علی آشتیانیپور، تهیهکننده سینما و تلویزیون در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره سریالهای ماه رمضان اینگونه اظهار کرد: یک سریال تلویزیونی برای اینکه در ماه رمضان روی آنتن برود، تولیدش زمانی دوساله را طلب میکند، چون از وقتی که فیلمنامه نوشته میشود تا زمانی که تصویب شده و جلوی دوربین رود پروسهای طولانی مدت را طی میکند. به این مدت اگر بخواهیم جلسات فیلمبرداری را هم اضافه کنیم، شاید دو سال هم بیشتر زمان صرف شود، اما همین تلاش دوساله ممکن است تنها در 40 شب دیده شود، آنهم هنگامی است که مجموعه روی آنتن میرود؛ بنابراین کار باید از چنان غنای مفهومی بهره ببرد که بر روی مخاطبان خود تاثیر بگذارد، ولیکن به دلیل صرف نشدن زمانی که از آن سخن گفتیم در برخی آثار نمایشی شاهدیم که معمولاً برخی از سریالها نمیتواند در جذب تماشاگر موفق باشد.
عدم پخش کارهای سطحی در تلویزیونوی ادامه داد: البته برای من قابل درک است که تلویزیون نیاز دارد تا آنتن خود را بهنوعی پر کند، اما این خواسته را نباید دلیلی برای پایین آوردن کیفیت کرد، حتی من به تلویزیون توصیه میکنم اگر کار بیکیفیتی تولید شد به دلیل اینکه آن اثر ساخته شده مجبور نباشد آن را به هر قیمتی پخش کند، بلکه آن را حذف کرده تا بهنوعی با پخش کارهای سطحی تماشاگر از رسانه ملی و برنامههایش دور نشود؛ بهویژه که امروز دیگر تنها رسانه ملی، رسانهای نیست که برای مردم برنامهسازی کند، بلکه با فراگیرشدن ماهوارهها و اینترنت بهراحتی مردم قادرند سلیقه خود را به سمت دیگر سوق دهند، اتفاقی که به نظرم بهشدت خطرناک است و باید جلوی آن را گرفت.
این تهیهکننده ادامه داد: البته باید این نکته را متذکر شوم که گرایش مردم به سمت برخی از سریالهایی ماهوارهای به این دلیل نیست که کارهای آن شبکهها کیفیتی بالاتر دارد، اما وقتی مردم با آثار بیکیفیت روبرو میشوند، بهنوعی میخواهند به برنامهای دیگر پناه بیاورند، برای همین دیگر برایش فرق نمیکند، تنها کافیست که فضای متفاوتی را شاهد باشد تا به آن گرایش پیدا کند. این اتفاق برای تولیدات ماه رمضان بهشدت حساستر است، چون مردم روزهدار بعد از یک روز کاری سخت میخواهند به نوعی اوقات فراغت خود را بگذراند، پس اگر ما بتوانیم کاری خوب تولید کنیم هم توانستهایم جذب مخاطب کنیم، هم اینکه گرایش به سمت تولیدات ماهوارهای را کم کنیم.
نمایش چند سبک کار در ماه رمضانتهیهکننده فیلم «بیداری رویاها» در پاسخ به این سوال که در کنار کیفیت هم باید از کمیت غافل نشده، گفت: برخی مواقع این گفته مطرح میشود که برای ساخت تنها باید به روی کیفیت تمرکز کرد، اما این نکته صحیح نیست، چون ممکن است یک سریال استانداردهای بالای هنری داشته باشد، اما جنس داستانش به گونهای نباشد که تماشاگر جذب آن شود، اما اگر چند سبک محصول داشته باشیم خواهیم توانست به نیازهای مخاطبان خود پاسخ دهیم، اما امسال میبینیم که تنها دو کار روی آنتن سیما در ایام ماه مبارک رفتهاند که درباره کیفیت آن بحث نمیکنم، اما حرفم این است که اگر تماشاگر این دو شکل سریال را دوست نداشت، آیا انتخاب دیگری هم دارد؟ آیا برنامهای است که جلوی وی را برای اینکه سمت ماهواره نرود بگیرد؟ جواب به این سوالات بسیاری از نکات را روشن میکند که مسئولان باید به آن پاسخ دهند.
آشتیانیپور داشتن امنیت شغلی را برای مدیران فرهنگی یکی از عوامل رشد کمی و کیفی تولیدات نمایشی برمیشمرد، تصریح کرد: اگر مدیری مطمئن باشد که قرار است در یک پروسه طولانیمدت در صدر کار باشد، مطمئناً برنامهریزی که برای کارش میکند متفاوت با مدیری خواهد بود که از فردای خود خبر ندارد. این گفته را بهخوبی میشود برای سریالهای ماه رمضان تعریف کرد، چون سالهاست درباره شتاب موجود در آثار نمایشی ماه رمضان سخن میگوییم، اما باز هم میبینیم که عمده تولیدات شتابزده هستند، چون مدیری که آن را حمایت کرده از آینده خود مطمئن نبوده و تنها میخواسته برنامهای را روی آنتن بفرستد تا جوابی برای مدیران بالادستی خود داشته باشد. این ضعف تنها در تلویزیون به چشم نمیخورد، بلکه در سینما نیز نمونه آن را شاهد هستیم؛ برای مثال از دبیر جشنواره فجر نام میبرم که نهایتاً عمری سهساله دارند، در صورتی که چه لزومی دارد هر دو یا سه سال ما دبیر جشنواره فجر را تغییر دهیم.
عرضه مفاهیم معنوی در قالبهای گوناگونوی در پاسخ به سوال پایانی مبنی بر اینکه چه سبک و ژانر سریال سازی میتواند برای پخش در ماه مبارک رمضان موثر باشد؟ گفت: ماه رمضان به لحاظ روحی و عاطفی، حال هوایی خاصی را طلب میکند که آن را در دیگر ایام سال نمیتوان مشاهده کرد در این ایام مردم همگی روزه دارند و مناسک مذهبی برایشان در درجه اول اهمیت است. برای همین مفاهیم اسلامی و قرآنی بیشتر در این ایام بیشتر مورد پسند تماشاگران است، اما به شرطیکه مضامین مورد نظر در قالبهای گوناگون به مخاطب عرضه شود تا همانگونه که گفته شود تمامی سلایق را بتوان پوشش داد. در انتها باید گفت اگر بخواهیم به دنبال بهترین زمان برای تبلیغ مفاهیم دینی و اسلامی در تلویزیون بگردیم مطمئناً بهترین زمان ماه رمضان است.