محمد علی اسفنانی، کارشناس مسائل سیاسی و سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی قضایی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ارزیابی خود از مجموع سه مناظره برگزارشده انتخابات ریاست جمهوری و تأثیر آن بر مشارکت سیاسی مردم گفت: توقع از مناظرهها این بود که نامزدهای محترم برنامههای خود را به مردم ارائه دهند و بگویند در طی چهار سال آینده در صورت به عهده گرفتن ریاست قوه مجریه با چه رویکرد و روشی به اداره کشور خواهند پرداخت که متأسفانه چندان این مسئله اتفاق نیفتاد.
عدم مدیریت درست مناظرهها میتواند اثر منفی در مشارکت مردم بگذارد
وی با بیان اینکه مناظرات در جلب مشارکت مردم نقش مؤثری دارد، گفت: البته اگر مناظره درست مدیریت نشود میتواند به بروز آثار منفی در جامعه انجامیده و کاهش مشارکت سیاسی را به دنبال داشته باشد؛ زیرا صرف بیان برخی مطالب و اتهامات که بعضا غیر مستند است جز تزریق یأس و ناامیدی به فضای جامعه نتیجه دیگری در بر نخواهد داشت.
اسفنانی اظهار کرد: برخی از این افشاگریها نیاز به کار قضایی و اثبات در محاکم صالحه دارد که متأسفانه در مناظرات مطرح شد و این از نکات منفی مناظرات برگزار شده بود که قابل تأیید نیست.
نامزدها کمتر به ارائه برنامه پرداختنداین کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: با این سخنان نامزدها، مردم تصور میکنند که فضا به گونهای است که افراد تنها رویکرد سلبی و تخریبی دارند و چیزی برای ارائه نداشته و ایجابی وارد صحنه نشدهاند و همین مسئله مردم را نامید ساخته و ممکن است بر تمایل آنها بر مشارکت در انتخابات تأثیر منفی بگذارد.
وی تأکید کرد: در واقع در مناظرات بیش از آنکه به برنامهها پرداخته شود مطالب غیر ضروری و بعضا جنجالی و حاشیهای جای متن را گرفت به نوعی که حتی تا مرز اتهامزنی نامزدها به یکدیگر نیز پیش رفت.
اتهاماتی که اعتماد مردم به نظام را خدشهدار میکنداسفنانی ابراز کرد: جامعه و مردم زحمت زیادی برای انقلاب و نظام کشیدند و مردم از جان، مال و فرزندانشان مایه گذاشتند تا این انقلاب حفظ شود و کمترین خطری نتواند کشور را تهدید کند اما وقتی فضا به این سمت میرود که مسئولان ارشد نظام که در رقابت انتخاباتی حاضر شدهاند به یکدیگر اتهام میزنند این به اعتماد جامعه ضربه میزند.
وی در پایان یادآور شد: در واقع ضرر اصلی از این نوع سخنان را نه خود کاندیداها بلکه نظام میکند. زیرا مردم مسئولان ارشد را در قالب نظام میبینند و لذا این اعتماد مردم به نظام است که دچار خدشه میشود و اینجاست که بحث رعایت منافع و مصالح ملی در گفتار و رفتار نامزدها اهمیت مییابد.