کد خبر: 3657622
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۵
اخبار بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات/ 37

بایسته‌های خبرنگاران دینی و راه‌کارهای موفقیت در این عرصه

گروه جامعه: حجت‌الاسلام زائری ضمن تبیین بایسته‌های خبرنگاران دینی در حوزه‌های مختلف گفت: این حوزه نیازمند خلاقیتی است که بتوانیم از دل هر چیزی سوژه خودمان را دنبال کنیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، محمدرضا زائری، مدیر عامل مجموعه فرهنگی سرچشمه و فعال رسانه‌ای کشور، ظهر امروز با حضور در غرفه ایکنا طی نشستی صمیمی پیرامون جایگاه خبرنگاران دینی در دنیای شبکه‌های اجتماعی سخنانی را بیان کرد

مدیرعامل مجموعه فرهنگی سرچشمه در این نشست درباره نقش خبرنگاران دینی و قرآنی در فضای مجازی گفت: خبرنگاران به دلیل مشکلات اقتصادی به دلیل شرایط کار حرفه تمام وقت، به‌صورت جدی به دنبال این کار نیستند. اگر بخواهیم رویاپردازانه فکر کنیم در واقع خبرنگار این حوزه باید مسلط به زبان عربی باشد.

وی ادامه داد: خبرنگاران حوزه دین و قرآن باید روزی دو کتاب بخوانند، در حالی که امروز نمی‌‌تواند و نتیجه آن وضعیت کنونی است. یعنی در بهترین حالت مدتی در این حرفه مشغول می‌شوند و سپس در موقعیتی بهتر به کاری دیگر مشغول خواهند شد. لذا آیات قرآن و روایات را چنین خبرنگاری با اشتباه منتشر می‎کند. در مواقعی حتی شاهد هستیم خبرنگاران این حوزه گاهی مضمون مطلب را متوجه نمی‌شوند. به عنوان مثال درباره تفسیر قرآن صحبت می‌کنند و او خبر دیگری منتشر می‌کند.

این کارشناس حوزه رسانه با بیان اینکه در این شرایط هیچوقت نمی‌توان این خبرنگار را ملامت کرد چون از نظر حرفه‌ای برای او وقت صرف نمی‌کنند، تصریح کرد:  حتی دیده شده برخی از این خبرنگاران بعد از شش ماه از مصاحبه تازه می‌خواهد عکس مصاحبه شونده را بگیرد.

حجت‌الاسلام زائری با بیان اینکه خبرنگاران این حوزه اگر رشته‌اش علوم قرآن و حدیث باشد و بخواهیم برای آن حقوق تعیین کنیم، حداقل باید چهار میلیون تومان حقوق برایش در نظر بگیریم گفت: قطعا در این حوزه کسی این مبلغ را حقوق نمی‌دهد، لذا اگر به من بگویند سردبیر ایکنا شوم، هیچ کاری نمی‌توانم انجام دهم، چراکه می‌گویند حداقل حقوق را می‌توان پرداخت کرد و من نیز باید با این بودجه را برای شش ماه مدیریت کنم.

وی با اشاره به راه‌کارهایی در حوزه مطالعه برای خبرنگاران معارفی و قرآنی هم گفت: فن خبرنویسی و محتوایی دو حوزه متفاوت است. جمع این دو می‌تواند الگویی باشد که مسیحیان موفق انجام می‌دهند. کارهای فنی، تکنیکی و اطلاع‌رسانی یک حوزه است و بحث‌های محتوایی مسئله دیگری است، لذا باید خبرنگار این حوزه کلیات تاریخ اسلام را بداند.

مدیرعامل مجموعه سرچشمه با تاکید بر اینکه کسی که خبرنگار و دبیر دینی است باید متخصص باشد به گونه‌ای که دیگران بتوانند از او سوال کنند، ادامه داد: اساس ارتباطات، شناخت هرم وارونه یا لید نیست، بلکه این است که بتوانم خودم را جای مخاطب بگذارم. در تعالیم اخلاقی از آن به انصاف یاد می‌کنند و در روایات داریم که اگر در یک شهر یک نفر اهل انصاف بود خدا به خاطر آن شخص رحمت را در آن منطقه نازل می‌کند. انصاف یعنی زمانی که تیتر می‌زنم اگر مردم این تیتر را بخوانند متن را نیز می‌خوانند.

وی در پاسخ به این سوال ایکنا، در خصوص ارزیابی  وضعیت فعلی رسانه‌های دینی و تحقق رسالت اصلی آنها، گفت: اتفاقات خوبی در ده سال گذشته افتاده و جریان اطلاع‌رسانی در دین تقویت شده ولی اگر آن را با نیاز مخاطب مقایسه کنیم متوجه می‌شویم که اینگونه نیست. چون مخاطب به سرعت تغییر می‌کند و تا ما می‌خواهیم  نحوه صحبت با مخاطب را یاد بگیریم مخاطب تغییر کرده است.

حجت‌الاسلام زائری با بیان اینکه امروز رسانه‌های دینی و قرآنی از مخاطب عقب هستند، تصریح کرد: چون مسئولان از ما عقب‌تر هستند اگر بخواهیم همپای مخاطب حرکت کنیم آنان این مسئله را هضم نمی‌کنند. لذا سختی کار این است که ناچاریم بین فضای ذهنی و انتظار مسئولان و واقعیت مخاطب حرکت کنیم که مخاطب همیشه جلوتر از ما است.

مدیرعامل مجموعه فرهنگی سرچشمه اظهار کرد: این حوزه نیازمند خلاقیتی است که بتوانیم از دل هر چیزی سوژه خودمان را دنبال کنیم. در همشهری که بودیم زلزله بم اتفاق افتاد و از دوستان در برخی مناطق خواستم که رابطه خود را با بم مشخص کنند و لذا نیاز به تخصص روزنامه نگاری دارد که انسان بتواند از هر بهانه‌ای به نفع خود استفاده کند.

وی با بیان اینکه خبرنگار دینی باید مساله خود را در میان سایر موضوعات پیدا کند، گفت: ممکن است بسیاری از مسائل در حوزه کاری خبرنگار قرآنی نباشد ولی می‌توان این حوزه کار حداقلی را توسعه داد. البته از یک طرف باید تسلط به معارف دینی داشت و از طرف دیگر با تکنیک حرفه‌ای باید بتواند این دو را به هم وصل کند.

حجت‌الاسلام زائری بیان کرد: بسیاری از مسائل را می‌توان بر اساس فضا و ذهن و علاقه مخاطب تبدیل به سوژه کرد. در روایت داریم که قرآن همیشه تازه است و ما نیز در کار خود می‌توانیم روز به روز مسائل جدید را کشف و تبدیل به سوژه خبری کنیم.

به گزارش ایکنا، این کارشناس دینی با تاکید بر اینکه گزارش تحلیلی بهترین قالب در حوزه خبری است، ادامه داد: هنر خبرنگار این است که بتواند با منابع فراوان و دسترسی آسان از صحت خبر اطمینان پیدا کند، از طرف دیگر خالق سوژه و موضوع باشد و آن آن را مدیریت کند، ولی اگر منتظر باشیم که اتفاق رخ دهد و آنگاه دنبال آن برویم طبیعی است که عقب می‌مانیم.
captcha