کد خبر: 3675187
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۳
قائم مقام مؤسسه امام خمینی(ره) مطرح کرد:

تعمیم فرهنگ قرآنی و اسلامی‌سازی علوم انسانی؛ ضروری‌ترین نیاز فرهنگی کشور

گروه حوزه‌های علمیه: قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، ضمن تبیین نیازهای فرهنگی کشور گفت: ضروری‌ترین نیاز فرهنگی کشور، عمومی‌کردن فرهنگ قرآنی و پرداختن به اسلامی‌سازی علوم انسانی است.

آیت‌الله محمود رجبی، قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه انقلاب اسلامی از فرهنگ قرآنی نشئت گرفته است گفت: انقلاب برای تداوم هم نیازمند حاکمیت فرهنگ قرآنی است چیزی که بیش از گذشته در جهان امروز محتاج آن هستیم.

مدیر گروه علوم قرآن موسسه امام خمینی(ره) با بیان اینکه مراد از اسلامی‌سازی علوم انسانی این است که مبنای تفکر ما در این حوزه، الحادی نباشد عنوان کرد: برای رسیدن به این هدف و تحقق آن، نیاز به بازسازی منابع این علوم بر مبنای قرآن کریم و روایات داریم.

قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) اظهار کرد: مقام معظم رهبری فرمودند که باید مبنای علوم انسانی از قرآن تولید و استخراج شود؛ ما امروز در کنار سفره قرآن در حوزه علمیه نشسته‌ایم و این مطالبه چراغ راه در پژوهش‌های قرآنی باید باشد.

وی با بیان اینکه متاسفانه با وجود کار‌های صورت گرفته در این موسسه و مراکز دیگر باز هم از قرآن غفلت داریم، بیان کرد: تحقیق و پژوهش‌های هدفمند، دقیق و جدی مورد نیاز است تا در یک فرایندی، این کار انجام شود اگرچه متاسفانه برخی دل به تجارب بشری خوش کرده‌اند.

رجبی با بیان اینکه نباید تجارب بشری به صورت مطلق کنار گذاشته شوند، ولی باید بدانیم این تجارب، محصول خطا و آزمون بشر در طول سالیان بسیار طولانی است در صورتی که آموزه‌های قرآن، خطاناپذیر و از ناحیه خداوند است بنابراین باید همه متولیان امر اعم از نهاد‌های دولتی و ... سرمایه‌گذاری، و سیاستگذاری راهبردی ویژه برای استنباط حقایق قرآنی به کار گیری آن در فرایند بومی‌سازی و اسلامی‌سازی علوم را ایجاد کنند.

قائم مقام موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) عنوان کرد: یکی از موضوعات مهمی که باید مورد توجه در بحث اسلامی سازی قرار گیرد بحث توجه به نیاز‌های روز جامعه و فضای بیرون از کشور در مسئله علوم انسانی است.

قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی بیان کرد: برای رفع مشکلات و معضلات کنونی جامعه، مطمئنا بهترین راه، تکیه بر آیات و روایات است، زیرا کسی که خالق انسان است نیاز‌های او را هم بهتر درک می‌کند و راه حل نیز برای حل معضلات و مشکلات او ارایه کرده است.

وی افزود: دولتمردان و مسئولان متولی قرآنی در کشور باید سهم فرهنگ قرآنی در علوم را در حد بالایی در برنامه ریزی‌های خود لحاظ کنند و از فرهیختگان قرآنی حوزه بخواهند که طرح‌های خود را برای موضوعات مختلف اجتماعی که کشور با آن مواجه است ارائه کنند.

رجبی تصریح کرد: مسایل ریز و درشت زیادی در زمینه علوم اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، تربیتی و حقوقی داریم که راه حل آن تمرکز بیشتر بر مطالعات میان‌رشته‌ای، تدوین متون آموزشی مناسب و جدی‌تر گرفتن آن در آموزش‌های حوزه و دانشگاه و تحقیقات علمی در موسسات و مراکز مربوطه است.

قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه تنها راه مصون کردن کشور از آسیب‌ها، ترویج فرهنگ قرآنی در کشور است بر لزوم پرداختن به این مسئله در تمامی ابعاد اعم از قرائت، حفظ و به خصوص سرمایه‌گذاری برای ترویج عمومی فرهنگ قرآنی تاکید کرد.

رجبی تاکید کرد: نهادینه کردن هنجار‌ها و ارزش‌های قرآنی در جامعه، سیاستگذاری و پشتیبانی و حمایت از فعالیت‌های قرآنی مهمترین رسالت و وظیفه دولت در شرایط کنونی است.

وی افزود: برای پیشرفت در علوم انسانی و هماهنگی بیشتر میان علوم تولید شده در این عرصه با نیاز‌های کشور، باید اندیشمندان علوم قرآنی و اسلامی با احساس مسئولیت بیشتری وارد این کار شوند و طرح‌های خود را ارائه و مسئولان نیز حمایت کنند تا بتوانیم گام‌های مثبت و موثری در موضوع اسلامی‌سازی برداریم.

قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) عنوان کرد: متاسفانه هزینه‌های زیادی در برخی موضوعات صورت می‌گیرد که در ارتقاء علمی و فرهنگی کشور تاثیر چندانی ندارد در حالی که طرح‌های ارزشمند قرآنی وجود دارد که می‌تواند در سطح جامعه جهانی و در تحقق تمدن اسلامی نقش ایفا کند، ولی کمتر مورد توجه است.

رجبی با بیان اینکه مهم‌ترین طرح‌های قرآنی بحث اسلامی‌سازی علوم انسانی با تکیه بر قرآن و روایات اهل بیت(ع) است، تصریح کرد: به علت اینکه پشتیبانی لازم در این زمینه وجود ندارد سه دهه است که هنوز فرهنگ قرآنی کشور و تحقیقات ما به سمت کار‌های عمیق و مورد نیاز جامعه پیش نرفته است و لذا در فقر فرهنگ قرآنی به سر می‌بریم.

قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تاکید کرد: علوم انسانی، نخستین اولویت در کشور است، زیرا نسل آینده کشور در پرتو این علوم ساخته می‌شوند؛ لذا کوتاهی در علوم انسانی، نادیده گرفتن آینده کشور است.

رجبی بیان کرد: امروز اگر مدیریت و اقتصاد و سیاست ما قرآنی نشود و مبانی و مؤلفه‌های آن به دانش‌آموزان و دانشجویان آموخته نشود آینده نیز امیدوارانه نخواهد بود؛ بنابراین اورژانسی‌ترین نیاز فرهنگی کشور جدی گرفتن دو مقوله عمومی کردن فرهنگ قرآنی و متکی کردن علوم انسانی بر مبانی قرآنی و اهل بیتی(ع) است.

captcha