به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مسابقات ملی مناظره دانشجویی همزمان با برپایی مناظرههای کاندیداهای ریاست جمهوری، به کار خود ادامه میدهد. در این خصوص و با طرح این مسئله که این دو نوع مناظره، چه تفاوتها و شباهتهایی دارند و اینکه الگوی مناظرههای انتخاباتی تا چه اندازه به الگوی مناظرههای دانشجویی نزدیک است، با مهدی کاظمی خالدی، سرپرست سازمان دانشجویان و دبیر ششمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان گفتوگو کردیم. مشروح آن را در ادامه میخوانید. سرپرست سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، پیرامون الگوی مناظرههای انتخاباتی و آنچه که به همت سازمان دانشجویان با عنوان مسابقات ملی مناظره دانشجویی برگزار میشود، در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: در بحث مناظرههای دانشجویی، هدف ما؛ مناظره برای مناظره نیست، بلکه آموزش است و این در شعار مسابقات نیز لحاظ شده؛ «فرصتی برای یادگیری». در این خصوص آموزشهایی در خلال یک رویداد جذاب اتفاق میافتد، که اولین آموزش؛ آموزش گفتوگو و فرهنگ مناظره و نیز رعایت اخلاق است، در این خصوص، با نگاهی به مدلهای موجود در دنیا، تغییراتی ایجاد کردیم که این موارد در مسابقات مناظره دانشجویی لحاظ شود.
وی افزود: آموزش اینکه دانشجو جسارت دفاع از نظر خود را داشته باشد، چگونه درباره گزاره مناظره، مطالب علمی گردآوری کند، چگونه اخلاق را در رد نظر طرف مقابل، رعایت کند و بتواند به کار گروهی پایبند باشد، اینها از جمله آموزشهای پیش از مناظرههای دانشجویی است و باعث میشود جذابیت مدل حذفی مسابقات بیشتر شود و دانشجو برای رقابت و جایزهای که برای تیم برتر لحاظ شده، تمرین کند.
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: در فضای مناظرههای ریاست جمهوری و یا شبیه به این عرصه، مسئله فراتر از این است. این آموزشها باید پیشتر به نسل نخبگان داده میشد، این را کم و بیش در حوزههای علمیه داشتهایم. وقتی میآیند پای میکروفون، دیگر بحث اینکه آموزش دیدهاند یا خیر، مطرح نیست، باید بتوانند در فضایی اخلاقی از کارهایی که کردند و نیز از برنامههایی که دارند و نظراتشان دفاع کنند، شاید یکی از تفاوتهای جدی این مناظرهها و مناظره دانشجویی در همین باشد
. فضای مناظرههای دانشجویی به گونهای است که حتی وقتی طرفداران کاندیداهای ریاست جمهوری، با شرایط خیلی تندتر، در مسابقات مناظره دانشجویی شرکت میکنند، اخلاق جنبه جدیتری پیدا میکند و یاد میگیرند بدون توهین و در فضایی اخلاقی به ارائه مطلب و نظر خود بپردازند.
وی گفت: نکته دیگر این است که به هر حال در مناظرات دانشجویی که دانشجویان مختلف حضور مییابند و در مورد مسائل مختلف بحث میکنند، اینکه به منابع علمی دسترسی یابند و به تحقیقاتی که انجام شده، بپردازند و سعی کنند نگاه خود را داشته باشند، این خیلی مهم است و در مناظرهها تاثیر دارد، اما در فضای رقابتهای انتخاباتی به این خاطر که جلب نظر عامه مردم برای کاندیداها اهمیت دارد، این اتفاق نمیافتد و شعارهاست که در اینگونه مناظرهها تاثیرگذار است.
کاظمی خالدی ادامه داد: چرا دانشجو اینقدر راحت میتواند به این کار بپردازد و حتی از نظریات افراد شرکتکننده در رقابتهای انتخاباتی دفاع و یا رد کند، اما اخلاق و مباحث علمی را نیز در آن لحاظ کند، زیرا که آنجا خودش به عنوان شخص نقدکننده و یا نقدشونده مطرح نیست، فکر، جریان و اندیشه او مهم است، اما در مناظرههای انتخاباتی شخص کاندیدا، تجربه، سابقه و کاری که میخواهد انجام دهد، اهمیت دارد. اصل مناظره دانشجویی به دلیل همین فضای تاحدی ناسالم انتخاباتی و رقابتهای سیاسی دورههای مختلف بود که نه تنها میان کاندیداها، بلکه میان طرفداران آنها نیز وجود داشت، شکل گرفت و به ما این فرصت را داد تا با توجه به این معضل و اینکه فرهنگ گفتوگو و لوازمش را نمیشناسیم، به این عرصه ورود پیدا کنیم تا بتوانیم مدلی را طراحی کنیم که برای نسلهای آینده این فرهنگ نهادینه شود.
دبیر ششمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوانیم بگوییم الگوی مناظرههای انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری نزدیک به الگوی مناظرات دانشجویی هست یا خیر؟، خاطرنشان کرد: یک بحث، بحث روشمندی مناظره است، مدلهای مختلفی در دنیا مرسوم است که در دانشگاهها و مدارس نیز وجود دارد. در سازمان دانشجویان یک مدلی متناسب با مدل جهانی باز طراحی کردیم، اما در رقابتهای انتخاباتی، صداوسیما مدلهای مختلفی را بررسی کردند و به این مدل رسیدند. این دو مدل، متفاوت از یکدیگر است و نزدیکی به هم ندارند، در مدل مناظرات دانشجویی بحث تیم بودن و کار گروهی خیلی مهم است، در مناظرات انتخاباتی اشخاص مطرحاند. در مدل دانشجویی، دوبهدو مناظره میکنند، یعنی دو تیمی که آمدهاند تا بر سر یک گزاره مشخص دوبهدو مناظره کنند، اما در مناظره انتخابات، خیلی وقتها مناظره نیست، بحث پاسخ به پرسشی است که مطرح میشود و پاسخ را از جنبههای مختلف تحلیل و نقد کردن وجود دارد. اینها مدلهایی است که در دنیا نیز وجود دارد، اتفاقا مناظرات انتخاباتی، از لحاظ ساختاری شباهتی به مدل دانشجویی که ما آن را اجرا میکنیم، ندارد.
وی با اشاره به الگو و مدلی که قرار است خروجی مناظرههای دانشجویی باشد و آن را به همگان عرضه کنند، اظهار کرد: آن چیزی که ما به دنبالش هستیم، پرورش نسل است، و مهم آن دانشجو و فارغالتحصیلی است که از خلال این مسابقات مناظره و تجربههایی که پیدا کرده، انسان متفاوتی شده، یک نخبه تربیتشده که علاوه بر تحصیل و حوزه تخصصی خود، میتواند برای کشور مفید باشد، در این روش سعی شده به آن دسته مسائل فرهنگی که در کشور ما مورد نیاز و مهم است، توجه شود و دانشجو برای آنها تمرین کند.
سرپرست سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با تاکید بر این مسئله که دانشگاه، محلی برای برگزاری مناظرههای دانشجویی و نیز دیگر انواع مناظرهها است، خاطرنشان کرد: ما باید در کجاها این فضا را داشته باشیم؟ همانطور که مقام معظم رهبری بحث کرسیهای آزاداندیشی را مطرح کردند، دانشگاه یکی از مکانهای مناسب است. اما باید توجه داشت که یکی از نتایج به تبع مسابقات مناظره دانشجویی این است که بحثهای روز و مبتلابه جامعه در سطوح مختلف توسط دانشجویان مورد مطالعه، بحث و بررسی قرار گیرد. سال گذشته در حدود 500 مناظره درباره حدود 200 موضوع و یا گزاره توسط سازمان دانشجویان برگزار شد، حال آنکه توان و شرایط دانشجویان و دانشگاههای ما بیش از این است، اما با کمک عوامل دیگری همچون رسانهها و صداوسیما این امکان وجود دارد که این امر به سطح جامعه آورده شود و این نیاز به همراهی و همفکری بسیاری از دستگاهها و مجموعهها دارد تا بتوان از امکانات بهتر استفاده کرد.