کد خبر: 3600053
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۹
عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:

مشکلات موردی، دلیلی برای زیرسؤال بردن مقوله چندهمسری نیست

گروه حوزه‌های علمیه: عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه برخی مقوله چندهمسری را به علت بروز برخی مشکلات زیرسؤال می‌برند تاکید کرد: ایجاد مشکلات دلیلی برای نفی و زیرسؤال بردن مقوله چندهمسری نیست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) حجت‌الاسلام و المسلمین فاضل حسامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی امروز 26 اردیبهشت ماه در نشست علمی «چندهمسری در قرآن؛ چالش‌ها و رویکردها» در این پژوهشگاه با بیان اینکه باید به این مقوله با رویکرد فقهی حقوقی و تفسیری بنگریم تاکید کرد: آنچه که از سوی مولف در این نشست قرار بر ارایه بوده رویکرد تفسیری است ولی عملا بیشتر به رویکرد حقوقی و فقهی پرداخته شده است.

وی با اشاره به دیدگاه‌های مختلف از سوی مولف در بیان سه نظریه کلان در این موضوع، یعنی ضرورت چندهمسری و جواز آن، جواز در عین محدودیت و تحریم مطلق افزود: مولف، دیدگاه‌های متفاوتی را طرح کرده و در برخی مواقع نیز نظر انتقادی و انکاری دارد.

حسامی اظهار کرد: مولف برخی مسایل را به برخی متفکران نسبت داده ولی گویا دغدغه ذهنی خود ایشان نیز هست از جمله تنافی چندهمسری با حقوق زن اول، که بنده معتقد هستم این مسئله کاملا به مدیریت مرد باز می‌گردد زیرا کسانی هستند که چندهمسر دارند و روابط بسیار خوبی هم با هم دارند در عین اینکه تعداد زیادی خانواده تک همسری هم وجود دارند که مشکلات عدیده ای نیز دارند، بنابراین صرف اینکه بگوییم چندهمسری به علت مشکلات نباید مورد توجه باشد، صحیح نیست.

حسامی با بیان اینکه کنش‌ها حاصل معنا هستند عنوان کرد: باید ببینیم مقوله چندهمسری بسته به شرایط جغرافیایی و ... چه معنایی دارد و در مفهوم عرف هر منطقه چه موضعی نسبت به آن وجود دارد چون مناطقی هستند که تک همسری را عیب می‌دانند و ریشه مشکلات جسمی برای زن را در همین قضیه عنوان می‌کنند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین با اشاره به سخنانی که در مورد مشکلات چندهمسری برای حتی انبیاء وجود آمده است عنوان کرد: نزاعی که میان همسران پیامبر مطرح می‌شود میان دو نفر از آنان بوده که بعد از وفات پیامبر نیز این مشکل میان آنان وجود داشته است لذا این مسئله به ویژگی روان‌شناسی و شخصیتی زنان باز می‌گردد زیرا اختلاف این دو زن در مقاطع مختلفی وجود داشته است و حتی اگر پیامبر(ص) تک همسر هم داشتند به علت ویژگی شخصیتی آن زن، محتمل بود که این مسایل رخ بدهد.

وی با اشاره به بحث هاجر و ساره ادامه داد: باید احتمال بدهیم که تفاوت طبقاتی در اینجا مسئله‌ساز شده زیرا از طرفی ساره فرزنددار نمی‌شده و خودش پیشنهاد ازدواج با هاجر را ارایه فرمود ولی بعدا چون هاجر، کنیز این خانواده بود با ساره دچار مشکلاتی شدند.

همچنین حجت‌الاسلام و المسلمین پیروز، مدیر حلقه مطالعات زن و خانواده مرکز مطالعات بینارشته‌ای و دبیر این جلسه گفت: ما عدالت را که شرط تعدد زوجات در قرآن بیان شده خیلی پیچیده کرده‌ایم که این سؤال مطرح است آیا در صدر اسلام هم واقعا همین طور بوده است؟ زیرا ما گاهی در فهم عدالت نیز تشکیک می‌کنیم در حالی که در صدر اسلام این مفهوم به سادگی فهم و اجرا نیز می‌شده است.
پیروز بیان کرد: بحث دیگر مشکلات فرهنگ‌سازی است چون امروز حتی در فیلم‌های تلویزیون ما هم طوری تبلیغ می‌شود که اگر مردی زن دوم بگیرد جنایت و خیانت کرده است در حالی که در برخی کشورها مشوقاتی برای چندهمسری در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: عمده مشکل در سر راه این بحث، فرهنگ‌سازی است زیرا توجه به این مقوله در موارد متعددی می‌تواند جلوی مشکلات کنونی جامعه را بگیرد.

captcha