به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) از خوزستان، مراسم افتتاحیه آیین اعتکاف دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز شامگاه گذشته 21 فروردین در مسجد امام خمینی(ره) این دانشگاه برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن حسن زاده امام جمعه موقت اهواز در این مراسم نخست نکاتی در معرفی شخصیت امام علی(ع) پرداخت و گفت: سه منبع برای شناخت حضرت علی(ع) داریم که شامل آیات قرآن کریم، روایات رسول خدا(ص) و ائمه اطهار(ع) و تاریخ است.
وی با بیان اینکه شخصیت امام علی(ع) اختصاص به ما شیعیان ندارد، گفت: شخصیت ایشان متعلق به همه مسلمانان است و بلکه همه کسانی که تاریخ را مطالعه کردند، مجذوب شخصیت امام بودند، مثل جرج جرداق مسیحی. با وجود این ما مسئولیت بیشتری به عنوان شیعه ایشان داریم.
حسن زاده درباره وظیفه ای که نسبت به حضرت امیرالمؤمنین(ع) و دیگر ائمه معصوم داریم، اظهار کرد: در درجه اول وظیفه ما شناخت است. اگر ما حضرت امیرالمؤمنین(ع) را نشناسیم، قرار است از چه کسی پیروی کنیم؟ نکته دیگر وظیفه ما پس از شناخت است. آیا پس از اینکه ایشان را شناختیم، می توانیم به راه خودمان برویم و هر طور میخواهیم رفتار کنیم؟ آیا همین که تعریف و تمجید بکنیم و افتخار کنیم کافی است؟ این روش صحیح نیست.
امام جمعه موقت اهواز ادامه داد: ما روزانه ده بار از خداوند می خواهیم به صراط مستقیم هدایتمان کند. روایات می فرمایند: صراط مستقیم علی بن ابیطالب(ع) است. یعنی چی؟ یعنی کمترین انحراف و کجی در شخصیت مولا امیرالمؤمنین(ع) وجود ندارد. تمام آنچه علی(ع) دارد، نشان دهنده مسیر حق و جلوه اسماﺀ و صفات خداوند متعال است و با همه این اوصاف ما معتقدیم حضرت امیرالمؤمنین(ع) شاگرد رسول خدا(ص) است.
حسن زاده شاخصه شخصیت حضرت را عبودیت و بندگی خداوند متعال معرفی کرد و افزود: حضرت امیرالمؤمنین(ع) مناجاتی دارند که در مفاتیج الجنان نیز ذکر شده است و اعتکاف فرصت خوبی برای مرور و تفکر در این مناجات است: الهی کفی بی عزا ان اکون لک عبدا و کفی بی فخرا ان تکون لی ربا. الهی انت کما احب، فجعلنی کما تحب( خدایا این عزت برای من بس است که بنده تو باشم و این افتخار برای من کافی است که رب من باشی. خدایا تو همان طور هستی که دوست دارم، مرا آن طور قرار ده که دوست داری).
وی در بخش دوم سخنان خود به موضوع اعتکاف و لازمه های این عبادت پرداخت و گفت: اعتکاف مثل نماز و روزه و… یک عبادت است که یک روح کلی در آن هست و آن اخلاص است، به این معنا که اگر اعتکاف برای غیر خدا باشد، باطل است. عبادات ظاهری دارند و باطنی. ظاهر اعتکاف همین حضور در مسجد، روزه و اجتناب از محرمات است. باطن این عبادت را باید با تفکر دریابیم. یکی از بالاترین عبادت ها، فکر کردن است. ما روایات عجیبی درباره فکر داریم از جمله اینکه یک ساعت فکر کردن از هفتاد سال عبادت برتر است.
امام جمعه موقت اهواز تاکید کرد: تمام شما معتکفان ساعت و ساعاتی در اعتکاف را به فکر کردن اختصاص دهید، اینکه: ما برای چه در این دنیا هستیم؟ خدا از ما چه می خواهد؟ آیا به آنچه خدا از ما می خواهد رسیده ایم؟ آیا مسئولیت انسان بودن خود را انجام داده ایم؟ یا مسئولیت شیعه بودن را؟ پس عبادت همراه با تفکر مهم است.
وی نکته مهم دیگر را توبه عنوان کرد و گفت: در عبادتمان اول باید توبه کنیم، بعد سراغ عبادت برویم. این توبه یک پاکی درون برای ما می آورد. شخص با این پاکی باید به نماز بایستد، اما اگر توبه نبود، آن آلودگی هنوز هست و شخص نمی تواند با آلودگی گناه در درگاه الهی حضور پیدا کند. توبه به معنی برگشت است. انسان با توبه به رحمت خدا که با گناه از آن فاصله گرفته بود برمی گردد.
حسن زاده به بیان روایاتی درباره شأن والای شخص توبه کننده نزد خداوند پرداخت و بیان کرد: توبه یک رفتار و عمل است، ما نمی توانیم بگوییم استغفر الله و اتوب الیه و بعد کار خود را انجام دهیم.
امام جمعه موقت اهواز در پایان به تبلیغات سوﺀ دشمن در مقابل حیا و عفت در جامعه تصریح کرد و گفت: توبه به معنی جبرات رفتار نادرستی است که پیش از این داشتیم. بنابراین باید در عبادت بزرگ اعتکاف بخشی از وقت خود را به تفکر ختصاص دهیم و از این تفکر به توبه برسیم.