حجتالاسلام والمسلمین مجتبی کلباسی، رئیس مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: مهدویت موضوعی نیست که فقط بعد از دوران غیبت مطرح باشد بلکه بازگشت آن به دوره صدر اسلام و در لسان مبارک پیامبر(ص) و ائمه(ع) است. وی افزود: طبق اخبار متواتر که در منابع عامه و خاصه ذکر شده است بارها پیامبر(ص) از این لقب(لقب حضرت حجت) استفاده کرده و فرمودهاند که در آخرالزمان فردی ظهور خواهد کرد که از نسل من و همنام من است و دنیا را پر از عدل و داد خواهد کرد در حالی که از ظلم پر شده است.
کلباسی افزود: همچنین در روایات از پیامبر(ص) منقول است که فرمودند «ابشروا بالمهدی» به همین دلیل در اکثر کتب اصلی عامه که پیش از تولد حضرت نوشته شده روایات متعددی در مورد امام مهدی(ع) وجود دارد و کتب شیعه نیز روایات پیامبر و سایر ائمه(ع) در مورد آن حضرت را ذکر کردهاند.
وی با بیان اینکه همچنین شیخ صدوق (ره) در کتاب شریف «کمال الدین و تمام النعمة» تنها از رسول اکرم (ص) (و نه از سایر ائمه) مجموعاً ۴۵ روایت را مطرح میفرماید که این روایات علاوه بر اصل وجود حضرت مهدی (عج) به ویژگیهای ایشان نیز اشاره فرمودهاند تصریح کرد: صحاح سته اهل سنت قبل از حضرت مهدی(عج) نوشته شده است و روایات متعددی در این آثار وجود دارد و حتی اوصاف آن حضرت نیز بیان شده است.
رئیس مرکز تخصصی مهدویت حوزه با بیان اینکه علاوه بر این روایات، کتب ویژهای نیز در مورد مهدویت و حضرت صاحب نوشته شده است عنوان کرد: در آغاز قرن سوم، کتبی از جمله ملاحم و فتن توسط ابن حماد نوشته شد که پیش از تولد آن حضرت نوشته شده و مجموعه این قرائن بیانگر این نکته است که موضوع مهدویت و غیبت و ظهور آن حضرت مسئلهای تردیدناپذیر و روایات آن در نزد اهل سنت و شیعه متواتر است و حتی اگر روایاتی ضعیف در برخی کتب هم در این مسئله آمده باشد هیچ کارآیی در اصل موضوع ندارد.
استاد مهدویت حوزه علمیه با تاکید مجدد بر اصل ظهور فردی در آخرالزمان در تمامی ادیان و فرق اظهار کرد: اهل سنت عموما و حتی وهابیون که با بسیاری از عقاید شیعه مخالفت دارند در اصل مهدویت اختلافی با دیدگاه شیعیان ندارند و این مسئله مسئلهای مورد اتفاق است و در روایاتی که خود اهل سنت نقل کردهاند آمده که «من انکر المهدی فقد کفر» و حتی کتابهای زیادی نیز در دوره معاصر در این مورد نوشته و بر اجماع در اصل مهدویت تاکید شده است.
کلباسی در پاسخ به این سؤال که چرا این موضوع با این ریشهداری و اصالت در طول تاریخ مورد سوء استفاده و سوء برداشت بوده است عنوان کرد: هر موضوعی که دارای یک مقبولیت و اصالت و جهتده و حرکتآفرین باشد قهرا مورد سوء استفاده دیگران نیز قرار خواهد گرفت، بنابراین همین اصالت و عیار مهدویت سبب این سوء استفادههاست.
کلباسی حتمیت و قطعیت وقوع ظهور و انگیزهآفرینی و امیدبخشی این عقیده که در دوره های مختلف سبب ایجاد حکومتهایی مانند حکومت بنیالعباس و فاطمی(که با شعارهای مرتبط روی کار آمدند) شده است و برخی به علت اعتقاد مبنایی مردم به این باور از آن به نام و نانی رسیدهاند سبب شده تا سوء استفادهها پیرامون آن شکل بگیرد.
رئیس مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: مسئله مهدویت موضوعاتی است که در اطراف آن، دولتها و قدرتها سوء استفاده زیادی کردهاند، جعل حدیث و تحریف و ... صورت گرفته است.
کلباسی در پاسخ به این سؤال که این سوء استفادهها و عوامفریبیها هم اکنون نیز در اشکال جدید خود ادامه دارد بیان کرد: حوزه علمیه بنابر وظیفه ذاتی خود که ایستادگی در برابر جریانات انحرافی است در طول تاریخ در مقابل این انحرافات ایستادگی کرده است که نمونه آن برخورد علما و حوزه با بهائیت و وهابیت و ... است و امور نیز در تداوم آن راه، باید این مسیر ادامه داشته باشد.
وی گفت: امروز هم فعالیت مدعیان دروغین مهدویت و امام زمان(عج) در قالب ادعای اخیر فردی که خود را یمانی معرفی میکند بروز دارد و متاسفانه وعدههایی داده و عدهای را در عراق و کشورهای دیگر فریب داده و با موجسواری بر احساسات پاک مذهبی مسلمین طرفدارانی برای خود جمع کرده است.
کلباسی با بیان اینکه افرادی کم اطلاع از مهدویت فریب خوردهاند اظهار کرد: البته این افراد تلاش میکنند تا عوام فریبی و سوء استفاده خود از مهدویت را در زیر چتر برخی موضوعات علمی پنهان کنند.
وی تاکید کرد: در چنین شرایطی اولین وظیفه حوزه علمیه، رصد این وقایع و موضوعات و در درجه دوم تبیین و روشنگری در مورد این نوع سوء استفادههاست که البته حوزه در مقاطع مختلف نیز این وظیفه تبلیغی خود را انجام داده است.
وی با بیان اینکه مرکز تخصصی مهدویت حوزه که در مقطع سطح سه و دکتری طلاب مستعد را سالیان متعددی است که پذیرش کرده و میکند تاکید کرد: تربیت کارشناسان مهدویت، برپایی صدها کارگاه با موضوع مهدویت در نقاط مختلف کشور، تربیت استاد و مربی مهدویت، تدوین و تالیف کتب مرتبط با مهدویت از جمله دستاوردهای این مرکز است که در راستای انجام وظیفه دینی و تبلیغی حوزه علمیه صورت گرفته است.