مهدی رمضانی، مدیر نشر علیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره حضور این نشر در نمایشگاه کتاب تهران که آثاری با موضوع انقلاب اسلامی منتشر میکند، عنوان کرد: تلاش کردیم تا طبق برنامه به خلق اثر برای عرضه در این دوره از نمایشگاه بپردازیم. حدود 60 اثر جدید به آثار نشر علیون افزوده شده است. این انتشارات بیش از هزار اثر تاکنون منتشر کرده است که با 600 عنوان از آنها به نمایشگاه کتاب میآید.
این ناشر در این باره که سالهاست که درباره نمایشگاه مطلوب سخن گفته میشود، حال این رویداد فرهنگی از این منظر باید چه ویژگیهایی داشته باشد، عنوان کرد: ابتدا باید این موضوع مشخص شود که چه تعریفی از نمایشگاه داریم و آیا ناشران به دنبال رفع نیاز خود هستند یا برطرف کردن نیاز جامعه؟ بر این اساس میتوان مطلوب بودن نمایشگاه را تعریف کرد.
وی در ادامه افزود: بر اساس تعریفی که برای نمایشگاه در نظر گرفته شده است، برای برگزاری نمایشگاه کتاب گردش مالی اتفاق میافتد و مخاطبان با حضور در این رویداد فرهنگی ضمن خرید آثار، به رفع نیازهای یک ساله خود میپردازند. سوال اینجاست که آیا در نمایشگاههایی که در سطح جهان برگزار میشود، برگزار کنندگان به دنبال این هستند که فروش بازار نشر را که باید در کتابفروشیها اتفاق بیفتد در نمایشگاه سر و سامان دهند؟
رمضانی در بخش دیگری از سخنانش با طرح این سوال که باید درباره اینکه چنین روندی به فعالیت کتابفروشیها لطمه وارد میکند یا خیر به بحث و بررسی پرداخت و با دقت نظر و عمل بیشتری فعالیت کرد، گفت: این اقدام مبنای علمی و منطقی ندارد. از سویی ابعاد فعالیت نمایشگاه کتاب بسیار گسترده است و با توجه به این وجوه باید نمایشگاه مطلوب را ارزیابی و تبیین کرد.
وی با بیان اینکه برخی ناشران از چنین وضعیتی راضی هستند، افزود: البته برخی از ناشران رضایتی از این اوضاع ندارند و چنین فضایی را نمایشگاه نمیدانند. بر این اساس تا زمانی که به تعریف مشخصی در این باره نرسیم و کارکرد را مشخص نکنیم نمیتوان در این باره نظر قطعی داد.
رمضانی، چند سال اخیر برپایی نمایشگاه کتاب را سالهای مطلوبی برای حوزه نشر ندانست و گفت: هر سال برنامهریزی میشود که ناشران با دست پُر در نمایشگاه کتاب حاضر شوند؛ مشکل این است که مسئولان برگزارکننده مهمترین رویداد فرهنگی سال نسبت به حوزه نشر و مشکلات فراوانی که بود بیتوجه هستند.