به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در این مراسم که با حضور رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و برخی استادان حوزه برگزار شد حجتالاسلام و المسلمین صادقی، مدیرگروه سیره پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت(ع) و نویسنده کتاب منبعشناسی الملهوف در این مراسم در سخنانی گفت: کتاب لهوف ابن طاووس در حقیقت همین ملهوف بوده ولی به لهوف شهرت یافته است.
وی با اشاره به شخصیت تاریخی و دینی و معنوی ابن طاووس تصریح کرد: ایشان شخصیتی پرکار، زاهد و دارای مقام معنوی و جایگاه اجتماعی بوده لذا کتب وی نیز دارای چنین جایگاهی است.
صادقی با بیان اینکه کتاب لهوف جزء آخرین منابع نوشته شده در مورد عاشورا است بیان کرد: کار تحقیقی در مورد منبعشناسی لهوف صورت گرفت و بر روی 60 نسخه در این زمینه بررسی لازم را انجام دادیم و این نتیجه به این دست آمد که دوهزار کلمه در این نسخهها متفاوت است.
وی بیان کرد: مخصوصا این تفاوت در مطالب جنجالی است و مقایسه نسخهها نشان داد که این مطالب در برخی نسخ نیست و در مجموع به این نتیجه رسیدیم که کتاب سید تحریر دیگری از کتبی است که در آن دوره رسم و بحث بوده و ایشان از مطالب مقتل ابی مخنف و آثار دیگر بهره برده است.
ترجمه کتاب یک مستشرق
همچنین قزوینی، مترجم کتاب مذهب شیعه در سخنانی تصریح کرد: اصل این کتاب توسط دونالدستون نوشته شده و بنده با همکاری عباس احمدوند آن را ترجمه کردیم و البته ترجمه به همراه نقد است.
وی افزود: این فرد یک مستشرق است که کتاب را در سال 1933 در انگلیس به چاپ رسانده است؛ کتاب در حدود 500 صفحه است و ترجمه آن دو سال به طول کشید.
قزوینی بیان کرد: این اثر در 34 فصل از جمله فعالیتهای سیاسی ائمه، ارامگاه های شیعه، فعالیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی ائمه و ... مورد بحث قرار گرفته است و بخشی از کتاب نیز کلام شیعه است و به مباحثی مانند معجزه، عصمت و ... پرداخته شده است.
وی افزود: این کتاب یکی از بهترین کتبی است که در مور شیعه نوشته شده است و با حمایت مسئولان پژوهشگاه موفق به ترجمه آن شدیم البته نقدی هم توسط چند محقق دیگر و تحت نظارت علمی دکتر صفری فروشانی بر این اثر نوشته شده است.
در ادامه این مراسم چلونگر، نویسنده کتاب دولت های شیعه در سخنانی گفت: این کتاب اثر مشترک بنده و سیدمسعود شاه مرادی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان است که با همکاری یکدیگر توفیق تولید این اثر نصیب ما شده است.
وی در مورد ویژگی های این اثر افزود: در مورد دولت های شیعه، کارهای زیادی صورت گرفته است اما عمدتا جامع نیست ولی اولین ویژگی این اثر جامعیت آن است.
چلونگر تصریح کرد: جامعیت این اثر در این مسئله است که به تمامی دولت های شیعه و در ابعاد سیاسی و اجتماعی و فرهنگی تا صفویه مانند آل مسافر و باوندیان و ... پرداخته شده است.
وی ادامه داد: در این اثر سعی شده است تا جغرافیای تاریخی دولت ها مد نظر قرار بگیرد همچنین تاریخ فرهنگی و تمدنی دولت های شیعه نیز مد نظر بوده است در حالی که در آثار دیگر بیشتر به مسایل سیاسی حکومتهای شیعه پرداخته شده است.
نویسنده کتاب دولتهای شیعه بیان کرد: یکی از کارهای صورت گرفته توجه به سکهشناسی در منابع کتاب است به خصوص دولتهایی که از آنان سکه باقی مانده است.
وی افزود: همچنین از مباحث تاریخ هنر شیعه در این اثر استفاده شده است که در آثار دیگران مغفول بوده است همچنین وجود نقشه های نسبتا دقیق دولتهای شیعه و جغرافیایی آنان از دیگر ویژگیهای این کتاب است.
چلونگر، تحلیلی بودن کتاب و زمینه پیدایش و روی کارآمدن دولتهای شیعه همچنین دلایل افول و انحطاط این دولتها از دیگر مباحثی است که در این اثر به آن پرداخته شده است.
وی ادامه داد: در این کتاب به وضعیت دولتهای شیعه در جزیرة العرب و اندلس و برخی سرزمینهای آفریقایی نیز پرداخته شده است و در مجموع تا پایان دوره صفویه به این مسئله پرداختهایم.
مدیریت پیامبر در کنترل تنش
همچنین قاضی زاده، نویسنده کتاب مدیریت رسول خدا در تنش های مدینه در سخنانی بیان کرد: جوامع انسانی هیچگاه از اختلاف دور نیست و همواره این مسئله تهدیدی برای جوامع به شمار میرود و اندیشمندان مدیریت نیز به دنبال مدیریت جامعه هستند و بهترین منبع برای مدیریت جامعه اسلامی، سیره رسول خدا در صدر اسلام در کنترل تنشهای مدینه است.
وی عنوان کرد: در این اثر، مفاهیم تنش، تعارض و اختلاف و ... بحث شده همچنین راهکارهای پیشگیرانه آن حضرت مورد پژوهش قرار گرفته است و راهکارهای برون رفت از اختلاف نیز مطرح و پژوهش شده است و به ویژه در شرایط کنونی بسیار مفید برای کشور و جوامع اسلامی است.
در خاتمه این مراسم از آثار مذکور با حضور حجت الاسلام و المسلمین لک زایی و آیت الله یوسفی غروی از این آثار رونمایی شد.