کد خبر: 3684926
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۸

نقش امن‌ترین پایگاه‌های دینی در یاری رسانی/ بازسازی روستای زلزله‌زده توسط مساجد اسلامشهر

گروه جامه: مساجد را می‌توان به عنوان امن‌ترین پایگاه‌های دینی و مردمی برای مقابله با فقر، بحران‌ها و حوادث دانست که به دلیل جایگاه اثرگذارشان، نبی مکرم اسلام(ص) آن را مرکز حکومت خود قرار دادند؛ در این میان مساجد تهران و اسلامشهر حرکت‌هایی را در کمک به مردم زلزله زده کردند که در نوع خود حرکتی ارزشمند است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، دستگیری از مردم، تعاون و همکاری در کارهای خیر و پسندیده در آیات قرآن و روایات بسیاری مورد تأکید قرار گرفته است و به جرأت می‌توان گفت در میان تمام اعمال مستحبی، هیچ عملی به اندازه خدمت به خلق و برطرف کردن نیاز آنها ستوده نشده است. همچنین در روایات و در سیره بزرگان خدمت به خلق به‌عنوان برترین اعمال و عبادات مستحبی برشمرده شده است.

خداوند در آیه دوم سوره مبارکه مائده می‌فرماید: «و تعاونوا علی البر و التقوی ولا تعاونوا علی الاثم والعدوان؛ و در نیکوکاری و پرهیزگاری با یکدیگر همکاری کنید و در گناه و تعدی، دستیار هم نشوید». هر چند خداوند در این آیه زمینه همکاری و تعاون را دو امر نیکی و پرهیزگاری قرار داده، ولی با توجه به مصادیق بسیار زیاد و متعدد و متنوع آن می‌توان دریافت که همه ابعاد زندگی آدمی را دربر می‌گیرد؛ زیرا عنوان بر و نیکی عنوان فراگیری است که هر کار نیک مادی و معنوی و دنیوی و اخروی را دربر می‌گیرد و عنوان تقوا نیز به معنای محافظت انسان از خود در برابر خشم الهی و آتش دوزخ است که ترک هر کار شر و بدی را شامل می‌شود؛ پس خداوند از انسان می‌خواهد به یکدیگر در انجام هر نیکی در قالب واجبات و مستحبات کمک کنیم.

در روایات نیز درباره اهمیت کارگشایی و برطرف کردن مشکلات مردم سخنان بسیاری بیان شده و آموزه‌های دستوری و ترغیبی بسیاری نیز در این رابطه مطرح شده است که از جمله آن می‌توان به فرموده امام صادق(ع) اشاره کرد که می‌فرمایند: از رسول خدا سئوال شد، محبوب‌ترین مردم در پیشگاه خدا کیست؟ پیامبر(ص) فرمود: کسی که بیشترین سود و خدمت را به مردم برساند؛ و در جای دیگری پیامبرگرامی‌اسلام(ص) خدمت به خلق را معیار و ملاک مسلمانی دانسته و فرموده است: کسی که صبح کند و به مسائل مسلمانان همت نگمارد، مسلمان نیست.

اما باید بدانیم که کارگشایی و خدمت به خلق براساس معیارهای اسلامی، یک هنر است و هر کسی نمی‌تواند از عهده این هنر برآید؛ از همین‌رو بسیاری از خدمت‌رسانی‌ها کم‌نتیجه و کم‌اثر خواهد بود و آنچنان که باید و شاید آثار و برکات آن مشخص نمی‌شود، از این رو همکاری در کار خیر می‌تواند اثرات آن را افزایش داده و آن را مانا و گسترده کند؛ در این جریان ضرورت دارد که یک حرکت جمعی و در قالب یک کانون و هسته‌ چون مسجد شکل گیرد تا خدمت‌رسانی‌ها اثرگذار باشد.

مساجد را می‌توان به عنوان امن‌ترین پایگاه‌های دینی و مردمی برای مقابله با فقر، بحران‌ها و حوادث دانست که به دلیل جایگاه اثرگذارشان، نبی مکرم اسلام(ص) آن را مرکز حکومت خود قرار دادند. از این رو ما نیز باید مساجد را باتوجه به شرایط آشفته فعلی که بلایای طبیعی هم همراهمان شده، محور اجتماع و فعالیت‌های خیر خود قرار دهیم و این محوریت اجتماعی را باید اینگونه تقویت کنیم که ابتدا خدمت کرده و بعد دعوت کنیم تا ضمن جذب مردم به مسجد آنها را در کار خیر نیز دعوت کنیم؛ چرا که در دعوت تلخی‌هایی وجود دارد ولی اگر در زمان و برنامه‌ای دعوت به مسجد وامثال آن صورت گیرد که خدمتی هم انجام شده باشد این تلخی به شیرینی تبدیل می‌شود. این نوع دعوت همراه خدمت در سیره تمامی ائمه(ع) وجود داشته و هرجا را که نگاه می‌کنیم و در تاریخ می‌بینیم، اهل بیت(ع) غرق در خدمت کردن به مردم بوده‌اند.

بعد از زلزله غرب کشور در کرمانشاه که خرابی بسیاری را به بار آورد مردم عزیزمان برای کمک و یاری به این مناطق اقدامات گسترده‌ای را انجام دادند و مساجد بسیاری از سراسر کشور خدمات بسیاری را برای کمک به این مناطق انجام دادند، اما در جریان این خدمت‌کردن با خبر شدیم که مساجد شهر اسلامشهر بعد از زلزله، اقدام به حرکتی بزرگ و شایسته کرده‌اند که شنیدن آن خالی از لطف نیست.

این مساجد با یاری و همراهی مردم اسلامشهر متعهد شده‌اند که یکی از روستاهای زلزله‌زده غرب کشور که به صورت 100 در صدی تخریب شده‌ است را بازسازی کنند؛ برای دریافت جزئیات این خبر به سراغ حجت‌الاسلام مجتبی صداقت، سرپرست معاونت فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد، رفتیم. وی در گفت‌وگو با (ایکنا)، با اشاره به اینکه در مساجد استان تهران طرح‌های مختلفی در جریان است که ازجمله آن می‌توان به طرح‌های فرهنگی، اجتماعی به‌ ویژه در حوزه فعالیت‌ها و خدمات اجتماعی اشاره کرد، افزود: ما خواص مختلفی را برای مساجد داریم.

بازدید از ایکنا 10

وی افزود: درحال حاضر خیریه‌های مختلفی وابسته به مساجد هستند و مؤسسات و دفاتر قرض‌الحسنه‌ای هم وابسته به مساجد هستند که کار قرض‌الحسنه را در محلات تهران انجام‌ می‌دهند که بخشی از خدمات گسترده مساجد به مردم است. البته اتفاقات دیگری هم درحال رقم‌ خوردن است که از جمله آن می‌توان به بسته ارزاق برای نیازمندان اشاره کرد؛ همچنین برخی از مساجد ما با همکاری کمیته امداد مرکز نیکو‌کاری را ایجاد کرده‌اند و مباحث مختلفی را اجرا کرده‌اند.

صداقت با اشاره به خدمات مساجد در مناطق زلزله زده غرب کشور نیز گفت: مساجد ما در حوادثی مثل زلزله کرمانشاه و یا مباحث دیگر اتفاقات زیبایی را رقم زدند و بیش از پنج میلیارد تومان کمک نقدی را در مرحله اول و طی پنج روز بعد از زلزله برای کمک به مناطق زلزله‌زده جمع‌آوری و ارسال کردند‌. در ادامه اتفاقات خوب و حیرت آوری هم رقم خورد که از جمله آن می‌توانیم به مساجد شهر اسلامشهر تهران اشاره کنیم که وظیفه بازسازی کامل روستای سراب ذهاب، منطقه سرپل‌ذهاب را به صورت کامل برعهده گرفتند که در نوع خودش حرکتی بزرگ و ارزشمند برای مساجد است.

سرپرست معاونت فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد با بیان اینکه ائمه مساجد به صورت مرتب در این مناطق حضور دارند، افزود: کارهای فرهنگی بسیاری در این مناطق صورت می‌گیرد که ساخت‌ و سازهای خوبی هم از سوی مساجد و کمک‌هایی که مردم به مساجد در این امر کرده‌اند در حال انجام است.

وی با تشریح اقدامات جهادی صورت گرفته از سوی مساجد در مناطق زلزله‌زده، گفت: پس از وقوع زلزله در غرب کشور بخشی از جهادگران مسجدی در مناطق زلزله‌زده حضور پیدا کرده و در امر آواربرداری و امدادرسانی مشارکت کردند. برخی دیگر از نیروهای جهادی مساجد هم برای تسهیل در امر امدادرسانی با استقرار آشپزخانه‌های سیار در مناطق زلزله‌زده اقدام به توزیع غذای گرم در میان مردم زلزله‌زده و امدادرسانان کرده‌اند. به عنوان مثال یکی از مساجد استان تهران با انتقال آشپزخانه خود به مناطق آسیب دیده، روزانه سه هزار غذای گرم را تهیه و توزیع کرد.

صداقت با اشاره به برنامه‌‌های آتی مرکز در امر امدارسانی به زلزله‌زدگان گفت: مرکز رسیدگی به امور مساجد از مساجد سطح استان دعوت کرده است که نسبت به جمع‌آوری کمک‌های نقدی مردمی مبادرت ورزیده تا از طریق این کمک‌ها ضمن همکاری با سپاه حضرت محمد رسول الله(ص) و سپاه حضرت سیدالشهدا(ع)، تعمیر و نصب کانکس، تجهیز روستاها به سرویس‌های بهداشتی و حمام و ساخت سازه‌های بتنی در ۲۱ روستا انجام شود. 

captcha