جواد آرینمنش، دبیر حزب موتلفه اسلامی در خراسان رضوی و نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره عوامل اصلی خلاء کادرسازی سیاسی در کشور براساس یک نظام چرخش نخبگان طبیعی گفت: در نظامهای سیاسی دموکراتیک جهان و کشورهایی که شیوه دموکراسی و مردمسالاری را به عنوان مدل حکومتی برگزیدهاند و مسئله انتخاب مسئولان توسط مردم را در دستور کار قرار دادهاند، عموما احزاب و تشکلهای سیاسی به عنوان نهادهای واسط و مدنی پذیرفته شده و احزاب سیاسی در کنار حکومتها وظیفه کادرسازی، تهیه برنامهها و کمک فکری به دولتها در کنار انتقاد به عملکرد دولتها را انجام میدهند.
وی ادامه داد: غالبا هم از درون احزاب سیاسی براساس مراحل تعریف شده نیروهای جوان شناسایی و جذب شده و آموزش میبینند و به صورت تدریجی مسئولیتها را در ردههای مختلف عهددار میشوند و چرخش نخبگان در یک روند و سیکل درست اتفاق میافتد.
آرینمنش اظهار کرد: متأسفانه در جمهوری اسلامی ایران پس از فروپاشی حزب جمهوری در سالهای نخست پس از پیروزی انقلاب، احزاب بزرگ و فراگیر که مورد حمایت دولتها باشند شکل نگرفت و احزاب مجوزدار با وجود کمیت بالا، به دلیل عدم حمایت به صورت احزاب فصلی درآمدند که در آستانه انتخابات در قالب کار انتخاباتی و معرفی نامزد به میدان میآیند و پس از پایان انتخابات هم فروکش میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: علت اصلی این امر هم این است که نظام حمایتی و هدایتی جامعی برای احزاب سیاسی وجود ندارد و این در کنار ریشههای فرهنگی و تاریخی بدبینی به احزاب، باعث عدم نهادینگی احزاب و فعالیت حزبی در کشور شده است و لذا در طی سالهای اخیر با معضل خلاء کادرسازی سیاسی مواجه شدهایم.
آرینمنش درباره نقش و تأثیر احزاب سیاسی در اخلاقیتر شدن عرصه سیاسی از طریق بررسی صلاحیتها و ویژگیهای افراد خواهان ورود به حزب گفت: احزاب یک واحد تشکیلات دارند و عضوگیری در هر حزبی براساس یک سلسله ضوابط، معیارها و گزینشها صورت میگیرد و حزب برای حفظ اعتبار، حیثیت و جایگاه خود در نزد جامعه، به دنبال جذب افراد شایسته و توانمند در ابعاد مختلف از جمله ویژگیهای اخلاقی و رفتار اجتماعی است.
وی ابراز کرد: کار تشکیلاتی و حزبی در واقع افراد را برای مدیریت مبتنی بر خرد جمعی تربیت میکند امری که معمولا در نیروهای سیاسی که بدون پشتوانه کار تشکیلاتی وارد فعالیت سیاسی شدهاند وجود ندارد. اینگونه افراد در آستانه انتخابات با یک سلسله فعل و انفعالات، چند سخنرانی احساسی و هیجانی، بیان وعدههای فراوان بدون ارائه یک برنامه مدون و سازماندهی شده ناگهان رأی مردم را جذب میکنند و مردم در مواجهه با فردی قرار میگیرند که فاقد ریشههای حزبی، سیاسی و تشکیلاتی است و فردمحوری جایگزین خرد جمعی میشود و همین امر هم به مرور بر اخلاق سیاسی ضربه میزند.
عضو حزب مؤتلفه اسلامی تأکید کرد: افراد بدون پشتوانه فعالیت حزبی که براساس رفتارهای پوپولیستی بر سر کار آمدهاند برای بقا نیازمند تخریب دیگران و دادن وعده و و وعیدهای دور از واقعیت هستند و این مسئله به ترویج و اشاعه بداخلاقی سیاسی و تسری یافتن آن به بداخلاقی اجتماعی دامن میزند. در حالی که همه ابعاد و جنبههای شخصیتی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جذب نیرو در یک نظام حزبی به دلیل وجود نظارتهای کلی و جمعی مراعات شده و مورد توجه قرار میگیرد.