لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به قدمت تاریخی دو کشور ایران و ایتالیا اشاره کرد و گفت: این دو کشور از دیرباز با یکدیگر رابطه دوستانهای دارند و از این نظر انتخاب این کشور به عنوان مهمان ویژه سیامین نمایشگاه کتاب تهران انتخاب خوبی است.
وی در ادامه بیان کرد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان یک رویداد فرهنگی، ویژگی مهمی را در نهان خود دارد و آن تفکر، تعقل، اندیشه و توسعه است. این رویداد فرهنگی نمایانگر این است که ملت ایران در کنار توجه به تفکر و اندیشه علاقه بسیاری به تعامل و ارتباطات فرهنگی دارد.
لاریجانی گفت: در تفکر اسلامی علاقه به علم و عقلانیت زیاد بوده و به این امر هم در متن کتاب مقدس ما و هم در متون حدیثی توجه شده است و علم و دانش را سرآمد همه موضوعات دانسته است. مقوله تفکر، کتاب و زبان نقش غیرقابل انکاری در حوزه فرهنگ و اندیشه دارد و تفکر بدون زبان امکانپذیر نیست؛ از این رو کسانی که از قدمت زبانی برخوردار هستند، از قدمت تفکر هم برخوردارند و این موهبتی برای ایرانیان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه به حوادث پس از صدر اسلام اشاره کرد و افزود: بعد از این حوادث، گرایش به تفکر عقلانی در بین مسلمانان به شدت افزایش یافت و نهضت ترجمه آغاز شد و مسلمانان شروع به ترجمه بسیاری از آثار متفکران غربی کردند، در آن دوران مسلمانان با ترجمه و استفاده از آثار متفکرانی مانند افلاطون، ارسطو و ... از آنها اقتباس کرده و فلسفه اسلامی را به وجود آوردند و از همین رو است که در قرون وسطی که غرب با محدودیت و مشکلات روبرو است، متفکران اسلامی یکهتازی میکنند و ظهور ابنرشدها و ابنسیناها که تفکرات آنها هنوز هم جایگاه ویژهای دارد، از همین موضوع ناشی میشود.
وی تفاوت فرهنگی میان ایران و غرب را بیش از سایر کشورهای اسلامی دانست و عنوان کرد: سایر ملل اسلامی، به اندازه ایران جهد و جهاد علمی نداشتهاند و این امر به ویژگیها و خصوصیت ایرانیان باز میگردد. پس از انقلاب نیز سعی شده حوزه تفکر و علم را وسیعتر کنیم و زمینه رشد آن را به وجود آوریم و در این راستا پرشهای علمی ارزشمندی داشتهایم که ریشه این موفقیتها به آزادی فکر و اندیشه در تفکر شیعی وابسته است.
لاریجانی در ادامه گفت: متأسفانه رهبران برخی کشورها ایران را کشوری به دنبال تشکیل هلال شیعی معرفی میکنند، در حالی که این فرضیه اشتباهی است، ما شأن و منزلت تفکر خود را بالاتر از یک هلال میدانیم و با تمام مسلمانان برادر و دوست هستیم. چرا باید خودمان را به یک هلال محدود کنیم، وقتی میتوانیم با همه مسلمانان برابر و در یک ردیف همکاری و تعامل داشته باشیم، این موضوع چه ضرورتی دارد. البته ما با تروریست و افراطیها مخالفیم و ستیز داریم و ستیز فکری ما با آنها از سوی متفکرین ما نیز وجود داشته است و امروز چون دست به اسلحه بردهاند جنبه تبلیغاتی پیدا کرده است.
وی یادآور شد: ایران به همزیستی مسالمتآمیز در منطقه معتقد است و عقیدهای به دیوار کشیدن ندارد. نباید بین تفکرهای اسلامی دیوار کشید، دنیا نیازمند ارتباطات و تعاملات فرهنگی است.