کد خبر: 3664263
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۵
حجت الاسلام محمدی:

وقف را به گفتمان عمومی تبدیل کنیم/ ضرورت وقف‎های جدید بر اساس نیاز روز جامعه

گروه جامعه: رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، با تاکید بر اینکه ما باید حکم الهی وقف را به گفتمان عمومی تبدیل کنیم بر ضرورت آموزش وقف و کارکردهای آن لازم است ما این موارد را از کودکی و دوران آموزش و پرورش آموزش دهیم.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، همزمان با آغاز دهه وقف و به منظور اعلام اهم برنامه‌های این دهه و دستاوردهای این سازمان در یک سال گذشته، در سخنانی پیش از خطبه نماز جمعه تهران حاضر شد و به بیان موضوعات و کارکردهای وقف اشاره کرد.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه ضمن تسلیت به مناسب وفات حضرت محمد(ص)، حضرت امام حسن مجتبی(ع)، حضرت رضا(ع) و خانواده‌های داغدیده حادثه زلزله غرب کشور، به جایگاه وقف در اسلام و پیش از آن اشاره کرد و گفت: وقف تنها  اختصاص به اسلام ندارد، بلکه پیامبر اسلام (ص) این حکم را کمال بخشید و آن را گسترش داد و مسلمانان جهان و ملت مسلمان ایران به تبعیت از پیامبر(ص) در طول تاریخ به این سنت حسنه وفا کرده‎اند.

وی با بیان اینکه وقف در موضوعات مختلف به دولت و ملت خدمات‌رسانی و برکات بسیاری داشته است، افزود: وقف خدمات ارزشمند و ارزنده بسیاری را به ملت و دولت‌ها کرده که خیلی‎ها به آن آگاهی ندارند و از این رو از رسانه‌ها می‌خواهیم که در زمینه تبلیغ و اطلاع‌رسانی این خدمات به مردم وارد شوند و این خدمات را اطلاع‌رسانی کنند. یکی از خدماتی وقف به مردم داشته بحث درمانی است، از این جهت در کشور بیش از ۱۴۰۰ موقوفه درمانی داریم که در طول شبانه‌روزی به مردم خدمات‌رسانی می‌کنند.

حجت‌الاسلام محمدی ادامه داد: خدمات بعدی موقوفات، علمی، آموزش و فرهنگی است که بیش‌ از ۶ هزار موقوفه در این زمینه ثبت شده است. این خدمات از مدارس آموزش و پرورش گرفته تا حوزه‌های علمیه و آموزشگاه‌ها را به خودش اختصاص داده است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به موقوفات عبادی، مذهبی و مربوط به اهل بیت(ع) هم گفت: خدمات فرهنگی و عبادی مانند مساجد، حسینیه‌ها و تکایا و همچنینی هیئت‌ها در سطح کشور است که در این حوزه بیش از ۷۰ هزار مسجد موقوفه و ۱۵ هزار حسینیه موقوفه داریم که همه آنها خدمات بسیاری را به مردم می‌دهند. این موقوفات به غیر ز خدمات فرهنگی است که هرکدام از این موقوفات در مناسبت‌های فرهنگی و دینی و سیاسی به مردم می‌دهند.

وی در ادامه به موقوفات ورزشی اشاره و تصریح کرد: بخشی از مراکز ورزشی که جوانان در آنجا مشغول فعالیت هستند موقوفه است؛ برخی از این مراکز مانند ورزشگاه شهید دستغیب در شیراز و ورزشگاه تختی در اصفهان موقوفه هستند و شاید هیچکس نداند که این مراکز موقوفه هستند و از برکت وقف خدمت رسانی می‌کنند.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف بیان کرد: اینها برخی از مجموعه خدماتی است که در سطح کشور از محل موقوفات به مردم انجام می‌شود و انتظار است که این موارد به مردم اطلاع‎رسانی شوند تا مردم نسبت به کار کرد و خدمات موقوفات آشنا و به این حوزه تشویق شوند.

حجت الاسلام محمدی با بیان اینکه از سال ۹۱ تاکنون تمامی اسناد وقفی که در اختیار بوده است مورد مطالعه قرار گرفت و همه آنها اسکن، چاپ و نیات آنها استخراج شد که یک حرکت بی‌نظیر در سازمان اوقاف بوده است، افزود: از سال ۱۳۸۹ تا کنون ۱۵ هزار و ۶۱۷ موقوفه به ثبت رسیده است، که این نشان‎دهنده اهمیت مردم به این حکم الهی بوده است.

وی اظهار کرد: ما باید این حکم الهی را به گفتمان عمومی تبدیل کنیم. تلاش شد تا مردم با کمترین نیاز مالی بتوانند وقف کنند و  وقف مشارکتی را ایجاد کردیم. همچنین پیشنهادی به مجلس شد و وقف جمعی و گروهی را ایجاد کردیم. لذا در موضوع وقف جمعی و وقف مشارکتی 3 بیمارستان در دست ساخت است که خیرین و واقفان در این امر مشارکت کرده‎اند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه لازم است ما این موارد را از کودکی و دوران آموزش و پرورش، به کودکان و دانش‎آموزان آموزش دهیم، ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که به ما تاکید و مطرح شده موقوفات بر اساس نیاز جامعه امروز است. امروز ما نیت‎ها و نیاز های جدیدی را در جامعه داریم که لازم است در مورد آنها راهنمایی و مشورت را  در جهت نیاز امروز جامعه بدهیم.

حجت الاسلام محمدی افزود: یکی از نیازهای امروزی که به دست آوردیم و با توجه به مطالعه انجام شده از تمام نیت‌های مختلف که بیش از 800 نوع نیت در موقوفات ثبت شده است،  موقوفات برای فعالیت‏های قرآنی است که در این حوزه کمبود موقوفه داریم، همچنین برای اشتغال، ازدواج، کمک به خانواده‎های نیازمند و کمک به دانش‎آموزان نیازمند، کودکان کار و از همه مهمتر وقف در تولید علم و فناوری از مسائلی است که وقف در این حوزه کم داریم.

وی ادامه داد: یکی از مواردی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده، فعالیت در حوزه ترویج علم و فناوری است و پرچمدار علم و فناوری و پیشرفت علم و فناوری در کشور رهبر عزیز انقلاب است چراکه به این موضوع همیشه توجه داشته‎اند و این یکی از موضوعات بسیار مهم برای جامعه است. ما اگر بخواهیم مشکل اقتصادی و اجتماعی کشور را مرتفع کنیم، با به تولید علم و فناوری توجه نشان دهیم .

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه به برخی اقدامات صورت گرفته این سازمان در دو ماه گذشته پرداخت و گفت: 74 نقطه در اربعین از نیات عزاداری امام حسین موکب‎هایی بر پا شد که  به عزاداران خدمات‎رسانی می‎کردند. همچنین به تمامی اداره‌های کل‎ اوقاف در استان‎ها ابلاغ شد تا کمک‎های مالی، غذایی، گرمایی و سایر را جمع‎آوری به به مناطق زلزله‎زده غرب کشور اهدا کنند که هم‌اکنون در حال انجام است و بخشی به دست اینها رسید. همچنین برای طبخ غذای گرم در این مناطق موکب‎هایی برپا شد.

حجت الاسلام محمدی از راهپیمایی عزاداران امام رضا(ع) و خدمات به آنها از محل موقوفات سخن گفت و افزود: بیش از 200 هزار نفر از افراد در این ایام با پای پیاده از نقاط مختلف کشور راهی مشهد مقدس می‎شوند و در این مسیر برنامه‎ریزی شده تا موکب‎ها به 40 هزار نفر از آنها خدمات غذایی مناسب ارائه کنند. همچنین بیش از 500 حسینه در شهر مشهد آماده اسکان دادن به زائرین حضرت رضا(ع) شده‎‏اند

وی در پایان با اشاره به ضرورت تبلیغ و ترویج کارکردها و خدمات وقف از طریق رسانه‎ها گفت: امام صادق(ع) فرمودند: «بهترین یادگاری‎هایی که برای هر فردی ماندگار است، فرزند نیکوکار، سنت حسنه و سوم صدقه جاریه است که بعد از خودش استمرار داشته باشد» که در روایات از صدقه به وقف یاد شده است.

به گزارش ایکنا، سازمان به منظور بزرگداشت این سنت نیکو و پاسداشت یاد و خاطره واقفان دهه گرامیداشت وقف را از ۲۵ آبان به مدت ۱۰ روز همراه با ده‌ها برنامه مختلف در سطح کشور برگزار می‌کند. همچنین در این نشست از طرح‌های مفهومی کمپین بزرگ تبلیغی «همه واقف باشیم» که با مشارکت سازمان زیباسازی شهرداری تهران آماده شده است با حضور مسئولان شهرداری تهران رونمایی خواهد شد.

captcha