کد خبر: 3648094
تاریخ انتشار : ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۱
آزادی ‌پیشنهاد کرد؛

الگوبرداری از شمایل‌نگاری و نسخ چاپ سنگی در چهره‌نگاری معصوم(ع)

گروه هنر: یک هنرمند تصویرگر معتقد است در زمینه تصویرگری و چهره‌نگاری معصوم(ع) به ویژه در کتاب‌های مذهبی کودکان و نوجوانان بهتر است به جای قرار دادن هاله نور و رنگ در قرص صورت، با الگوبرداری از شمایل‌نگاری نقاشی قهوه خانه‌ای و چهره‌نگاری در نسخ چاپ سنگی اقدام به ترسیم چهره ایشان کنیم.

آرزو آزادی؛ هنرمند تصویرگر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: چهره‌نگاری از معصوم(ع) سابقه چندصد ساله دارد و می‌توان ریشه‌های آن را در کتاب چاپ سنگی مشاهده کرد و همچنین در عالم هنر با ترسیم شمایل بر روی پرده‌های بزرگ که مورد استفاده در نقل‌های مذهبی و عاشورایی است نیز موارد بیشماری از این مسئله را می‌توان مشاهده کرد که سالیان سال مورد استفاده هنرمندان و راویان و نقالان قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: اساساً امری تحت عنوان تصویرگری و چهره‌نگاری معصوم(ع) هر چند که گویا ممانعت‌هایی به لحاظ فقهی در آن وجود دارد اما از آنجا که ماهیت آن وهن به ساحت هر یک از امامان معصوم(ع) نیست به ویژه در عالم هنر نباید چندان با عوامل بازدارنده‌ای مواجه شود و باید دست هنرمند برای بروز خلاقیت در این عرصه تا حدودی باز گذاشته شود.

آزادی تصریح کرد: تصویرگران دینی و روایات مذهبی اغلب با حسن نیت و تداعی آن چیزی که از رویداد واقع شده در تاریخ اسلام در ذهن خود دارند به سراغ خلق اثر تصویری می‌روند و قطعاً چون از الگوهایی متقدم و امتحان پس‌داده در باب چهره و شمایل معصوم(ع) تبعیت می‌کنند لذا به جهت قرابت و آشنایی حافظه تصویری مخاطب، آنها نیز با این مسئله ارتباط خوب و مؤثری را برقرار خواهند کرد.

وی افزود: شخصاً از آنجا که بیشترین فعالیت من در عرصه تصویرگری مرتبط با عرصه نشر و کتاب‌های دینی کودکان و نوجوانان است، از این امر که متداول است و به جای ترسیم سیمای معصوم(ع) هاله نوری در قرص صورت آنها می‌گذارند و بنا به یک سنت نه‌چندان صحیح ما نیز مجبور به تبعیت از آن هستیم، چندان خرسند نیستم چرا که ما با قشری از جامعه مواجهیم که نگرش و استنباط‌های ذهنی آنها فعلاً مادی است و شاید در رویارویی با چنین شکل تصویرگری بیش از پیش برای آنها ایجاد شبهه و ابهام کنیم.

آزادی در ادامه گفت: همچنان که بارها و بارها با این پرسش ابهام‌گر از سوی کودکان و بعضاً نوجوانان مواجه بوده‌ام که افرادی که مجاز به تصویرگری صورت آنها نیستیم چه کسانی هستند و با دیگر انسان‌های پیرامونشان چه تفاوتی داشته و دارند و نهایت جواب ما این است که ایشان انسان‌های نیک‌سرشت و پاکی بوده‌اند که قطعاً این پاسخ برای ذهن پویا و جویای این قشر از مخاطبان کامل نیست.

این هنرمند تصویرگر با اشاره به اینکه ارتباط کودکان و نوجوانان با مقولات دینی و زندگی پربار ائمه معصوم(ع) اغلب حسی و عاطفی است و نه از جنبه معرفتی عمقی در پایان تأکید کرد: این ارتباط به واسطه چهره‌نگاری و ترسیم چهره معصوم(ع) آن هم با نیتی خیرخواهانه بیشتر خواهد شد و به نظر من بهتر است به جای ترسیم چهره‌ای که به جای جزئیات در آن، تماماً آن را زردرنگ می‌کنیم با یک ارتباط حسی و معرفتی، سعی در تداعی آن در ذهن کرده و هر آنچه که در ذهن شکل می‌گیرد را بر روی کاغذ بیاوریم، درست همانند مسئله‌ای که در شمایل نگاری در نقاشی قهوه‌خانه‌ای و یا در نسخ چاپ سنگی قرن‌ها پیش شاهد آن هستیم.


captcha