حجتالاسلام والمسلمین محمد حاجابوالقاسم، داور مسابقات کشوری و بینالمللی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد ارزیابیای که از طرح سطحبندی داوران مسابقات قرآن که توسط مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه صورت میگیرد، دارد، گفت: به نظر میرسد طرحی که این مرکز قصد اجرای آن را دارد، طرح مطلوبی باشد؛ چرا که ساماندهی در هر مسئلهای امری لازم و ضروری است. در بحث داوری مسابقات قرآن کریم نیز به این صورت است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه عدهای از جوانان هستند که توانایی داوری در مسابقات قرآن را دارند، اما از این عرصه دور نگه داشته شدهاند، افزود: عدهای نیز هستند که به صورت سنتی از مدتها قبل در داوریها بوده و هستند. شاید عدهای باشند که تواناتر و شایستهتر از این افراد برای داوری وجود داشته باشند که باید مورد استفاده قرار گیرند. طبیعی است که در هر کاری به سمت نظاممند شدن حرکت میشود تا استفاده بهینه از همه نیروها صورت بگیرد.
این داور مسابقات بینالمللی قرآن با اشاره وجود یا عدم وجود سیستم انتخاب داور برای مسابقات قرآن در کشور، خاطرنشان کرد: قبلاً سیستم داوری نظاممند نبوده و این کار بر اساس آشنایی اشخاص صورت میگرفت و آییننامهای برای این کار وجود نداشت. این کار مخصوصاً در سطوح پایینتر از جمله سطح شهرستانی، استانی و مسابقات دیگر بیشتر نمود داشته است. این انتخابها بیشتر مبنی بر آشنایی مدیران مربوطه با برخی از چهرههای قرآنی اتفاق میافتاده است، طبیعی است که اگر طرحی به این صورت برای نظاممند شدن انتخابها انجام پذیرد، باعث میشود تا افرادی که توانمند بوده اما خارج از این چارچوب قرار گرفتهاند نیز وارد بحث داوری مسابقات شوند.
حاجابوالقاسم در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این سوال که این طرح ابلاغ عمومی شده است تا اساتید و کارشناسان نظرات خود در مورد آن اعلام کنند، آیا شما نظرات و پیشنهادات خود را به مرکز امور قرآنی ارائه دادهاید؟ گفت: تاکنون به صورت خصوصی نظرخواهی صورت نگرفته تا نظرات احتمالی در مورد این طرح ارائه شود.
وی همچنین در مورد سطح داوری مسابقات قرآن در ایران و همگام بودن رشد داوریها با مسابقات قرآن، بیان کرد: به اعتقاد من بحث داوری مسابقات قرآن در ایران پیشرفت خوبی داشته است. البته بخشی از داوری که مربوط به آییننامهها هست به رشد مطلوبی رسیده است و بخش دیگر که مربوط به خود داوران است، در بخش بینالمللی و کشوری از سطح مطلوبی برخوردار است، اما در سایر سطوح شهرستانی یا سایر مسابقات داوری نیازمند بازنگری جدید است.
این حافظ بینالمللی در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این سوال که در حال حاضر داوری مسابقات قرآن چه چالشی را فراروی خود میبیند، گفت: با عنایت به اینکه در آییننامه داوریها دقت نظر بالایی اعمال شده است، گاهی دادن امتیاز به شرکت کننده نیازمند هوش و حواس و دقت نظر بسیار بالایی است و شاید برخی از داوران این توانایی را نداشته باشند که تمام آیتمهایی که در آییننامه مدنظر قرار گرفته است، رعایت کنند.
حاجابوالقاسم اذعان کرد: به نظر میرسد که باید به سمت مکانیزه شدن داوری حرکت کنیم تا بتوانیم از نرمافزارهایی برای داوری دقیقتر و رعایت همه آیتمها استفاده نماییم. نکته دیگری که از آسیبهای داوری است این است که چون جوائز به صورت فرد محور داده میشود، طبیعتاً باید به چهرههای برتر جایزه داده شود، این باعث میشود حساسیت در بین چهرههایی که این رتبه را در عین دارا بودن توانایی بالا، به دست نیاوردهاند بالا برود و همین باعث بدبینیهایی نسبت به داوران شده و اعتراضاتی را به دنبال خواهد داشت.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که برای برطرف شدن این مشکل چه طرح و برنامهای لازم است، افزود: برای برطرف شدن این مشکل و از بین رفتن بدبینیها نسبت به داوران، بهتر است نظام ارزیابی قاریان و حافظان از رتبه محور به احراز توانایی اشخاص تغییر پیدا کند و هر کسی که از توانایی خاصی برخوردار است شامل دریافت جوایز و رتبههای برتر معرفی شود.
این حافظ کل قرآن کریم با اشاره به اینکه یکی از خروجیهای ساماندهی داوران میتواند منجر به جوانگرایی در داوری مسابقات قرآن شود، گفت: قطعاً به همین صورت خواهد بود، جوانان به خاطر قوه فکری بالاتری که دارند از توانایی بیشتری در احراز همه نکات ذکر شده در آییننامه برخوردار هستند.
حاجابوالقاسم در پایان با تأکید بر اینکه با کلیت طرح ساماندهی و سطحبندی داوران مسابقات قرآن موافق است، عنوان کرد: امیدوارم اجرایی چنین طرحهایی در نهایت منجر به افزایش سطح کیفی مسابقات و داوری در مسابقات قرآن شود. ضمن اینکه خروجی چنین طرحهایی باید به بین بردن اعتراضات به داوریها که بعضاً در مسابقات دیده میشود، شود.