به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، هیئت دینی و تقریبی جمهوری اسلامی ایران با همراهی رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین حسینی شاهرودی، نماینده ولی فقیه در استان کردستان اوایل خردادماه سفری به کشور اندونزی داشته که در این سفر دیدارها و تفاهمنامههایی با مراکز علمی، دانشگاهی و دینی این کشور صورت گرفت. به همین منظور نشست خبری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی به منظور تشریح دستاوردهای این سفر، پیش از ظهر امروز سهشنبه، 16 خردادماه جاری در سالن کنفرانس دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد.
در این نشست که با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین مختاری، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی، معاون پژوهشی این دانشگاه و ابراهیمیان، رایزن فرهنگی هیئت همراه برگزار شد، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به فعالیتهای دانشگاه مذاهب اسلامی اظهار کرد: دانشگاه مذاهب اسلامی یک وجه و حیث آن بینالمللی است، فلسفه پیدایش این دانشگاه آن است که به صورت آکادمیک در ایجاد انسجام، اتحاد و تقریب بین مذاهب در داخل و خارج از کشور نقشآفرین باشد.
وی ادامه داد: از این جهت دانشگاه مذاهب اسلامی مدل و نمونه بارزی است که در این راستا و در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری حرکت میکند، هم اکنون دانشجویانی از کشورهای اسلامی در این دانشگاه در حال تحصیلاند و درصدد آن هستیم که این امر را توسعه دهیم و در جذب دانشجویان خارجی از کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اسلامی در همه مقاطع تلاش کنیم.
مختاری افزود: این دانشجویان پس از فراغت از تحصیل و بازگشت به کشورشان میتوانند در تقویت هر چه بیشتر وحدت بین مذاهب تاثیرگذارباشند.
وی در ادامه با اشاره به فعالیتهای حوزه بینالملل این دانشگاه، به تشریح برنامههای انجام شده در سفر 6 روزه به کشور اندونزی و دیدار با هیئتهای دانشگاهی پرداخت و تصریح کرد: مطالعات در بخش بینالملل با تاسیس این دانشگاه شروع شد و با کشورهای مختلف دنیا در خصوص قراردادهای همکاری با سایر دانشگاهها و نحوه جذب دانشجو از سراسر جهان اسلامی رایزنیهایی انجام شد. تلاش میشود این رایزنیها به اقیانوسیه و قاره اروپا که دپارتمانهای اسلام شناسی در آن کشورها حضور دارند، توسعه یابد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: قلمرو جهان اسلام به این منطقه که در آن هستیم خلاصه نمیشود. دانشگاه مذاهب اسلامی باید بتواند ارتباطی با سایر دانشگاهها در تمام دنیا داشته باشد. البته نمونه این کار را دانشگاه الازهر انجام داده و موفق هم بوده، اما ما باید پا را از دانشگاه مذاهب اسلامی فراتر بگذاریم و رسالت این دانشگاه را از این طریق انجام دهیم.
وی افزود: در مدتی که مسئولیت این دانشگاه را پذیرفتهام، تلاش شد یک تیم قوی، توانمند و معتقد به اندیشه تقریبی در این دانشگاه شکل بگیرد و فعالیت داشته باشد. به زودی مجلات علمی پژوهشی به زبانهای عربی و انگلیسی توسط دانشگاه مذاهب اسلامی و با مشارکت اساتید فرهیخته تالیف و انتشار پیدا خواهد کرد که خود این ارتباطی با سایر دانشگاههای دیگر کشورها در زمینه تقریب است و به دلیل مسائلی که جهان اسلام امروز به آن احتیاج دارد، این مجلات میتواند موثر باشد.
مختاری گفت: در سال تحصیلی آینده از کشورهای مختلفی دانشجو در مقاطع مختلف جذب خواهیم کرد که هر کدام از اینها میتوانند نمایندهای از کشورشان در این دانشگاه باشند.
وی با بیان اینکه دلیل عمده سفر به کشور اندونزی جلوگیری از گسترش پدیده تکفیر در این کشور بوده است، خاطرنشان کرد: سران گروهکهای تکفیری در سطوح مختلف سیاسی، اجتماعی، حوزوی، دانشگاهی و ... آسیبهایی را متوجه مسلمانان کردهاند که هنوز این پدیده در کشور اندونزی فراگیر نشده است. مردم آنجا مسلمان هستند و اغلب با این پدیده مخالفند، امیدواریم بتوانی با حضور جدی در دانشگاههای آنجا، سفیر تقریب باشیم.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: در این سفر با مسئولین سه نهاد بزرگ کشور اندونزی؛ مجلس العلما، نهضت العلما و سازمان محمدیه که هر کدام اعضای میلیونی در این کشور دارند، دیدار کردیم. گفتوگوها و جلسات متعددی با اعضای این نهادها انجام شد، از جمله آنها دیدار با نصرالدین عمر، از اعضای برجسته مجلس العلمای مرکزی است.
وی ادامه داد: در خصوص نفوذ تکفیریها جلسات خوبی برگزار شد. پرسش آنها این بود که شما چگونه توانستهاید با این پدیده مقابله کنید و این امنیت در کشور شما حاصل شود؟ در این خصوص همایشی با عنوان «نقش امام شافعی در مقابله با اندیشههای تکفیری» در دانشگاه جامع اسلامی سلطان علاءالدین برگزار شد.
حجتالاسلام و المسلمین مختاری با بیان این موضوع که از مسئولان عالی رتبه دانشگاههای کشور اندونزی دعوت شد تا به ایران بیایند، اظهار کرد: در این سفر چندین تفاهمنامه با دانشگاههای اندونزی منعقد شد، از جمله با «دانشگاه جامع دادن فتح» در خصوص تبادل استاد، دانشجو، برگزاری همایشها، تدوین مجلات مشترک و حتی آموزش زبان فارسی در این دانشگاه، تفاهمنامه امضا شد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه محور دروس در دانشگاه مذاهب اسلامی، بر مبنای فقه است و یا به سایر زمینههای علمی در مذاهب مختلف اسلامی نیز اهتمام میشود، گفت: رشتههای مختلفی در دانشگاه مذاهب اسلامی وجود دارد، یکی از آنها فقه است.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی به تاسیس برخی شاخههای بین رشتهای در دانشگاه مذاهب اسلامی اشاره کرد و افزود: در این دانشگاه حتی به دنبال تاسیس رشته معماری و شهرسازی اسلامی نیز هستیم و نیز رشتههای جدید از جمله فقه خانواده، عرفان اسلامی تعریف کردهایم و پیشنهاد آن را هم به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دادهایم. همچنین به دنبال آن هستیم که آزمون اختصاصی برای طلاب برگزار کنیم.
مختاری ادامه داد: سعی داریم رشتههای متناسب با شرایط جغرافیایی استانها در شعب مختلف دانشگاه مذاهب اسلامی راهاندازی کنیم، به طور مثال رشته عرفان در سنندج بیشتر جواب میدهد چرا که پیشینه موسیقی خوبی دارد و یا فلسفه و کلام که در سیستان و بلوچستان با توجه به شرایط مذهبی و فکری آنجا بهتر جواب میدهد.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش ایکنا که در دانشگاه مذاهب اسلامی، چقدر به تفسیر تطبیقی اهتمام دارید، تصریح کرد: دروس ما اغلب تطبیقی است و به اشتراکات بین مذاهب توجه میشود، اصول فقه مقارن یکی از آنهاست. هرچند که سایر شاخههای فقه همچون فقه شافعی و ... جداگانه تدریس میشود.