به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی از انتقادات همیشگی فعالان جامعه قرآنی کشور در مورد وضعیت بودجههای این بخش و نحوه تخصیص و توزیع آن است. امسال نیز سرجمع بودجه فعالیتهای دینی و قرآنی در لایحه بودجه، مورد رضایت فعالان دینی و قرآنی کشور نیست؛ هرچند که پس از ارائه لایحه بودجه به مجلس توسط رئیس جمهور، موضوعی با عنوان بودجهریزی بر مبنای عملکرد پررنگتر از گذشته مطرح شده و مخصوصا مسئولان دولتی معتقدند که بودجه دولتی به نهادهایی اختصاص پیدا خواهد کرد که بتوان آنها را مورد نظارت و ارزیابی قرار داد. چنین دیدگاهی مورد انتقاد برخی فعالان قرآنی و همچنین برخی از نمایندگان مجلس است؛ چراکه معتقدند فعالیت فرهنگی و قرآنی به راحتی قابل اندازهگیری نیست که بتوان گزارش عملکرد یکساله آن را به دولت ارائه داد اما برخی دیگر از مسئولان دیدگاهی متفاوت از این دارند.
حسن کامران دستجردی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با ایکنا درباره مزایای بودجهریزی بر مبنای عملکرد اظهار کرد: زمانیکه درآمد و هزینه بودجه، یکی باشد، وضعیت بودجه مثبت است اما در هیچ دولتی درآمد و هزینه مساوی نبوده و میزان هزینهها همیشه بیشتر بوده است، در صورتیکه باید به اندازه جیب خودمان خرج کنیم و بیشتر از آن منجر به تورم میشود.
وی افزود: نکته دیگر این است که به عنوان مثال در همه جای دنیا هنگامی از مناطق آزاد مالیات میگیرند که صادرات داشته باشد اما در ایران اینگونه نیست و مناطق آزاد ما در حال واردات محصولات خارجی هستند. بنابراین همه نهادها باید گزارش عملکرد ارائه بدهند و گردش مالی آنها مشخص باشد تا بتواند بودجهریزی مناسبی را تدارک دید.
کامران تأکید کرد: برخی شرکتها تا بیست سال از مالیات معاف هستند اما کلک میزنند؛ بدین طریق که بعد از 15 سال فعالیت خود را تعطیل کرده و یک شرکت جدید تأسیس میکنند بنابراین با وجود چنین اشکالاتی باید همه نهادها عملکرد خود را ارائه دهند تا نحوه بودجهریزی عادلانهتر شود.
عضو کمیسیون تلفیق درباره انتقادات فعالان فرهنگی و قرآنی درباره کاهش بودجههای این بخش اظهار کرد: واقعیت این است که دولت بودجه همه بخشها را کاهش داده است. خود بنده عضو کمیسیون تلفیق هستم و در این کمیسیون باید شرایط را سبک و سنگین کرده و اگر کسی بودجه زیادی گرفته است، از بودجه وی کم کرده و به کسانیکه بودجه کمتر گرفتهاند اضافه کنیم تا توزیع عادلانه صورت گیرد.
نماینده اصفهان در مجلس یادآورد شد: اما نکته مهم این است که یک جدول 17 وجود داشت که این جدول در بودجه حذف شده و در ردیفهای دستگاههای مختلف جاری شده است اما با این اوصاف بنده معتقدم بودجه همه دستگاهها کمتر شده است.
کامران درباره گزارش عملکرد نهادهای قرآنی نیز تأکید کرد: همه نهادها و حتی نهادهای قرآنی هم باید گزارش عملکرد خود را به دولت ارائه دهند تا بودجهریزی مناسب صورت گیرد. یک نهاد قرآنی هم باید گزارش دهد که فلان تعداد دانشجو تربیت کرده، فلان مقدار پژوهش قرآنی انجام دادهام یا فلان تعداد قاری قرآن تربیت کردهام و.... تا بتوان بودجه را به شکل صحیح و عادلانه تخصیص داد.