کد خبر: 3636865
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۰

عید اضحی؛ روز غلبه عقل بر نفس

گروه حوزه‌های علمیه: عید قربان که در منظومه ادبیات دینی ما به عید اضحی معروف است روز غلبه عقل بر نفس و وفا بر هوی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) عید قربان ریشه در قربانی کردن خواسته‌های نفسانی برای به دست آوردن رضایت الهی است؛ این روز  ریشه در آیه شریفه «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ»(60 یس) دارد و هر کسی که بر این عهد وفا کرد صراط مستقیم را انتخاب و هوای نفس را با سلاح وفای به عهد مغلوب کرده است.

قرآن کریم فرمود«وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي قَالَ لَا يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ»؛(124 بقره) ابراهیم اگر اسماعیل خود را به قربانگاه نبرده بود قطعا به مقام امامت نمی رسید؛ و بعید نیست اگر بگوییم «قربان» مقدمه امامت و ولایت است و ولایت و امامت ریشه در قربان دارد.

حجت‌الاسلام و المسلمین محمود جعفری، محقق حوزه علمیه در گفت و گو با ایکنا گفت: در روز قربان سفارش به قربانی کردن در صورت توان شده است و اگر نتوانستیم به تنهایی گوسفندی را قربانی کنیم با شراکت با دیگران هم می‌توان این کار را انجام داد.

وی افزود: استحباب آن آنقدر زیاد است که در روایات متعدد بر آن تاکید شده است زیرا یکی از مشکلات ما انسان‌ها در دل کندن از دنیا و مال و ثروت است و خداوند با استحباب قربانی برای غیرحجاج و وجوب آن برای حجاج، تمرین دل کندن از دنیا و ثروت را در این روز قرار داده است.

 این محقق تصریح کرد: پیغمبر اکرم (ص) فرموده اند که در روزهای قربانی بعد از عبادات فریضه ای هیچ عبادتی اینقدر مقبول و پسندیده در درگاه الهی نیست و بیش از رسیدن قطرات خون به زمین مقبول پروردگار می‌گردد لذا با شوق زیاد و دل پروسعت قربانی کنید و نیز رسول اکرم (ص) می فرماید: به اندازه موهای بدن مذبوحه ثواب داده می شود.   

جعفری اظهار کرد: همچنین در روایات بیان شده است وقتی قربانی را برای ذبح آماده می کنید این عبارات را بخوانید: «انی وجهت وجهی للذی فطر السموات والارض حنیفاَ وما انا من المشرکین ان صلواتی و محیای و مماتی لله رب العالمین لا شریک له و بذالک امرت و انا من المسلمین اللهم منک و لک» تا با ابراهیم همنوا شویم..

این محقق به فلسفه اقامه نماز عید قربان هم اشاره کرد و افزود: این نماز شبیه نماز عید سعید فطر است؛ در عید فطر، مومنین بعد از گذشته یک دوره یک ماهه مبارزه با هوای نفس آن را جشن می‌گیرند و نماز وحدت‌بخش می خوانند و در روز عید قربان نیز حجاج بعد از سپری کردن یک دوره هر چند کوتاه مدت ولی دشوار در سرزمین کعبه، خاتمه مناسک عبادی خود را با روز قربان جشن می‌گیرند و کسانی که توفیق حج ندارند با همنوایی با حجاج در ده روز ابتدایی ذی الحجه و خواندن نمازهای مستحب آن در شب ها، پایان عبادات این دهه را جشن می گیرند.

وی تاکید کرد: کیفیت نماز عید قربان همانند عید فطر است و در آن بر عظمت و کبریای الهی تاکید می‌شود و در فرازهای پایانی از خدا می‌خواهیم ما را مشمول همه خیرات و برکاتی که به پیامبر و آل او داده است کند و ما را از همه شرها و بدی‌هایی که از محمد و آل محمد(ص) دور کرده است دور کند.

جعفری تاکید کرد: عید قربان روزی است که انسان در آن تمرین می کند تا فقط به فکر خود و خانواده نباشد و با قربانی کردن، دیگران و به خصوص فقرا و مستمندان را اطعام کند و اگر همه به این مستحب پایبند باشیم فقر از کشور ریشه‌کن خواهد شد و روابط اجتماعی به عدالت اسلامی نزدیک‌تر می شود.

captcha