محمدمهدی بحرالعلوم، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و از داوران مسابقات ملی و بینالمللی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد طرحی که طی روزهای گذشته توسط مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف مبنی بر ساماندهی داوران مسابقات قرآن طراحی شده است، گفت: تاکنون اطلاع چندانی از این طرح را به دست نیاوردهام، البته براساس توضیحاتی که شما ارائه دادید، اصل ساماندهی و سطحبندی داوران مسابقات قرآن میتواند امر مطلوبی باشد. این مطلوب بودن یک پیش شرط دارد و آن هم چگونگی اجرای آن است. اگر در اجرا مشکلی پیش نیاید و به بهترین نحو ممکن به مرحله اجرا در بیاید، میتوان از اصل طرح دفاع کرد.
وی با تأکید بر اینکه از وجود سطحبندی داوران مسابقات قرآن در گذشته اطلاعی نداشته است، افزود: اگر هم در گذشته سطحبندی در زمینه داوران وجود داشته به گونهای بوده که کمتر کسی از آن مطلع شده است، لذا من اطلاع چندانی از این موضوع ندارم، شاید وجود داشته و تنها اجراکنندگان آن مطلعین از این موضوع بودهاند.
بحرالعلوم در بخش دیگری از صحبتهای خود با تأکید بر اینکه باید منتظر ماند تا این طرح اجرا شود و در ادامه در مورد نتایج و خروجیهای آن اعلام نظر کرد، گفت: البته اعلام این موضوع و بیان جزئیات آن از طریق کانالی در فضای مجازی نمیتواند روش اطلاعرسانیای برای احصاء نظرات اساتید باشد. مسئولان اجرایی این طرح اگر قصد دریافت نظرات کارشناسان را دارند باید آن را برای این افراد ارسال کنند تا نظرات خودشان را بگویند.
این داور مسابقات ملی و بینالمللی با اشاره به اینکه با جوانگرایی در بحث داوری مسابقات قرآن موافق است، اظهار کرد: به نظر میرسد یکی از اهداف چنین طرحی جوانگرایی در بحث داوری مسابقات قرآن باشد، به شدت موافق جوانگرایی در داوری هستم و اینکه فرآیندی تعریف شود که در کنار احترام گذاشتن به پیشکسوتها و حفظ جایگاه و شأن آنها، جوانان نخبه نیز به این وادی وارد شوند، امر مطلوبی به حساب میآید.
وی با تأکید بر اینکه در حوزههای مختلف شاهد ظرفیتهای بسیار زیادی در کشور هستیم، خاطرنشان کرد: انحصاری شدن هر فعالیتی میتواند آثار نامطلوبی برآن جریان بگذارد. مطمئناً در بحث فعالیتهای قرآنی و داوری مسابقات قرآن نیز اگر انحصاری صورت بگیرد این آثار سوء خودش را نشان خواهد داد.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت افزود: اثرگذاری طرحی مانند ساماندهی داوران قرآن و سطحبندی آن به نحوه اجرای آن بستگی دارد. اگر به نحو مطلوبی اجرا شود، قطعاً تأثیرگذار خواهد بود، اما اگر در اجرا خللی به وجود بیاید این طرح نیز سرنوشت طرحهای دیگری که به هر نحوی خوب از آب در نیامدند، دچار میشود که البته امیدوار هستیم، وضعیت به این گونه نباشد.
بحرالعلوم در ادامه در پاسخ به این سوال که مهمترین چالشی که داوری مسابقات قرآن با آن روبروست چه موضوعی است، عنوان کرد: به اعتقاد من چالشی که بتوان آن را جدی ارزیابی کرد وجود ندارد، شاید برخی چالشها وجود داشته باشد، اما اطلاق عنوان چالش به آنها چندان مناسب نیست؛ چرا که اشکالات جزئی هستند که در هر امر دیگری میتواند وجود داشته باشد. طی هفتههای گذشته برخی مسابقات قرآن و جشنوارههای قرآنی برگزار شد، تیم داوری این مسابقات شبیه به تیم داوری مسابقات سراسری قرآن کریم در ارومیه بود و بخشی از شرکتکنندگان نیز همان شرکتکنندگان مسابقات سراسری بودند، اما در آن رقابتها شاهد هیچ اعتراض و چالشی نبودیم.
وی بیان کرد: با مقایسهای جزئی میتوان به این نتیجه رسید که بحث داوری در مسابقات مشکلساز و مشکلآفرین و چالشساز نیست، بلکه بیشتر به نظر میرسد که در بحث اجرا مشکلاتی به وجود میآید و چالشها بیشتر به همین موضوع معطوف میشود. البته آییننامه داوری همیشه ضعف دارد؛ چرا که کار فکر است و همیشه هم نمیتواند درست باشد، لذا به اعتقاد من همه باید این موضوع را بپذیریم.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به این سوال که داوری مسابقات قرآن همگام با خود مسابقات رشد داشته است یا خیر؟ گفت: داوری مسابقات قرآن دارای رشد خود بوده و تقریباً همگام با مسابقات دارای رشد بوده است که البته این رشد شدت و ضعف داشته است. داوری مسابقات قرآن موضوعی نبوده که در حاشیه قرار گیرد و همیشه بحث داوری از بحثهای اصلی مسابقات بوده است.
بحرالعلوم در پایان با اشاره به اینکه اگر طرحهایی مربوط به مسابقات طراحی میشود باید جزئیات آن به اطلاع اساتید و کارشناسان برسد، گفت: ارائه جزئیات طرحهای طراحی شده به اساتید و کارشناسان علاوه بر اینکه آنها را در جریان آخرین تحولات مربوط به حوزه مسابقات میگذارد، میتواند نظرات آنها را نیز احصاء کند. به اعتقاد من اطلاعرسانی از طریق کانال مسابقات شیوه درستی نیست و بسیاری از اساتید فرصت کافی برای مراجعه به شبکههای مجازی را ندارند.
این نکته هم بسیار قابل تامل است که متسابقان به خاطر بی نتیجه بودن اعتراضات است که دیگر اعتراض نمیکنند،چون علاوه بر لزوم دوندگی مراحل اعتراض در برخی موارد با داوران خاطره خوبی نخواهند داشت