حجتالاسلام علیاکبر شهرامی، کارشناس موسسه موضوع شناسی احکام فقهی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در خصوص اهمیت بحث موضوعشناسی احکام فقهی اظهار کرد: همان طور که مشاهده میکنیم شرایط زمانی مدام در حال دگرگونی است و علوم مختلف رو به روز در حال پیشرفت هستند. از طرفی دین مدعی ارائه مدل زندگی و سبک زندگی به جامعه است. به همین منظور اگر بخواهیم فقه به صورت همه جانبه و به روز در عرصه زندگی مردم باقی بماند نیازمند موضوع شناسی احکام فقهی هستیم.
وی افزود: مثلا مردم در زندگی خود با اقتصاد سرو کار دارند و مدلهای اقتصادی هر روز متغیرند. همین جریان در خصوص موضوعات پزشکی، حقوقی و ... نیز صادق است. دین باید در همه این امور حرفی برای گفتن داشته باشد. مراجع تقلید با استفاده از ادله اربعه یعنی قرآن، سنت، عقل و اجماع یک سری مسائل ثابت شرعی را استنباط میکنند. اما در کنار آن یکسری مسائل و احکام جدید هم هستند که موسسه موضوع شناسی با استفاده از گروههای تخصصی به بررسی آنها میپردازد.
کارشناس مرکز موسسه موضوع شناسی احکام فقهی در خصوص دستاوردهای این مرکز توضیح داد: این موسسه از سال 90 فعالیت خود را آغاز کرده و گروههای مختلف پژوهشی را تشکیل داده است. از جمله گروه پژوهشهای بنیادین، گروه علمی فقه و حقوق، گروه پژوهشی اقتصادی، گروه پزشکی و .... حاصل کار این گروههای پژوهشی در اختیار مراجع قرار میگیرد و مرجع طبق این گزارشات حکم میدهد.
وی در پاسخ به این اشکال که موضوع شناسی احکام از وظایف مکلفین است، گفت: موضوع شناسی بر عهده مکلف نیست بلکه مصداق بر عهده مکلف است. ما در احکام سه مسئله داریم: حکم، موضوع و مصداق. حکم بر عهده مرجع است مثلا در خصوص غنا و موسیقی حکم شرعی میدهد. خود موسیقی، موضوع است. آلات موسیقی مصداق است. البته خود مکلف برای این که مصداق را بشناسد نیاز به تخصص دارد. وقتی شما در خصوص غنا و موسیقی تخصص نداری باید این تخصص را کسب کنی. مثلا بدانی فلان موسیقی آلت لهوی است یا خیر. موسسه موضوع شناسی کار را برای مکلف آسان میکند.