به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، یکی از مسائل مورد نیاز هر نظام سیاسی، برخورداری از کادر و نیروی سیاسی برای برعهده گرفتن مسئولیتهاست. در کشورهای غربی احزاب نقش تربیت کادر سیاسی را بر عهده داشته و نظام سیاسی را از داشتن نیروی کارآمد و در حوزه سیاست بینیاز میکنند.
در نظام جمهوری اسلامی با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی و بالا رفتن سن نسل اول انقلاب که تا به امروز مسئولیتهای مهم و خطیر سیاسی را بر عهده داشتهاند خلا کادر سیاسی برای آینده نظام به شدت احساس میشود اما مهمتر از این خلأ، ضرورت تربیت نیروی اخلاقمدار سیاسی است.
در واقع برخلاف کشورهای غربی، در نظام اسلامی تربیت نیروی سیاسی تنها به فراگیری آداب و اصول سیاست و مدیریت سیاسی منحصر نمیشود بلکه یک نیروی سیاسی در تراز نظام اسلامی باید مجهز به سلاح اخلاق و تقوا بوده تا بتواند اهداف نظام را محقق کند.
کمبود اخلاق در عرصه سیاسی به ویژه با انعکاس برخی رفتارها و سخنان غیراخلاقی از سوی نخبگان سیاسی، نمایندگان، دولتمردان و ... در رسانهها بیش از پیش احساس میشود که لازم است در عین برطرف کردن معضل خلأ کادر سیاسی کارآمد برای آینده نظام، تقویت اخلاق و معنویت نیز مورد توجه قرار گیرد.
علم و اخلاق؛ شاخصهای اهلیت برای سپردن مسئولیت از نگاه قرآنآیتالله «محسن غرویان» عضو هیات علمی جامعهالمصطفی العالمیه در گفتوگو با
ایکنا، درباره اهمیت توجه به اخلاق در تربیت کادر سیاسی گفت: قرآن کریم میفرماید: «
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا». سیاست، قدرت و کسب صندلیهای قدرت یک امانت است که باید به اهلش سپرده شود. این اهل کسانی هستند که هم به لحاظ علمی و هم به لحاظ عملی اهلیت داشته باشند. اهلیت علمی این است که فرد دانش مربوط به آن مسئولیت را داشته باشد تا آن دانش راهنمای وی در مسائل مختلف حوزه مسئولیتش باشد.
وی ادامه داد: اما اهلیت عملی همان برخورداری از اخلاق است. نظام ما یک نظام اسلامی است و مردم توقع دارند که نخبگان سیاسی و مسئولان الگوی اخلاقی باشند. متأسفانه اخیرا فیلمی از یک نماینده در فضای مجازی منتشر شد که آن فرد قصد داشت با پایه میکروفون به مسئول دیگری حمله کند و بدتر آن بود که آن خانوم نماینده میگفت من فرزند شهید هستم. اتفاقا باید به ایشان و امثال ایشان گفت چون شما در وهله اول فرزند شهید و در وهله دوم مسئولی در نظام اسلامی هستید نباید چنین رفتاری انجام دهید.
رجال سیاسی نیازمند تذکر و نصیحت هستندغرویان یادآور شد: به هر حال این موارد نشان میدهد لازم است بر روی ابعاد اخلاقی مسئولان و فعالان در عرصه سیاست بیشتر کار شود و این افراد نیازمند نصیحت هستند. به عقیده من رجال سیاسی هر از چندگاهی باید موعظه گوش دهند و افرادی که به لحاظ اخلاقی و معنوی دارای وجاهت هستند آنان را نصیحت کرده و به آنان تذکرات اخلاقی بدهد زیرا موعظه و نصیحت اگر تکرار شود میتواند مؤثر واقع شود.
استاد حوزه علمیه عنوان کرد: نخبگان سیاسی ما باید به این معرفت و اعتقاد برسند که این مناصب و سمتها روزی به پایان میرسد و آنچه که به یادگار میماند رفتارها و منش آنان است.
چرا نقش حوزههای علمیه در تربیت اخلاقی رجال سیاسی کمرنگ است؟ آیتالله غرویان درباره نقش نظام آموزشی و حوزههای علمیه در تقویت اخلاقمداری نسل امروز که مسئولان سیاسی آینده خواهند بود، گفت: متأسفانه باید گفت که حوزههای علمیه توجه چندانی به این مسائل ندارند و وضعیت طلاب جوان در یک چرخهای افتاده است که بیشتر آنها دغدغه امرار معاش خود را دارند که باعث میشود نتوانند در مسائل بنیانی و عمیق تأثیرگذار باشند. در واقع اغلب طلاب جوان گرفتار دغدغههای اقتصادی و معیشتی هستند و کنترل و نظارت چندانی هم وجود ندارد و نهاد دانشگاه نیز تا حدودی به چنین مشکلاتی مبتلابه است.
ضرورت پرورش استعدادهای فعالان قرآنی برای به برعهده گرفتن مسئولیت عضو هیات علمی جامعه المصطفی تصریح کرد: من از چند سال قبل پیشنهاد داده بودم که خوب است حوزه علمیه، مرکزی برای پرورش خبرگان ایجاد کند تا یک سری درسها برای خبرگان آینده ارائه شود. همینطور حوزه علمیه باید تعدادی از نخبگان سیاسی را شناسایی و انتخاب کند تا این افراد پرورش ویژهای برای مناصب سیاسی نظام بیابند؛ پرورشی که مبتنی بر معارف دینی و اخلاق باشد تا ما نیروی کارآمد هم به لحاظ سیاسی و هم به لحاظ اخلاقی داشته باشیم.
غرویان با اشاره به وجود تعداد زیادی حافظ و قاری قرآن در کشور گفت: لازم است استعدادهای این افراد در حوزههای مختلف از سیاسی گرفته تا فرهنگی، اقتصادی، روانشناسی و ... شناسایی شده و آنها بر اساس استعداد و توانایی که دارند برای کسب جایگاههای سیاسی و مدیریتی تربیت شوند تا این افراد دانش قرآنی خود را در حوزههای مختلف مسئولیت در عرصه علمی پیاده کنند. متاسفانه امروز نه در حوزه و نه در دانشگاه کسی چندان به فکر این مسائل بنیادی و اساسی که به آینده نظام ارتباط دارد، نیست.