به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) امروز، 24 شهریور، مصادف با 24 ذیالحجه و روز مباهله است؛ روزی که خداوند به عنوان داور و مبین حق و باطل برگزیده شد و پیامبر اکرم(ص) به همراه عزیزترین اعضای خاندان و اهل بیتش به این عرصه وارد شد و در مقابل علمای مسیحی نجران برای مشخص شدن حقانیت اسلام قرار گرفت.
اما مباهله امروز چگونه میتواند در مذاکرات و گفتوگوهای بین ادیان و مذاهب و حتی مذاکرات سیاسی به کار گرفته شود؟ آیا مباهله دارای ویژگیها و مؤلفههایی هست که در گفتوگوها و مذاکرات دینی و سیاسی عصر امروز بتوان از آن بهره گرفت یا اینکه مباهله برای مقطع و افرادی خاص بوده که در زمانه حاضر قابلیت به کارگیری ندارد؟
آیتالله «عباس کعبی»، عضو مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با
ایکنا درباره ویژگیهای قابل بهرهبرداری از مباهله در گفتوگوهای بین ادیان و مذاکرات سیاسی این دوران گفت: در روز مباهله عمق ایمان به خدای متعال و آخرت مشخص شد. در حقیقت این روز نشانگر یقین پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) به «عالم محضر خداست» بود و پیامبر(ص) بر اساس این ایمان و یقین عمیق پا به مباهله گذاشت، به گونهای که هر نوع هزینه این اقدام، هرقدر سخت، را تحمل کرد.
وی ادامه داد: نکته بعدی مباهله، مشخص شدن حقانیت معارف اسلام ناب محمدی و دین اسلام است که پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) به پشتوانه این حقانیت با اطمینان خاطر از پیروزی، وارد صحنه مباهله میشوند و اطمینان دارند که خداوند امدادهای خود را به آنها میرساند.
کعبی اظهار کرد: ویژگی سوم مباهله، به اوج رسیدن ایثار و فداکاری است، یعنی زمانی که گفتوگو برای به اثبات رساندن حقانیت اسلام، نیازمند دادن هزینه است، پیامبر اکرم(ص) عزیزترین نزدیکانش را با خود همراه کرده و به میدان مباهله میبرد که این نشانه وفاداری و تعهد پیامبر(ص) و اهل بیتش به دین اسلام است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه چه درسها و بهرههایی از این ویژگیها برای امروز میتوان گرفت، گفت: بر این مبنا کسانی باید وارد عرصه گفتوگوهای بین ادیان و مذاهب یا مذاکرات سیاسی شوند که عمق ایمان، اطمینان، اخلاص و وفاداری آنها به اسلام و فداکاری و ایثارشان در راه اسلام ثابت شده باشد و در این مسیر خداوند این گفتوگوها را با امداد خود همراه میکند.
وی یادآور شد: ویژگی دیگر مباهله که بسیار حائز اهمیت است، همراهی بهترین بندگان خدا و اهل بیت(ع) با پیامبر اکرم(ص) است. با توجه به اینکه امت اسلامی بهترین امتهاست از همین آیه مباهله میتوان استفاده کرد که حضرت زهرا(س) بهترین زنان عالم در همه دوران و در میان همه ادیان است. از طرفی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نیز نماینده بهترین جوانان امت اسلامی هستند که در آیه مباهله به «ابناءنا» تعبیر شدهاند که نشانگر جایگاه والای آنان در نزد پیامبر (ص) و خداوند متعال است. امیرالمومنین علی(ع) نیز در این آیه به مثابه «نفس» حضرت رسول اکرم(ص) از لحاظ همتا بودن و یگانگی روحی معرفی شده است.
کعبی اضافه کرد: بنابراین از ترکیب حاضران در میدان مباهله میتوان پی برد که افرادی میتوانند وارد میدان گفتوگوهای بین ادیان و مذاهب و مذاکرات حساس سیاسی و بینالمللی شوند که الگوی برجسته به لحاظ تقوا، تعهد دینی و تخصص در حوزه مدنظر باشند.
وی در تبیین مصداقی این مسئله گفت: شاید بتوان حرکت بسیار مهم و اثرگذار امام خمینی(ره) درخصوص دعوت «گورباچف» رهبر شوروی سابق به اسلام و ترکیب هیئت درنظر گرفته شده برای این دیدار متشکل از یک اسلامشناس جامع مانند آیتالله «جوادی آملی»، یک دیپلمات برجسته مانند «محمد جواد لاریجانی» و یک خانم مبارز و مجاهد مانند خانم «مرضیه حدیدچی» (دباغ) را یک نوع الگوبرداری از مباهله به حساب آورد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار کرد: اسلام گفتوگو را تا مرز رسیدن به حقیقت تشویق میکند، همانطور که در آیه شریفه «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ» بیان شده است. براین مبنا گفتوگوهای دینی و سیاسی باید به نحوی باشد که طرفهای گفتوگو از اهلیت و صلاحیت علمی، عملی، دینی و اخلاقی برخوردار باشند تا گفتوگو بتواند به کشف حقیقت منجر شود و به جدال بیفایده مبدل نشود.