شهلا اعزازی، جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به پیامدهای اجتماعی اتفاقات ناگواری که بعضا در جامعه رخ میدهد و منجر به مرگ کودکان میشود اشاره و عنوان کرد: در این شرایط نه تنها خانواده فرد قربانی، بلکه جامعه نیز دچار آسیب میشود.
وی اولین آسیبی که در چنین شرایطی متوجه افراد جامعه میشود را عدم احساس امنیت خواند و گفت: مواظبت از فرزندان امری طبیعی است اما اگر خانوادهها از حضور در جامعه احساس امنیت نکنند دچار نوعی وسواس فکری میشوند. این وسواس میتواند مانعی برای فعالیت اجتماعی و اشتغال والدین و تحرک و پویایی فرزندان باشد.
اعزازی ادامه داد: افراد جامعه وقتی شاهد ناامنی و در خطر افتادن امنیت فرزندان خود باشند دچار احساس عمیق ناراحتی و اضطراب میشوند و در چنین شرایطی راهی جز تشدید کنترلهایی که ضروری نیستند نیز ندارند.
این جامعه شناس پیگیریهای مداوم و عکسالعملهای جدی مسئولان را در ایجاد آرامش خاطر خانوادهها مؤثر دانست و گفت: اگر مسئولان امر در این زمینه اقدامات جدی نداشته باشند، خانوادهها اعتماد خود را به نیروهای محافظ جامعه نیز از دست میدهند.
وی ادامه داد: وقتی خانواده نتواند به نیروهای محافظ جامعه اعتماد کند و آنان را کارآمد نبیند خود دست به عمل میشود و برای حفاظت از خانواده خود محدودیتهای بیش از حدی در نظر میگیرد که میتواند سبب آشفتگی و نابسامانی روحی و روانی و بر هم خوردن تعادل شود.
اعزازی تصریح کرد: به طور مثال در حال حاضر کودکان و نوجوانان تعطیلات تابستانی خود را سپری میکنند و نیاز به تفریح و بازی و دریافت آموزشهای فوق برنامه دارند، اما اگر خانواده از حضور فرزند خود در جامعه احساس خوشایندی به سبب تأمین نبودن امنیت وی نداشته باشد، مانع از حضور ایشان شده و زمینههای رشد و شکوفایی وی را مسدود میکند.
ضرورت ارائه آموزشهای مراقبت از فرزندان به والدین
وی بر ضرورت ارائه آموزشهای مراقبت از فرزندان به والدین تأکید و تصریح کرد: دفاع کودکان از خود باید توسط والدین به آنان آموزش داده شود، لازمه این امر ارائه آموزش از سوی نهادهای فرهنگی و آموزشی به خانوادهها است.
اعزازی در پایان سخنان خود نقش اجرای احکام جزایی را در ایجاد امنیت غیرقابل انکار ارزیابی و عنوان کرد: اگر چه این مهم از نقش به سزایی در ایجاد امنیت برخوردار است اما نمیتواند جایگزین ارائه آموزش به خانوادهها شود. امروز گرایش به مجازات بیش از ارائه آموزش به خانوادهها شده است.