکاکي شده باشد نيازي به بازنويسي ندارد.
خواص شرف الشمس
بر اساس آنچه در کتب قديمي مثل «السحاب اللئالي» تاليف سيد عبدالله بوشهري آمده، شرف الشمس از علوم غريبه است و در دفع فقر و بيماري‌ها و حفظ صاحب آن از گزند جانوران و ايمني از بلايا و کسب عزت و بزرگي تاثير دارد.
اما به جز اين، سنگ عقيق هم خواصي دارد که در روايت ديني همراه داشتن آن توصيه شده است. اين سنگ باعث ايمني در سفر، افزايش روزي، خير و نيکي، آساني و استجابت دعا است و شر و بدي را از فرد دور مي‌کند. از امام موسي کاظم (ع) هم در حديثي نقل شده است که انگش‌تر زرد در دست کنيد که موجب آساني است و در آن هيچ دشواري نباشد.
پيامبر اکرم (ص) هم مي‌فرمايند: «هر کس يکي ازعقيق‌هاي سرخ و زرد وسفيد را در دست داشته باشد جز خير و نيکي و فراخي روزي و سلامتي ازجميع بلا‌ها نمي‌بيند و از شر پادشاه ظالم و از هر چه آدمي از آن مي‌ترسد و حذر مي‌کند امان مي‌يابد.»
شكل ذكر شرف الشمس به چه نحوي است؟ اين شكل: كه شرف الشمس ناميده مي شود در كتاب «جنه الوافيه» مشهور به «مصباح كفعمي» آمده است (مصباح كفعمي كتابي نسبتا" معتبر در ادعيه است). گفتني است كه مرحوم كفعمي، سند معتبري براي اين مطلب ذكر نكرده و تنها گفته است: اين حروف شكل اسم اعظم است. بعد در حاشيه كتاب مي گويد: در بعضي از كتاب هاي علماي شيعه ديدم كه اين شكل از اميرالمؤمنين (ع) نقل شده است . به نظر مي رسد بيان چنين نقلي محكم نيست ; چون سند اين روايت تا اميرالمؤمنين (ع) ذكر نشده است.
خواص شرف الشمس,خواص انگشتر شرف الشمس
نگين شرف الشمس ضمن اينکه از عقيق اصل تهيه ميشود مزيتهاي زيادي دارد
پاسخ علما
حضرت آيت الله مبشر کاشاني با اشاره به نکات جالب و ناگفته اي در اين باره ، مبحث شرف الشمس را جزء علوم غريبه دانست و مرقوم کرد:
"شرف الشمس از علوم غريبه است، لکن در کتب متقدمين اعم از روايي و ادعيه و اذکار اثري نيافتم ، فقط متاخرين در چند قرن اخير معتبر مي دانند و بياناتي درباره شرف الشمس و طريقه تکسير آن به صورت مربع يا مسبع و غيره و نيز آثار و برکات آن مطالبي متذکر شده اند و بعضي آن را ماخوذ از اسم اعظم تلقي کرده اند و در کتاب جواهر مکنونه که از کتب خطي اذکار است و همچنين در کتاب السحاب اللئالي تاليف سيد عبدالله بوشهري و کتب ديگر، آثاري از جمله دفع فقر و بيماري ها و حفظ از گزند جانوران و ايمني از بلايا وکسب عزت و بزرگي متذکر شده اند."
معظم له در ادامه افزود: "کفعمي هم در کتاب جنت الواقيه آورده اند که اين حروف شکل ، اسم اعظم است و در بعض کتب علماي شيعه ديدم که اين شکل از اميرالمۆمنين عليه السلام مي باشد ولي سندي براي ادعاي خود ذکر نکرده اند.
مرحوم شيخ بهائي نيز در کتاب سرالمستتر ، در رابطه با اين شکل که بعضا به شرف الشمس معروف شده مطالبي بيان فرموده است."
علامه مبشر کاشاني در پايان ، به زمان و آداب و کيفيت شرف الشمس نيز اشاره و يادآور شد: " مي گويند که شرف الشمس بايد در روز 19 حمل که مطابق با روز 19 فروردين است از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقيق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردي نوشته شود و با خود حمل نمايد ولي در تجديد آن در روز مذکور در سال هاي بعد شرط نشده است و لازم نيست."
همچنين حضرت آيت الله روحاني نيز ابعاد خواندني ديگري از شرف الشمس را بيان و مکتوب کرد:
"اهل اين گونه فنون مي گويند که اگر يک بار شرف الشمس به طريق مخصوص نوشته شود، ديگر احتياجي به تکرار در سال بعد ندارد و اثرش باقي است – ولي چون در طرز نوشتن آن اختلاف است ، مثل شکل ستاره آن يا حرف ميم آن، بعضي به همه وجوه آن مي نويسند ، مثلا يک بار با ستاره پنج گوشه و يک بار با ستاره شش گوشه."
معظم له در پايان جوابيه خود به پرسش خبرنگار ما تکرار شرف الشمس در هر سال را لازم ندانست و مرقوم کرد:
"به هر حال جديد تهيه کردن آن در هر سال لازم نيست. "
در اين حال ، حضرت آيت الله مظاهري در پاسخي کوتاه و گويا ، با اشاره به قابل اعتماد بودن شرف الشمس ، افزود: "شرف الشمس مورد اعتماد است و اگر کسي داشته باشد تجديد لازم نيست."
در کتاب «هزار و يک نکته»، نکته 277، تأليف آيت‏اللّه‏ حسن‏ زاده آملي نيز مطالبي راجع به اين شکل آمده است. در کتاب هاي اسلامي هم نقش شرف الشمس هم را شامل پنج اسم اعظم خداوند مي دانند که آنها را کلمات مبارکه: الله ، جميل رحمن ، مۆمن و نور گفته اند و بجاي نقش از پنج حرف اول آنها بصورت ا.ج.ر.م.ن ميتوان استفاده کرد.
دعاي شرف الشمس
بسم الله الرّحمن الرّحيم
اَللّهُم اِنّي اَسئَلُكَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِكَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّيِ و بالالَفِ المُقَّّوِم و بِالمِيمِ الطَميس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِي ه ‍ ِي كالكَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمكَ الشَّريفِ الاَعظَم اَن تُصَلِيَ علي سَيِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجري بِالقلم و اَن تَقضِي حاجَتِي.

captcha